Tap
Water
Carafe

De Tap Water Carafe is een traditioneel vervaardigde waterkaraf die bedoeld is om het gebruik van kraanwater te promoten.

Nederlands kraanwater is drinkwater van topkwaliteit en het is 2000 keer goedkoper dan gebotteld water. Nog belangrijker: het vergt geen milieuvervuilende plastic flessen of transport.

De Tap Water Carafe kan water koelen, zonder gebruik te maken van een koelkast. De vormen van de karaffen zijn geïnspireerd op de oorsprong van Nederlands kraanwater en de stop van de karaf verwijst duidelijk naar de plaats waar de inhoud wordt getapt: uit de kraan natuurlijk!

Grotere aantallen of toepassing in een project? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan. Op onze download pagina kun je 3d modellen, high-res beeldmateriaal en product informatie vinden.

Varianten

De Tap Water Carafe is leverbaar in terracotta kleur in de varianten oppervlaktewater, duinwater en grondwater.

De glazen variant is gemaakt van borosilicaatglas (laboratorium-glas) en is leverbaar in de variant duinwater.

De off-white (puur steengoed) is momenteel uitverkocht en enkel leverbaar in grotere aantallen op aanvraag.

Hoe werkt het?

Omdat het keramiek van de Tap Water Carafe niet volledig waterdicht is, filtert een klein deel van de waterinhoud door de poriën van de klei en verdampt zodra het in contact komt met de buitenomgeving. Het verdampingsproces (de overgang van vloeistof naar gas) absorbeert warmte en koelt daarmee de karaf en de inhoud ervan. Dit fascinerende, eeuwenoude proces werd vroeger (met name in het Midden-Oosten) veelvuldig gebruikt om water koel te houden.

Vanzelfsprekend is dit voor de glazen variant niet van toepassing.

Let op: de karaf zal via de bodem water lekken, wat normaal is en deel uitmaakt van het natuurlijke verdampingsproces. Plaats de waterkaraf niet op een oppervlak dat niet bestand is tegen watervlekken. Gebruik bijvoorbeeld een onderzetter.

de Vij5
stappen
van de
Tap Water Carafe

Transparantie van de keten is voor ons vanzelfsprekend.

Dat betekent bij ons niet alleen informatie geven over waar iets geproduceerd is. Onze keten begint namelijk veel eerder: bij de ontwerper van het product!

We vertellen je dan ook graag het hele verhaal. Klik op de knoppen om de verschillende stappen te ontdekken:

ONTWERPEN

De Tap Water Carafe is ontworpen door Lotte de Raadt. Lotte heeft een studio- en keramiekwerkplaats in Eindhoven, waar ze haar eigen producten ontwerpt en produceert. Hierbij streeft ze naar publieke bewustwording van problemen rondom het gebruik van water.

Met haar traditioneel vervaardigde Tap Water Carafe wil Lotte het gebruik van kraanwater promoten. Ze ontwierp de karaf oorspronkelijk als haar afstudeerwerk in 2010, maar het thema is nu nog altijd relevant.

De vormen van de karaffen zijn geïnspireerd op de oorsprong van het Nederlandse kraanwater. De hoge fles met een lange nek verwijst naar water diep uit de grond. De lage, omvangrijke fles is de ideale vorm voor het verzamelen van oppervlaktewater. De derde kan gevuld worden met duinwater.

TIP: Neem een kijkje in het atelier van Lotte: lees het Designer Interview op onze blogpagina!

Lotte de Raadt

“Mijn werk is een persoonlijke reflectie op de interactie tussen mensen en water in zijn verschillende vormen en staten. Mijn ontwerpen zijn bedoeld om de schoonheid van water te benadrukken en daardoor een bewuster gebruik van deze kostbare natuurlijke hulpbron te stimuleren.”

Lotte de Raadt
kaartwaterbedrijven lottederaadt

Kaart met de verschillende waterbedrijven in Nederland. De ‘duinwater’, ‘grondwater’ en ‘oppervlaktewater’ variant van de karaf staan symbool voor de verschillende plekken waar het water wordt gewonnen.

VERZAMELEN

De Tap Water Carafe is sinds 2017 onderdeel van de Vij5 collectie. Naast het feit dat deze karaf een belangrijke boodschap te vertellen heeft die wij graag ondersteunen, sprak ons ook de materiaalkeuze en vormentaal van dit product direct aan. De ontwerpen van Lotte benadrukken de schoonheid van water en stimuleren daardoor een bewuster gebruik van deze kostbare natuurlijke bron. De Tap Water Carafe is misschien wel haar meest voor zichzelf sprekende ontwerp, ontstaan vanuit deze thematiek.

