Tempered
Steel
Panels

Wanneer staal wordt verwarmd tot voorbij 200 °C, ondergaat het een wilde transformatie van kleuren. De betoverend mooie Tempered Steel Panels zijn een resultaat van deze techniek.

Eenvoudig gezette staalplaten vormen een ononderbroken en uitgestrekt canvas waarop de schoonheid van de temper techniek echt tot zijn recht komt.

Op zichzelf zijn de borden mooi als decoratieve panelen of wandbekleding. Door ze te combineren met een set magneten worden het ook nog eens handige memo boards voor het tonen van afbeeldingen, notities en to-do-lijsten. Dankzij een zijdeglans laklaag kunnen de Tempered Steel Panels ook als whiteboard gebruikt worden. Optioneel kan een bijpassend magnetisch plankje worden toegevoegd om markers, notities en andere persoonlijke items een plaats te geven.

Grotere aantallen of toepassing in een project? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan. Op onze download pagina kun je 3d modellen, high-res beeldmateriaal en product informatie vinden.

de Vij5 stappen
van de Tempered
Steel Panels

Transparantie van de keten is voor ons vanzelfsprekend.

Dat betekent bij ons niet alleen informatie geven over waar iets geproduceerd is. Onze keten begint namelijk veel eerder: bij de ontwerper van het product!

We vertellen je dan ook graag het hele verhaal. Klik op de knoppen om de verschillende stappen te ontdekken:

ONTWERPEN

De Tempered Steel Panels zijn ontworpen door Max Lipsey. Max komt oorspronkelijk uit de VS maar heeft in Eindhoven gestudeerd en daarna ook hier zijn ontwerpstudio gevestigd. Zijn fascinatie voor ambachten en productie technieken is duidelijk terug te zien in zijn werk. De panelen zijn een vervolg van zijn fascinatie voor de kleurrijke kwaliteiten van getemperd staal. Het temperen van staal wordt normaliter toegepast om de elasticiteit en plasticiteit van het materiaal te vergroten. De Tempered Steel Panels zijn echter alleen getemperd met als doel mooie kleuren te creëren!

Max Lipsey

“Mijn grootste doel bij het ontwerpen is om dingen die normaal industrieel gemaakt worden, spontaner en vitaler te maken.”

Max Lipsey

VERZAMELEN

De Tempered Steel Panels zijn sinds 2019 onderdeel van de Vij5 collectie. De panelen zijn een resultaat van Max’ fascinatie voor het temperen van staal, een techniek die hij met veel zorg heeft doorontwikkeld en uitvoert in zijn eigen atelier.

Het proces om de Tempered Steel Panels te maken is indrukwekkend om te zien. Wanneer je Max aan het werk ziet, ga je als vanzelf zijn fascinatie met hem delen! Het prachtige kleurenpalet ontstaat geleidelijk vanuit het basismateriaal en varieert per stuk, waardoor ieder paneel in onze ogen een uniek kunstwerk is. Een echte eyecatcher die ook nog eens functioneel gebruikt kan worden.

“Wanneer je Max aan het werk ziet, ga je als vanzelf zijn fascinatie met hem delen!”

Arjan & Anieke

VERTALEN

Bij het zien van een paar ‘magneetborden’ in Max zijn studio was onze nieuwsgierigheid gewekt. Hij had hiervoor gebruik gemaakt van zijn techniek voor het temperen van staal door deze hierop als test toe te passen.

Door er een heus paneel van te maken, inclusief ophangsysteem, vond de vertaling plaats. In de eerste plaats hebben we gewerkt aan het A1-formaat.

Daarnaast hebben we samen bij het ontwikkelen een plankje toegevoegd welke met magneten op het paneel te bevestigen is.

vij5 tempered steel panels by max lipsey 2019 image by vij5 img 4264

MAKEN

De stalen panelen die als basis dienen voor de Tempered Steel Panels worden gemaakt in regio Eindhoven (NL).

Daarna worden ze door Max getemperd in de tuin van zijn atelier in Eindhoven.

