Fixum

Fixum is een eigenzinnige kandelaar welke zich aanpast aan verschillende diktes van kaarsen.

De kandelaar is net als de meeste ontwerpen van Floris Hovers een product dat zichzelf in beeldtaal en opbouw goed laat uitleggen. De eenvoudige maar uiterst gebalanceerde constructie zorgt ervoor dat iedere willekeurige kaars stevig blijft staan en de compositie compleet maakt.

De naam Fixum is Latijn voor gehecht/vastgemaakt/vast.

Grotere aantallen of toepassing in een project? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan. Op onze download pagina kun je 3d modellen, high-res beeldmateriaal en product informatie vinden.

Varianten

De Fixum kandelaar wordt gemaakt in gelimiteerde series. Voor iedere serie kiezen we samen met Floris een nieuwe kleurencombinatie. Voorgaande edities zijn dus helaas niet meer verkrijgbaar! Bezoek onze webshop om te zien welke kleurencombinaties op dit moment beschikbaar zijn.

Kleurserie 2017

Kleurserie 2020

Kleurserie 2022

de Vij5
stappen
van de
Fixum

Transparantie van de keten is voor ons vanzelfsprekend.

Dat betekent bij ons niet alleen informatie geven over waar iets geproduceerd is. Onze keten begint namelijk veel eerder: bij de ontwerper van het product!

We vertellen je dan ook graag het hele verhaal. Klik op de knoppen om de verschillende stappen te ontdekken:

ONTWERPEN

De Fixum kandelaar is ontworpen door Floris Hovers. Floris woont en werkt in Raamsdonksveer, waar hij ook opgroeide. Zijn ontwerpen verrassen door hun ontwapenende eenvoud. Geen abstract minimalisme, maar het eindresultaat van een langdurig proces van reduceren.

Wie het handschrift van Floris Hovers (her)kent zal zien dat het ontwerp van de kandelaar indirect voortkomt uit zijn vrije werk, waarbij hij zich richt op het maken van unieke assemblages en composities. Bij de kandelaar uit zich dit onder andere in het samenkomen van verschillende materialen: gekleurde stalen onderdelen worden gecombineerd met een perenhouten blokje en een messing vleugelschroef. Floris’ eigenheid in kleurgebruik is terug te zien in de verschillende kleuren waarin de Fixum te verkrijgen is.

Floris Hovers

“Tijdens het ontwerpen ben ik al met kleur bezig, het is onderdeel van het proces. Kleur is voor mij belangrijker dan vorm of verhouding; kleur bepáált mede de verhoudingen. Je kunt iets maken en er daarna een kleur aan toevoegen, maar ik maak dingen met kleur.’ (Quote uit het boek ‘Hovers’ Manual of Things’.)

Floris Hovers

VERZAMELEN

De Fixum kandelaar is sinds 2017 onderdeel van de Vij5 collectie. De kandelaar is bedacht door ontwerper en goede vriend Floris Hovers, met wie we al jaren graag samenwerken. We zijn erg blij met dit sympathieke kleinere item van Floris in de collectie, omdat zijn andere ontwerpen in de Vij5 collectie vooral meubels zijn. Deze opmerkelijke kandelaar is in onze ogen een typisch Floris Hovers-ontwerp. Als je van zijn stijl houdt, dan is de Fixum zeker een aanrader!

