FlexVaas

De FlexVaas bestaat uit één basisvorm met drie verschillende opzetstukken welke kunnen worden verwisseld om de vaas aan het boeket aan te passen.

Door middel van een sluiting die geïnspireerd is op de bekende weckpotklem, worden de stukken bij elkaar gehouden door een praktische clip. De zilverkleurige klem contrasteert met het helder witte porselein en is een decoratief en functioneel element tegelijkertijd. Daarnaast zorgt een zwart rubberen ring ervoor dat de porseleinen onderdelen elkaar niet raken.

De FlexVaas heeft een archetypische vorm en wordt geleverd als een complete set inclusief drie opzetstukken.

Grotere aantallen of toepassing in een project? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan. Op onze download pagina kun je 3d modellen, high-res beeldmateriaal en product informatie vinden.

Varianten:

De FlexVaas is verkrijgbaar als set met drie opzetstukken Daardoor kun je drie varianten van de vaas maken.

Prijzen:

flexvase dda winner

Dutch Design Awards 2009
Winnaar beste consumenten product

designpreis deutschland 2011 logo rgb

Designpreis Deutschland 2011
Nominatie

de Vij5
stappen
van de
FlexVaas

Transparantie van de keten is voor ons vanzelfsprekend.

Dat betekent bij ons niet alleen informatie geven over waar iets geproduceerd is. Onze keten begint namelijk veel eerder: bij de ontwerper van het product!

We vertellen je dan ook graag het hele verhaal. Klik op de knoppen om de verschillende stappen te ontdekken:

ONTWERPEN

De FlexVaas is ontworpen door Arjan van Raadshooven en Anieke Branderhorst. Naast ontwerper zijn zij ook de oprichters van Vij5.

De vaas is ontstaan vanuit een herkenbaar probleem: iedereen wordt blij van een gekregen bos bloemen, maar wat als je er geen geschikte vaas voor in huis hebt die het boeket mooi tot zijn recht laat komen? Zo ontstond het idee om een vaas te maken die je aan kunt passen aan het boeket bloemen dat erin komt te staan.

“Bij het ontwerpen gingen we uit van drie archetypische vormen van vazen, waarbij we de onderkant gelijk hielden. Vervolgens gingen we op zoek naar een flexibel element om de onderdelen met elkaar te kunnen verbinden. Dit element moest in onze ogen duidelijk zijn functie laten zien, om het onderscheidende karakter en de functionaliteit van de vaas zichtbaar te maken aan de gebruiker.”

Arjan & Anieke

De ingeving hiervoor kwam van de weckpotten in onze keuken, dat principe ‘leenden’ we om drie verschillende halzen op een porseleinen vaas te bevestigen. De verbindingstechniek is hiermee duidelijk zichtbaar aan de buitenkant van de vaas en legt daarmee zijn functie in een oogopslag uit. De zilverkleurige klem contrasteert met het witte porselein en is daarmee een decoratief en functioneel element tegelijkertijd.

Anieke Branderhorst & Arjan van Raadshooven

vij5 @ home 2020 image by vij5 img 6259

VERZAMELEN

De FlexVaas is het eerste product welke door ons in productie werd genomen onder de Vij5 collectie en kenmerkt daarmee het begin van Vij5. Een bijzonder product voor ons persoonlijk dus, ook omdat het een ontwerp van onze eigen hand is.

De allereerste presentatie op de Dutch Design Week in Eindhoven vonden we heel spannend, maar bleek al snel een groot succes. En zeker na het winnen van de Dutch Design Award in 2009 voor ‘beste consumenten product’ werd het één van de meest bekende producten uit de Vij5 collectie.

“De FlexVaas is een echte klassieker geworden in de Vij5 collectie.”

Arjan & Anieke

Ondertussen zijn we flink wat jaren verder, en is de FlexVaas een echte klassieker geworden in de collectie. We vinden het super leuk om nu van mensen te horen dat ze de FlexVaas soms al jaren gebruiken en er nog steeds heel blij mee zijn. Dat bewijst voor ons dat het een tijdloos ontwerp is, en daar zijn we best een beetje trots op!

FlexVaas winnaar ‘Beste Consumenten Product’ Dutch Design Awards 2009

VERTALEN

Hoewel het idee van de vaas simpel is, is het productieproces juist erg gecompliceerd. Het kostte ons een paar jaar, de nodige mislukkingen en een aantal interessante reizen; maar uiteindelijk is het gelukt. Met name omdat de detaillering van de vaas in porselein behoorlijk nauw komt en wij natuurlijk een goede kwaliteit willen nastreven.

Porselein wordt op hoge temperatuur gestookt in de oven, en daardoor is er een grote kans op vervorming van het materiaal tijdens dit bakproces. Dit is een extra moeilijkheidsgraad voor de FlexVaas, omdat de vaas bestaat uit een basisvaas en meerdere opzetstukken die precies op elkaar moeten passen.

