Plant
Collectors

De Plant Collectors zetten je plantenverzameling op een voetstuk. De stapelbare buizen kunnen zowel gevuld worden met plantenaarde als wel ondersteboven geplaatst worden om hoogte te creëren voor een tweede bloempot. Een plantenstandaard en bloempot ineen dus!

De Plant Collectors zijn gemaakt van aluminium en gecoat met een bijzondere structuur poeder coating, die ook geschikt is voor buiten. Met een speciaal ontworpen eikenhouten schijf kunnen twee buizen aan elkaar worden bevestigd om hoogte te creëren. Ook zorgt deze bevestiging voor een waterdichte pot. Voor een enkele bloempot fungeert de schijf als decoratieve stand ring. Zonder de houten schijf blijft het gat aan de onderkant van de bloempotten open zodat overtollig water weg kan stromen. Dit maakt de Plant Collectors ook geschikt voor buitengebruik.

Varianten:

De Plant Collectors zijn verkrijgbaar in verschillende hoogte maten waardoor je een persoonlijk planten landschap kunt creëren in je huis en/of in je tuin. Je kunt met een aantal potten beginnen en je collectie steeds verder uitbreiden. Met een speciaal ophangmechanisme kunnen de Plant Collectors ook opgehangen worden.

de Vij5 stappen
van de
Plant Collectors

Transparantie van de keten is voor ons vanzelfsprekend.

Dat betekent bij ons niet alleen informatie geven over waar iets geproduceerd is. Onze keten begint namelijk veel eerder: bij de ontwerper van het product!

We vertellen je dan ook graag het hele verhaal. Klik op de knoppen om de verschillende stappen te ontdekken:

ONTWERPEN

De Plant Collectors zijn ontworpen door Arjan van Raadshooven & Anieke Branderhorst. Naast ontwerper zijn zij ook de oprichters van Vij5.

Het idee voor de Plant Collectors ontstond vanuit een voorliefde voor een systematische benadering van ontwerpen. Met name Arjan wordt altijd blij van interessante verbindingssystemen, stapelbaarheid, aanpasbaarheid en uitwisselbaarheid. Kortom het creëren van een bepaalde mate van flexibiliteit in een product. Ook zijn architectonische achtergrond is in dit product goed terug te zien.

Anieke keek juist meer naar de poëtische kant. Bloempotten staan vaak aan de rand van je huis (in de vensterbank, in een hoek van een kamer, etc). Ze zocht daarom naar een manier om bloempotten echt onderdeel te kunnen maken van een interieur. De Plant Collectors zijn mooi op zichzelf, maar hun impact wordt versterkt door ze in groepsverband te plaatsen. Op deze manier zou je een plantenverzameling/familie ook middenin een ruimte kunnen plaatsen.

Anieke Branderhorst & Arjan van Raadshooven

De Plant Collectors zijn qua materialiteit een knipoog naar een archetypische bloempot:

“We wilden graag dat de bloempotten ondergeschikt zouden zijn aan de plant, daarom kozen we voor een hele basic vormentaal en maakten hiervoor gebruik van standaard aluminium buizen. De vorm van de Plant Collectors is daardoor strak, dun en modern, maar de bijzondere poeder coating geeft de potten een bepaalde structuur en kleurnuance die een hint geeft naar de traditionele terracotta bloempot.”

Arjan & Anieke

VERZAMELEN

Het idee voor de Plant Collectors hing al een hele tijd in ons hoofd. Het uitvoeren ervan is in heel veel kleine stapjes gegaan. We krijgen vaak de vraag: “Hebben jullie eigenlijk nog wel tijd om te ontwerpen?”⁠

De grap is natuurlijk, dat we eigenlijk iedere dag met het proces van ontwerpen bezig zijn. In ieder product in de Vij5 collectie, zit wel ‘een stukje van ons’. Maar doordat we zo druk zijn met zo veel verschillende producten van verschillende ontwerpers, is het voor ons inderdaad wel lastiger om tijd en vooral ook focus te vinden om onze eigen ideeën in de praktijk te brengen.. We hebben ondertussen maar geaccepteerd dat deze processen nu eenmaal wat langer zijn gaan duren 😉⁠

De Plant Collectors vinden we een mooie aanvulling voor de Vij5 collectie omdat het een product is waar iedereen waarschijnlijk wel een plekje voor kan vinden, zowel binnen als buiten! We vinden het ook leuk dat het een bepaalde vorm van verzamelen ondersteunt en stimuleert, doordat de potten in groepsverband een plantenverzameling echt mooi tot hun recht kunnen laten komen.

