Designer interview met
Lotte de Raadt

met Geen reacties

Ontwerper Lotte de Raadt heeft een creatieve opvoeding gehad. Haar moeder werkte ook met klei en dat werk bracht ze aan de man op markten en beurzen. Al van jongs af aan ging Lotte met haar mee, zowel het creëren als het ondernemen zijn haar dus met de paplepel ingegoten. Dat ze zich op haar zestiende aanmeldde bij de Design Academy was weliswaar vroeg, maar kwam niet als verrassing. Direct na haar opleiding begon Lotte haar eigen ontwerpstudio, sinds 2017 maakt een aantal van haar producten deel uit van de Vij5 collectie.

Tekst: Daniëlle van de Haterd (Staaldraad Tekstschrijver)
Fotografie: Vij5

Design Academy Eindhoven

‘De academie heb ik met ups en downs doorlopen. Ik had nog geen idee waar ik uiteindelijk naartoe wilde, maar ik kreeg hier de ruimte om dat te onderzoeken. Mijn afstudeerproject is gebaseerd op kraanwater. Ik ontdekte dat we in Nederland drie soorten bronnen hebben; oppervlakte-, grond- en duinwater. Hierdoor geïnspireerd ontwierp ik drie vormen drinkwater karaffen. In eerste instantie liet ik deze maken van glas, ik kon ze dus niet zelf produceren.’

“Op de academie vermeed ik keramiek, ik vond het veel te ingewikkeld en breekbaar.”

Lotte de Raadt

De stap naar keramiek

Dat Lotte uiteindelijk bij keramiek is uitgekomen, was geen vooropgezet plan. ‘Op de academie vermeed ik het, ik vond het veel te ingewikkeld en breekbaar. In mijn antikraak-atelier kon ik in alle rust experimenteren en daar ontdekte ik mijn liefde ervoor.’

Interesse in kraanwater

‘Vanwege mijn link met water, werd ik door KWR (Kenniscentrum Water Research) gevraagd om een vrije opdracht voor hen te doen. Door daar met mensen te praten leerde ik dat klei water beschermt en filtert, er zijn dus heel veel links tussen water en keramiek en dát maakt het voor mij zo interessant.’

Doorontwikkeling van de Tap Water Carafe

Voortkomend uit haar interesse in kraanwater en hetgeen ze geleerd had, maakte Lotte haar van origine glazen Tap Water Carafe van terracotta en dat gaf hem niet alleen een nieuw uiterlijk, maar ook een nieuwe functie. Doordat het aardewerk enigszins poreus is verdampt er een klein beetje water, dit proces zorgt voor koeling van het water in de fles.

Bijkomend voordeel van de keramiek Tap Water Carafe is dat Lotte hem in dit materiaal wel zelf kan maken. Dat doet ze met de hand, door de klei te vormen in gipsen mallen. Haar grote liefde voor natuurlijke materialen en kleinschalige producties komt hierin tot uiting.

“Er zijn heel veel links tussen water en keramiek en dát maakt het voor mij zo interessant.”

Lotte de Raadt

Functioneel product

Als het aan Lotte ligt, is de karaf bedoeld voor dagelijks gebruik. ‘Het is een functioneel product en kraanwater is 2000 keer goedkoper dan het bronwater dat je in plastic flessen koopt. De investering in de Tap Water Carafe verdient zichzelf dus terug. Desondanks weet ik dat er ook mensen zijn die de fles in de kast zetten als pronkstuk. Dat mag natuurlijk, maar het is dus niet de opzet.’

“Samenwerken en machines delen zijn mooie manieren om een kleine business draaiende te houden.’”

Lotte de Raadt

Kleine business in Eindhoven

Haar studio heeft Lotte in Eindhoven. Lachend vertelt ze dat ze al meerdere pogingen heeft ondernomen om daar weg te komen, maar tevergeefs. ‘Ik was jong toen ik naar Eindhoven kwam en heb hier eigenlijk echt mijn plek gevonden. Ik werk in een omgeving met verschillende ontwerpers en we delen de machines met elkaar. Dat is kostentechnisch wel fijn, een mooie manier om een kleine business draaiende te houden.’

“Door dingen uit te proberen kunnen verrassende producten ontstaan.”

Lotte de Raadt

Keramiekwerkplaats in Zweden

Helemaal gebakken aan Eindhoven zit Lotte niet. ‘Ik heb veel gereisd en na gemiddeld een half jaar krijg ik de kriebels en moet ik weg. Op dit moment ben ik bezig met het opzetten van een keramiekwerkplaats in Zweden. Mijn familie heeft daar een huis gekocht van een voormalig pottenbakker. Er staat een op hout gestookte oven in de tuin en ik experimenteer daarmee. Op dat gebied ben ik niet technisch opgeleid, ik ben echt ontwerper en door dingen uit te proberen kunnen verrassende producten ontstaan.’

De Vij5 collectie

Sinds 2017 zijn een aantal ontwerpen van Lotte onderdeel van de Vij5 collectie, dat was voor haar een logische beslissing. ‘Als je in je eentje een bedrijf hebt, moet je keuzes maken want het is écht te veel om alles zelf te doen. Toen Arjan en Anieke van Vij5 via ontwerpcollega’s Alissa + Nienke op mijn pad kwamen, heb ik ervoor gekozen om de verkoop aan hen over te laten. Ik had op dat moment drie productseries en Anieke was met name geïnteresseerd in de kopjes en schalen met druppelglazuur (Archiving Water Ware). We hebben deze samen doorontwikkeld tot een serviesserie. Uiteindelijk zijn ook mijn kraanwaterkaraffen toegevoegd aan de Vij5 collectie.’

Samenwerking met Vij5

Wat Lotte fijn vindt aan de samenwerking met Vij5 is het goede onderlinge contact. ‘Ik houd ervan dat Arjan en Anieke lekker nuchter en Nederlands zijn, niet te veel poespas. Verder is er veel betrokkenheid bij het productieproces, dat vind ik mooi. Mijn ontwerpen passen naar mijn idee heel goed in de collectie omdat ze minimalistisch en praktisch zijn.’

Meer manieren van samenwerken

Samenwerken is sowieso iets dat Lotte fijn vindt. ‘Mijn werkplaats deel ik met Kirstie van Noort en met haar doe ik onder andere het OER project.’ We maken daarvoor een aantal verschillende producten die we kleuren met een reststroom van Brabant Water.’ Samenwerking op verschillende fronten dus.

De toekomst

Wat de toekomst betreft heeft Lotte wel een visie maar geen vastomlijnd plan. ‘Ik kan mijn concept overal ter wereld uitrollen en dat wil ik dus ook op verschillende plekken gaan doen. Mijn eerste optie is Sardinië, ik werk samen met een collega ontwerpster van daar; Sara Vignoli. Zij en ik vullen elkaar mooi aan in waar we mee bezig zijn. Wat voor mij duidelijk is, is dat ik ook in de toekomst wil blijven werken op een duurzame manier.’

Producten van Lotte de Raadt in de Vij5 collectie