TweeDoek

De TweeDoek is een ‘nieuw’ product voor in de keuken waarbij twee functies, die normaal naast elkaar gebruikt worden, in één product samen komen.

Wanneer je de TweeDoek ophangt is er één zijde welke gebruikt kan worden als handdoek, terwijl de andere zijde als theedoek dient!

Bijzonder bij de TweeDoek is dat deze op één machine gemaakt wordt, terwijl een theedoek en handdoek normaal gesproken op twee verschillende machines geproduceerd worden. De kleuren en functies vloeien in elkaar over door een zorgvuldig ontworpen gradiënt in kleur én weefsel.

Grotere aantallen of toepassing in een project? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan. Op onze download pagina kun je 3d modellen, high-res beeldmateriaal en product informatie vinden.

Varianten

de Vij5
stappen
van de
TweeDoek

Transparantie van de keten is voor ons vanzelfsprekend.

Dat betekent bij ons niet alleen informatie geven over waar iets geproduceerd is. Onze keten begint namelijk veel eerder: bij de ontwerper van het product!

We vertellen je dan ook graag het hele verhaal. Klik op de knoppen om de verschillende stappen te ontdekken:

vij5 twotowel kitchen setting 2019 image by vij5 img 2400 1920x960 1

ONTWERPEN

De TweeDoek is ontworpen door Anieke Branderhorst. Naast ontwerper is zij ook één van de oprichters van Vij5.

In een keuken hangen een theedoek en een handdoek vaak naast elkaar en vormen zo een soort van onafscheidelijk duo. Dit bracht Anieke op het idee deze twee functies te combineren in één doek.

Anieke Branderhorst

“Ik wilde graag dat de twee doeken letterlijk met elkaar verweven zouden worden. Dat was een belangrijk uitgangspunt in mijn ontwerpproces. Daarom ontwierp ik een patroon waarbij de verschillende soorten weefsels met elkaar worden afgewisseld en steeds meer naar elkaar toe groeien.”

Anieke Branderhorst
vij5 twotowel kitchen setting 2019 image by vij5 img 2558 1920x960 1

VERZAMELEN

De TweeDoek is sinds 2014 onderdeel van de Vij5 collectie. Deze collectie is oorspronkelijk ontstaan omdat wij graag de mogelijkheid wilden hebben om onze eigen ontwerpen op de markt te kunnen brengen. Omdat we het veel te leuk vinden om naast het ontwerpen van nieuwe producten, ons ook bezig te houden met het realiseren van ideeën van andere ontwerpers, blijft er natuurlijk steeds minder tijd over voor onze eigen ideeën..

Maar het idee van de TweeDoek was zo krachtig in zijn eenvoud, dat we meteen wisten dat dit product onderdeel van de Vij5 collectie moest worden. We aarzelden geen moment en begonnen met de vertaling van het idee naar een produceerbaar product.

VERTALEN

Waarom de TweeDoek niet in Nederland wordt geproduceerd

Tijdens onze zoektocht naar een geschikte fabrikant voor dit product, bleek dat dit ‘simpele’ idee nog niet zo makkelijk was om uit te voeren. Meerdere fabrieken in onze regio vertelden ons dat dit product (voor hen) onmogelijk was om te maken. Wij raakten hierdoor alleen maar meer gemotiveerd en overtuigd van het feit dat we een bijzonder ontwerp in handen hadden! In ieder geval iets dat niet als standaard in de bestaande productieprocessen gemaakt werd. We moesten op zoek naar een fabrikant die echt het experiment met ons aan wilde gaan.

We besloten daarom het ontwerp technisch verder uit te werken in samenwerking met textielontwerpster Jolijn Fiddelaers. Ook zij raakte gefascineerd door de bijzondere constructie van dit product. Uiteindelijk hebben we een producent in Turkije gevonden die op basis van onze technische tekeningen het experiment met ons aan durfde.

Waarom is het nu zo moeilijk om de TweeDoek te maken?

Bijzonder bij de TweeDoek is dat deze op één machine gemaakt wordt, terwijl een theedoek en handdoek normaal gesproken op twee verschillende machines geproduceerd worden. Hiervoor moet een machine die normaal platte weefsels maakt dus ineens lussen gaan creëren, of een machine die normaal lussen (handdoeken) maakt ineens ook een plat weefsel gaan maken. Wij hebben voor het laatste gekozen en dus een plat weefsel ontwikkeld voor de lussenmachine. Dit is ook de reden waarom het theedoek gedeelte iets dikker uitvalt dan je misschien van een theedoek gewend bent.