“Een special edition van de Tap Water Carafe staat in onze vensterbank te pronken. Deze lichtblauwe versie kochten we van Lotte bij één van haar sample sales.”

Arjan & Anieke
vij5 @ home 2020 image by vij5 img 6116

VERTALEN

Voor dit product was het maakproces natuurlijk al door Lotte ontwikkeld en we hoefden ook niet op zoek naar een geschikte producent. Lotte heeft zelf de vormentaal van het product helemaal gefinetuned en in 2020 lanceerden we ook een limited edition witte versie van de karaf. Lotte ontwierp de karaf oorspronkelijk in glas, en ook deze versie is op dit moment via Vij5 verkrijgbaar!

wasted london andrew meredith 03 2
tap water carafe by lotte de raadt setting image by vij5 terracotta white

MAKEN

De Tap Water Carafe wordt door Lotte zelf in kleine series gemaakt in haar atelier in Eindhoven. Zij maakt hiervoor gebruik van het materiaal steengoed. De vloeibare klei wordt in gipsen mallen gegoten en gebakken in een keramiekoven. De karaf wordt niet geglazuurd, zodat het materiaal poreus blijft en daardoor geschikt is om water te koelen.

In het schema hiernaast kun je de herkomst van alle onderdelen terugvinden.

MATERIALEN PASPOORT

Tap Water Carafe – steengoed

Materiaal Ongeglazuurd steengoed met terracotta kleur

handmade t

In kleine series geproduceerd in het atelier van Lotte de Raadt in Eindhoven (NL).

In Vij5 collectie sinds 2017

Tap Water Carafe – glas

Materiaal Borosilicaatglas (laboratoriumglas)

handmade t

In kleine series geproduceerd in Tsjechië.

In Vij5 collectie sinds 2023

Afmetingen

Oppervlakte water Ø 10cm hoogte 22cm
Duinwater  Ø 9,5cm hoogte 25cm
Grondwater Ø 9cm hoogte 30cm

Inhoud ca. 1 liter

DELEN

Wil je dit product in het echt zien?

Kom naar onze showroom in Eindhoven of ga langs bij één van onze ambassadeurs of andere verkooppunten.

Grotere aantallen of toepassing in een project?

Neem even contact op met Arjan en vraag hier een offerte aan.

Vij5 webshop

Alle producten van Vij5 zijn natuurlijk ook rechtstreeks via onze eigen webshop te bestellen:

Vij5
Showroom

vij5 showroom ddw2019 img 4480 web

Je kunt onze studio en werkplaats bezoeken om onze producten in het echt te zien, voelen en ervaren! Wij werken vanuit een karakteristieke bedrijfshal aan de Hallenweg in Eindhoven. De meeste producten zijn hier te zien, maar momenteel is de showroom in gebruik voor een ander groot project. Dus neem even contact op en laat vooral even weten wat je graag wilt zien, dan kijken we wat er mogelijk is!

Je kunt hiervoor een afspraak maken via mail of telefoon.

Exacte locatie op Google Maps 

Ambassadeurs

Een Vij5 Ambassadeur is, net als wij, groot fan van de Vij5 collectie. Het is niet zomaar een verkooppunt, maar een winkel die nét even wat meer weet over onze producten. Er is altijd iemand aanwezig als aanspreekpunt die je alles kan vertellen over de Vij5 collectie!

Vij5 Ambassadeurs zijn specialisten in bijvoorbeeld onze verlichting, meubels en/of accessoires en voorzien je graag van advies. Er is een mooie selectie van producten uit onze collectie in de winkel aanwezig. Wanneer een item niet in de winkel voorradig is dan kan een Ambassadeur deze wél altijd voor je bestellen.

Verkooppunten

Naast Ambassadeurs, heeft Vij5 ook een geselecteerd netwerk van verkooppunten binnen Nederland en daarbuiten. Verschillende (online en offline) designwinkels, interieur- en lichtadviseurs voeren een kleiner deel van onze collectie. Zij kunnen je ook adviseren over onze producten en kunnen artikelen voor je bestellen als deze niet direct uit voorraad leverbaar zijn.