Arjan & Anieke

VERTALEN

In deze stap hebben we de vertaling gemaakt van een idee naar een werkend product.  Materialisering was hierbij een belangrijk onderdeel, maar ook functionaliteit. Op beide gebieden hadden we best wel wat eisen en wensen waar we de Plant Collectors aan wilden laten voldoen. Het maken van concessies hebben we dan ook zo veel mogelijk vermeden.

In de basis gingen we uit van de grootste aluminium buis die standaard beschikbaar was bij onze metaalproducent. We onderzochten op welke manier de bodem het beste in de potten gelast kon worden, rekening houdend met de waterdichtheid van de pot, maar ook met de houten verbindingsring die aan de pot bevestigd zou moeten kunnen worden.

Vervolgens gingen we op zoek naar een geschikte poeder coating omdat we de potten qua ‘touch & feel’ onderscheidend wilden maken van andere bloempotten die al op de markt waren. Daarnaast wilden we dat de coating ook geschikt zou zijn voor buiten.

De tussenring moest vormgegeven worden op zo’n manier dat het zowel een mooi als functioneel detail werd om de potten waterdicht te kunnen maken en aan elkaar te kunnen verbinden. Ook hebben we kritisch gekeken naar de verhoudingen van de maten van de potten ten opzichte van de houten schijf. Als laatste hebben we de kleine onderdelen bij elkaar gesourced die nodig zijn om de ring aan de bloempotten te bevestigen, zoals boutjes, moertjes, rubbertjes en het ophangsysteem.

MAKEN

De Plant Collectors worden gemaakt in regio Eindhoven. Als eerste worden de aluminium buizen op maat gemaakt. Vervolgens wordt hier met de hand een bodemplaat in gelast. Vervolgens worden de potten meerdere keren behandeld met een speciale structuur poeder coating waardoor de potten ook voor buiten geschikt zijn.

De eikenhouten schijf wordt uit massief eiken gefreesd en daarna behandeld met OSMO hardwax olie.

In het materialen paspoort kun je terugvinden waar en door wie de verschillende onderdelen van dit product gemaakt worden.

MATERIALEN PASPOORT

Plant Collectors

Aluminium buis

handmade t

Buis van aluminium met ingelaste bodemschijf en gat in het midden, gemaakt in Eersel (NL)

Poedercoating

Poedercoating in Valkenswaard (NL) met speciale ‘fijn-structuur’ coating met keramiek uitstraling en geschikt voor buiten.

Eikenhouten schijf

Massief eiken, behandeld met Osmo hard-wax olie, gemaakt bij Vij5 in Eindhoven (NL). Alleen geschikt voor binnen gebruik.

Verpakking

recycle icon

Op-maat-gemaakte bruin-kartonnen verpakking van 80% gerecycled karton, geproduceerd in Nederland

Afmetingen

Diameter buis 16cm
Hoogtes:
– laag 14 cm
– middel 26 cm
– hoog 40 cm

Houten schijf: ca. 2 cm dik

In Vij5 collectie sinds 2021

DELEN

Wil je dit product in het echt zien?

Kom naar onze showroom in Eindhoven of ga langs bij één van onze ambassadeurs of andere verkooppunten.

Grotere aantallen of toepassing in een project?

Neem even contact op met Arjan en vraag hier een offerte aan.

Vij5 webshop

Alle producten van Vij5 zijn natuurlijk ook rechtstreeks via onze eigen webshop te bestellen:

Vij5
Showroom

vij5 showroom ddw2019 img 4480 web

Je kunt onze studio en werkplaats bezoeken om onze producten in het echt te zien, voelen en ervaren! Wij werken vanuit een karakteristieke bedrijfshal aan de Hallenweg in Eindhoven. De meeste producten zijn hier te zien, maar momenteel is de showroom in gebruik voor een ander groot project. Dus neem even contact op en laat vooral even weten wat je graag wilt zien, dan kijken we wat er mogelijk is!

Je kunt hiervoor een afspraak maken via mail of telefoon.

Exacte locatie op Google Maps