VERTALEN

Floris verraste ons met een handgemaakt modelletje van de Fixum kandelaar dat ‘ontstond’ in zijn werkplaats. Vervolgens maakte Arjan hier een 3d tekening van waardoor het modelletje ook gedupliceerd kon worden door een producent. Ondertussen deed Floris een aantal voorstellen voor een kleurenschema en opperden wij perenhout als mooie houtsoort voor het houten blokje. Gezamenlijk zochten we naar de juiste staalproducent en poedercoater om de basis van de kandelaar te maken.

inspiratie 03 800x1200 1

MAKEN

De basis van de Fixum kandelaar wordt gemaakt van simpele stalen basisprofielen die in de juiste verhoudingen aan elkaar worden gelast. Vervolgens wordt deze basis gepoedercoat in een typische ‘Floris Hovers-kleur’. Als finishing touch wordt het houten blokje door Floris zelf gemaakt en aan de Fixum bevestigd in zijn werkplaats in Raamsdonksveer. Ook voegt hij het messing vleugelschroefje toe. Het kandelaartje komt zo kant en klaar bij ons in de studio aan, waar wij deze nog voorzien van een sticker en een doosje.

In het materialen paspoort kun je terugvinden waar en door wie de verschillende onderdelen van dit product gemaakt worden.

MATERIALEN PASPOORT

Fixum

Metalen basis

Geproduceerd en gepoedercoat in Rotterdam (NL)

Houten blokje

wood 2 t
handmade t

Perenhout, gemaakt en gemonteerd bij Floris in Raamsdonksveer (NL)

Messing vleugelschroef

Afmetingen

Hoogte 8,5 cm, voet 6 x 13 cm

Geschikt voor kaarsen van diameters 20mm tot 35mm

In Vij5 collectie sinds 2017

Koolzaadwas kaarsen: een mooie combinatie met de Fixum kandelaar!

In onze webshop verkopen wij de Fixum kandelaar (optioneel) ook in combinatie met een set koolzaadwas kaarsen. Deze kaarsen zijn gemaakt van pure koolzaadwas en hebben daardoor van nature een mooie zacht wit-porseleinen kleur. Koolzaadwas is geharde plantaardige olie en wordt in Europa en zelfs ook in Nederland verbouwd. Een lokaal product en een duurzaam alternatief voor paraffine kaarsen!

DELEN

Wil je dit product in het echt zien?

Kom naar onze showroom in Eindhoven of ga langs bij één van onze ambassadeurs of andere verkooppunten.

Grotere aantallen of toepassing in een project?

Neem even contact op met Arjan en vraag hier een offerte aan.

vij5 showroom ddw2019 img 4494

Vij5 webshop

Alle producten van Vij5 zijn natuurlijk ook rechtstreeks via onze eigen webshop te bestellen:

Vij5
Showroom

vij5 showroom ddw2019 img 4480 web

Je kunt onze studio en werkplaats bezoeken om onze producten in het echt te zien, voelen en ervaren! Wij werken vanuit een karakteristieke bedrijfshal aan de Hallenweg in Eindhoven. De meeste producten zijn hier te zien, maar momenteel is de showroom in gebruik voor een ander groot project. Dus neem even contact op en laat vooral even weten wat je graag wilt zien, dan kijken we wat er mogelijk is!

Je kunt hiervoor een afspraak maken via mail of telefoon.

Exacte locatie op Google Maps 

Ambassadeurs

Een Vij5 Ambassadeur is, net als wij, groot fan van de Vij5 collectie. Het is niet zomaar een verkooppunt, maar een winkel die nét even wat meer weet over onze producten. Er is altijd iemand aanwezig als aanspreekpunt die je alles kan vertellen over de Vij5 collectie!

Vij5 Ambassadeurs zijn specialisten in bijvoorbeeld onze verlichting, meubels en/of accessoires en voorzien je graag van advies. Er is een mooie selectie van producten uit onze collectie in de winkel aanwezig. Wanneer een item niet in de winkel voorradig is dan kan een Ambassadeur deze wél altijd voor je bestellen.

Verkooppunten

Naast Ambassadeurs, heeft Vij5 ook een geselecteerd netwerk van verkooppunten binnen Nederland en daarbuiten. Verschillende (online en offline) designwinkels, interieur- en lichtadviseurs voeren een kleiner deel van onze collectie. Zij kunnen je ook adviseren over onze producten en kunnen artikelen voor je bestellen als deze niet direct uit voorraad leverbaar zijn.