MAKEN

De FlexVaas wordt gemaakt door vloeibare porselein in grote gipsen mallen te gieten en te bakken in een oven. Daarna wordt er een glazuur aangebracht en vervolgens worden de verschillende onderdelen nog een keer gebakken, maar dan op een hogere temperatuur. De FlexVaas is het enige product in de Vij5 collectie dat in China gemaakt is. Om zelf het productieproces te begeleiden, zijn we meerdere keren naar de fabriek afgereisd. Ons streven is namelijk om altijd een persoonlijk bezoek aan een producent te brengen, waar ook ter wereld.

Het mooie aan produceren in China is, vinden wij, dat het land een rijke geschiedenis heeft in porseleinproductie en daarmee veel kennis in huis heeft. Hoe groot de productie ook is, het blijft een handmatig en ambachtelijk proces. Prachtig om te zien!

In het materialen paspoort kun je terugvinden waar en door wie de verschillende onderdelen van dit product gemaakt worden.

MATERIALEN PASPOORT

FlexVaas

Porselein

handmade t

Porselein productie is handwerk en vakmanschap, gemaakt in Chaozhou (China) onder begeleiding van Arjan & Anieke

Rubberen ring

De rubberen ring heeft het (oude) Vij5 logo in zich en zorgt er voor dat de porseleinen onderdelen elkaar niet raken.

Metalen klemmen

De klemmen zijn geïnspireerd door de weckpot en zijn van metaaldraad gemaakt.

Alle vazen zijn bij Vij5 geassembleerd, gecontroleerd en verpakt.

Afmetingen

Basis vaas 20 cm hoog Ø 22 cm
Hoog opzetstuk 21,5 cm hoog
Kleine opzetstuk 11,5 cm hoog
Wijd opzetstuk 13 cm hoog

In Vij5 collectie sinds 2006

Waarom de FlexVaas niet in Nederland is geproduceerd

Helaas zijn er in Nederland niet veel porselein producenten meer te vinden. Toen wij in 2007/2008 op zoek waren naar een geschikte producent, werd bijna alles ook door Nederlandse partijen uitbesteed naar oosterse landen. Als jonge ondernemers leek ons dit omslachtig en daarom besloten we zelf contact te gaan zoeken met fabrieken in China. Via een tussenpersoon die Engels sprak, hadden we eerst veel contact via mail en werden er prototypes heen en weer gestuurd. Omdat we niet tot het kwaliteitsniveau kwamen waar we wilden zijn, besloten we daarna om zelf een bezoek te brengen aan de fabriek.

Dit bleek een schot in de roos. Ter plekke konden we namelijk veel sneller schakelen en hebben we veel details doorgesproken betreffende de juiste productietechnieken maar ook de ‘finishing touch’. Dit persoonlijke contact heeft ons een heel stuk vooruitgeholpen.

In 2014 hebben we de laatste productieserie laten maken in China. De FlexVaas die je nu bij ons koopt, komt dan ook nog uit die serie. Als deze op zijn, gaan we opnieuw bedenken hoe en waar we de FlexVaas kunnen produceren. In de tussentijd ziet de wereld er namelijk heel anders uit!

DELEN

Wil je dit product in het echt zien?

Kom naar onze showroom in Eindhoven of ga langs bij één van onze ambassadeurs of andere verkooppunten.

Grotere aantallen of toepassing in een project?

Neem even contact op met Arjan en vraag hier een offerte aan.

img 4645

Vij5 webshop

Alle producten van Vij5 zijn natuurlijk ook rechtstreeks via onze eigen webshop te bestellen:

Vij5
Showroom

vij5 showroom ddw2019 img 4480 web

Je kunt onze studio en werkplaats bezoeken om onze producten in het echt te zien, voelen en ervaren! Wij werken vanuit een karakteristieke bedrijfshal aan de Hallenweg in Eindhoven. De meeste producten zijn hier te zien, maar momenteel is de showroom in gebruik voor een ander groot project. Dus neem even contact op en laat vooral even weten wat je graag wilt zien, dan kijken we wat er mogelijk is!

Je kunt hiervoor een afspraak maken via mail of telefoon.

Exacte locatie op Google Maps 

Ambassadeurs

Een Vij5 Ambassadeur is, net als wij, groot fan van de Vij5 collectie. Het is niet zomaar een verkooppunt, maar een winkel die nét even wat meer weet over onze producten. Er is altijd iemand aanwezig als aanspreekpunt die je alles kan vertellen over de Vij5 collectie!

Vij5 Ambassadeurs zijn specialisten in bijvoorbeeld onze verlichting, meubels en/of accessoires en voorzien je graag van advies. Er is een mooie selectie van producten uit onze collectie in de winkel aanwezig. Wanneer een item niet in de winkel voorradig is dan kan een Ambassadeur deze wél altijd voor je bestellen.

Verkooppunten

Naast Ambassadeurs, heeft Vij5 ook een geselecteerd netwerk van verkooppunten binnen Nederland en daarbuiten. Verschillende (online en offline) designwinkels, interieur- en lichtadviseurs voeren een kleiner deel van onze collectie. Zij kunnen je ook adviseren over onze producten en kunnen artikelen voor je bestellen als deze niet direct uit voorraad leverbaar zijn.