vij5 arjan anieke portret door blickfanger bw

Arjan van Raadshooven & Anieke Branderhorst

Arjan van Raadshooven
& Anieke Branderhorst

Arjan van Raadshooven (1981) en Anieke Branderhorst (1982) zijn de initiatiefnemers en curatoren van de Vij5-collectie. Arjan studeerde ‘Architectuur’ aan de TU/e en Anieke studeerde aan de afdelingen ‘Man & Identity’ en ‘Man & Communication’ van de Design Academy Eindhoven. Direct na hun afstuderen in 2006 richtten zij ontwerplabel Vij5 op. Samen ontwierpen ze de basis van de productcollectie en selecteren ze producten van externe ontwerpers om het label aan te vullen.

De samenwerking tussen Anieke en Arjan werpt vruchten af vanwege de sterke connectie tussen hen – zowel in hun privé als in hun werkende leven. De kwaliteiten en vaardigheden van de een complementeren die van de ander. Overtuigd van het feit dat samenwerking een meerwaarde oplevert in iedere denkbare situatie werd het één van de basisprincipes van Vij5, zichtbaar in het groeiende aantal samenwerkingen met andere ontwerpers. Hierbij zoekt het stel naar ontwerpen die aansluiten bij hun eigen signatuur.

Het ene moment staan Arjan en Anieke in een fabriek om de prototypes van een nieuw product te controleren; het andere moment produceren ze in hun eigen werkplaats in Eindhoven of presenteren ze Vij5 op een expositie in binnen- of buitenland. “Die variatie maakt ons werk zo leuk. Wij maken het hele ontwerpproces mee en hebben invloed op het verloop. Ons werk is een combinatie tussen ondernemen en ontwerpen.”