Het temperen van staal is een techniek die Max verder heeft door ontwikkelt en handmatig toepast op zijn producten. Het kleurenpalet van de Tempered Steel Panels ontstaat vanuit het basismateriaal en varieert per stuk waardoor ieder paneel uniek is. Het product komt vervolgens kant en klaar aan in onze studio, waarna wij nog een stukje kwaliteitscontrole doen en de panelen verpakken in een stevige doos!

In het materialen paspoort kun je terugvinden waar en door wie de verschillende onderdelen van dit product gemaakt worden.

MATERIALEN PASPOORT

Tempered Steel Panels

Stalen panelen

Het staal voor de panelen wordt in Best (NL) tot onze panelen gezet en gelast.

handmade t

Daarna komen de panelen naar de studio van ontwerper Max Lipsey in Eindhoven (NL) waar ieder paneel verwerkt wordt door zijn eigen ontwikkelde methode.

Een belangrijke stap hierbij is dat ieder paneel met de gasbrander verhit wordt. De temperatuur en de verdeling van de warmte geven ieder paneel zijn unieke uiterlijk.

Transparante laklaag

Als laatste afwerking worden de panelen van een matte transparante laklaag voorzien in Geldrop (NL). Hierdoor zijn ze naast magneetbord ook geschikt als memobord.

Alle panelen worden bij Vij5 gecontroleerd en verpakt

Verpakking

recycle icon

Op-maat-gemaakte bruin-kartonnen verpakking van 80% gerecycled karton, geproduceerd in Nederland

Afmetingen

A1 formaat: ca. 84 x 56 cm

In Vij5 collectie sinds 2019

tempering standards used in blacksmithing 1

Weetje: temperen is een warmtebehandeling waarbij staal tot een bepaalde temperatuur wordt verhit en vervolgens langzaam wordt afgekoeld. De exacte temperatuur en de specifieke samenstelling van de legering bepalen de kleur van het eindproduct. Wanneer staal wordt verwarmd tot voorbij 200 °C, ondergaat het een wilde transformatie van kleuren en wordt het eigenlijk een soort thermometer waarbij de kleur de hoogte van de temperatuur vertegenwoordigt.

DELEN

Wil je dit product in het echt zien?

Kom naar onze showroom in Eindhoven of ga langs bij één van onze ambassadeurs of andere verkooppunten.

Grotere aantallen of toepassing in een project?

Neem even contact op met Arjan en vraag hier een offerte aan.

vij5 object rotterdam image by blickfanger 0098

Vij5 webshop

Alle producten van Vij5 zijn natuurlijk ook rechtstreeks via onze eigen webshop te bestellen:

Vij5
Showroom

vij5 showroom ddw2019 img 4480 web

Je kunt onze studio en werkplaats bezoeken om onze producten in het echt te zien, voelen en ervaren! Wij werken vanuit een karakteristieke bedrijfshal aan de Hallenweg in Eindhoven. De meeste producten zijn hier te zien, maar momenteel is de showroom in gebruik voor een ander groot project. Dus neem even contact op en laat vooral even weten wat je graag wilt zien, dan kijken we wat er mogelijk is!

Je kunt hiervoor een afspraak maken via mail of telefoon.

Exacte locatie op Google Maps 

Ambassadeurs

Een Vij5 Ambassadeur is, net als wij, groot fan van de Vij5 collectie. Het is niet zomaar een verkooppunt, maar een winkel die nét even wat meer weet over onze producten. Er is altijd iemand aanwezig als aanspreekpunt die je alles kan vertellen over de Vij5 collectie!

Vij5 Ambassadeurs zijn specialisten in bijvoorbeeld onze verlichting, meubels en/of accessoires en voorzien je graag van advies. Er is een mooie selectie van producten uit onze collectie in de winkel aanwezig. Wanneer een item niet in de winkel voorradig is dan kan een Ambassadeur deze wél altijd voor je bestellen.

Verkooppunten

Naast Ambassadeurs, heeft Vij5 ook een geselecteerd netwerk van verkooppunten binnen Nederland en daarbuiten. Verschillende (online en offline) designwinkels, interieur- en lichtadviseurs voeren een kleiner deel van onze collectie. Zij kunnen je ook adviseren over onze producten en kunnen artikelen voor je bestellen als deze niet direct uit voorraad leverbaar zijn.