Graphic
Time
‘Dot’

Graphic Time ‘Dot’ is een grafische interpretatie van de functionele klok.

Het kinetisch object bestaat uit 3 gekleurde halve cirkels die uren, minuten en secondes representeren. De beweegbare schijven, geperforeerd om gewicht te verminderen, geven de klok voortdurend een nieuw uiterlijk door het verstrijken van de tijd. Het object is een combinatie van beweging en steeds veranderende composities dat tijd op een subtiele manier weer geeft.

Varianten

De eerste serie van de Graphic Time ‘dot’ was bij Vij5 beschikbaar in twee kleurcombinaties. Beide zijn momenteel uitverkocht, want we zijn achter de schermen een nieuwe (grotere) variant aan het ontwikkelen met een uurwerk op netstroom … to be continued!

de Vij5
stappen
van de
Graphic Time

Transparantie van de keten is voor ons vanzelfsprekend.

Dat betekent bij ons niet alleen informatie geven over waar iets geproduceerd is. Onze keten begint namelijk veel eerder: bij de ontwerper van het product!

We vertellen je dan ook graag het hele verhaal. Klik op de knoppen om de verschillende stappen te ontdekken:

ONTWERPEN

Graphic Time is een serie abstracte klokken ontworpen door Raw Color in het kader van hun solo tentoonstelling ‘Blend’ in The Aram Gallery in Londen. Ze experimenteerden hiervoor met een diversiteit aan prints, perforaties en kleuren resulterend in een combinatie van beweging en steeds wisselende composities. Samen met Vij5 is het model ‘Dot’ verder ontwikkeld en in productie genomen.

Raw Color is een samenwerking van de ontwerpers Christoph Brach en Daniera ter Haar. Hun werk weerspiegelt een verfijnde behandeling van materiaal door het samensmelten van de disciplines grafisch ontwerp, fotografie en productontwerp.

Raw Color

process 2

De materialisatie van kleur speelt een belangrijke rol in ons werk. Door te experimenteren en te vertrouwen op onze intuïtie hebben we een ontwerp taal ontwikkelt die de grenzen van verschillende disciplines verkent.”

Raw Color

VERZAMELEN

Graphic Time ‘Dot’ is sinds 2017 onderdeel van de Vij5 collectie. Binnen Vij5 streven we er altijd naar om verschillende denkrichtingen samen te smelten tot iets nieuws zodat innovatieve, verfrissende producten kunnen ontstaan. Graphic Time ‘Dot’ is daar een mooi voorbeeld van. We zijn altijd al onder de indruk geweest van het werk van Raw Color, maar een product van hen opnemen in de Vij5 collectie was lastig omdat hun werk voornamelijk gericht is op grafisch ontwerp en minder op productontwerp. Met het ontwerpen van een klok, creëerden ze echter de perfecte match: interessante kruisbestuivingen vinden plaats tussen tijd en compositie, tussen grafisch ontwerp en productontwerp!

“Binnen Vij5 streven we er altijd naar om verschillende denkrichtingen samen te smelten tot iets nieuws.”

Arjan & Anieke

VERTALEN

Christoph en Daniera hebben de Graphic Time ‘Dot’ oorspronkelijk in een papieren uitvoering bedacht. In deze lichtgewicht uitvoering kwamen zij al de nodige uitdagingen tegen.

Samen hebben we geprobeerd hier een rvs versie van te maken. Dit bleek echter nog lastiger, omdat het uurwerk maar heel weinig gewicht kan dragen om te blijven functioneren. Onze eerste poging is deels geslaagd: in 2017 hebben we een kleine serie van de klok kunnen maken. Maar helaas was het product zo fragiel, dat het niet fatsoenlijk via de post te versturen was.

Daarom zijn we op dit moment bezig met het ontwikkelen van een nieuwe, grotere versie van de klok gebaseerd op een ander uurwerk. Stay tuned!

MAKEN

Op dit moment is de Graphic Time ‘Dot’ nog in ontwikkeling (zie ‘VERTALEN’) en dus niet in productie. Hou onze website en social media in de gaten, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief wanneer je als eerste op de hoogte wilt zijn van nieuwe ontwikkelingen!

In het materialen paspoort kun je terugvinden waar en door wie de verschillende onderdelen van dit product gemaakt worden.

MATERIALEN PASPOORT

Graphic Time

Materiaal

De super-lichte wijzerplaten worden geëtst in Lelystad (NL) en zijn gemaakt van 0,2mm RVS.

handmade t

Ze worden in Eindhoven (NL) in kleine series op kleur gespoten en geassembleerd.

Uurwerk

Het uurwerk wat in de eerste serie zat was een extra sterk Quartz uurwerk, geleverd door onze klokken-expert in Schoonhoven (NL). Samen met hem zijn we ook de details uit gaan werken en werken we nu aan een nieuwe (grotere) variant, waarbij het uurwerk niet op batterijen maar op netstroom draait.

Afmetingen

Diameters van de cirkels zijn 16 cm (uren), 15 cm (minuten) & 14 cm (seconden).

In Vij5 collectie sinds 2017

DELEN

Op dit moment is de Graphic Time ‘Dot’ nog in ontwikkeling (zie ‘VERTALEN’) en dus niet in productie. Hou onze website en social media in de gaten, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief wanneer je als eerste op de hoogte wilt zijn van nieuwe ontwikkelingen!