MAKEN

De TweeDoek werd in 2014 werkelijkheid en voor het eerst geproduceerd voor Vij5. De producent die het experiment met ons aan durfde bevond zich in de regio van Denizli, bekend als dé textielregio van Turkije. (Lees hier waarom de TweeDoek niet in Nederland wordt gemaakt.) In 2014 brachten Anieke en Jolijn een bezoek aan de fabriek in Turkije en maakten ter plekke dankbaar gebruik van de waardevolle kennis en kunde van de producent om de TweeDoek productie klaar te maken. Omdat we destijds goede contacten gelegd hebben, konden we voor de tweede productierun in 2019 alles op afstand regelen.

In het materialen paspoort kun je terugvinden waar en door wie de verschillende onderdelen van dit product gemaakt worden.

MATERIALEN PASPOORT

TweeDoek

100% Biologisch katoen

cotton purple outline t

De TweeDoek wordt geproduceerd in Dinizli (Turkije)

Ontwikkeld in samenwerking met Jolijn Fiddelaers

Afmetingen

Volledig uitgevouwen ca. 90 x 47cm
Hangend aan een haakje ca. 80 cm lang

Verpakking

Verpakt in een biologisch afbreekbaar zakje.

recycle icon

Op-maat-gemaakte bruin-kartonnen verpakking van 80% gerecycled karton, geproduceerd in Nederland

In Vij5 collectie sinds 2014

Zo wordt de TweeDoek gemaakt:

Op de foto’s en in de video zie je hoe de TweeDoeken worden gemaakt en van het weefgetouw komen: een grote doek met meerdere TweeDoeken naast elkaar, die vervolgens in stukken geknipt wordt en verder afgewerkt tot een eindproduct.

We hebben ervoor gekozen om de ketting van het weefgetouw in één kleur uit te voeren. Dit wordt automatisch de kleur van de lussen in de TweeDoek, het ‘handdoek’ gedeelte dus. Het ‘theedoek’ gedeelte wordt bepaald door de kleur van de inslag. Hiervoor kunnen we verschillende kleuren kiezen, resulterend in verschillende TweeDoeken.

Als kers op de taart is de nieuwe TweeDoek gemaakt van biologisch katoen.

Een productie in biologische katoen was al lange tijd een wens van ons en we zijn dan ook echt super blij met deze ontwikkeling die we mede dankzij onze succesvolle crowdfunding campagne, samen met onze crowdfunders, hebben kunnen verwezenlijken.

Arjan & Anieke

Crowdfunding campagne

In oktober 2018 organiseerden we een crowdfunding campagne om een nieuwe versie van de TweeDoek te produceren (zie ook www.voordekunst.nl/tweedoek).

Donateurs hadden hierbij direct invloed op de kleur van het eindresultaat door als tegenprestatie te kiezen voor een specifieke kleurencombinatie. De kleuren mosterdgeel-warmgrijs en mintgroen-warmgrijs waren het meest populair en zijn daadwerkelijk in productie genomen. Daarnaast hebben we ook een neutrale versie ontwikkeld die deels gebruik maakt van ongeverfd garen.

Vij5 - Tweedoek - Crowdfunding VoorDeKunst

DELEN

Wil je dit product in het echt zien?

Kom naar onze showroom in Eindhoven of ga langs bij één van onze ambassadeurs of andere verkooppunten.

Grotere aantallen of toepassing in een project?

Neem even contact op met Arjan en vraag hier een offerte aan.

Vij5 webshop

Alle producten van Vij5 zijn natuurlijk ook rechtstreeks via onze eigen webshop te bestellen:

Vij5
Showroom

vij5 showroom ddw2019 img 4480 web

Je kunt onze studio en werkplaats bezoeken om onze producten in het echt te zien, voelen en ervaren! Wij werken vanuit een karakteristieke bedrijfshal aan de Hallenweg in Eindhoven. De meeste producten zijn hier te zien, maar momenteel is de showroom in gebruik voor een ander groot project. Dus neem even contact op en laat vooral even weten wat je graag wilt zien, dan kijken we wat er mogelijk is!

Je kunt hiervoor een afspraak maken via mail of telefoon.

Exacte locatie op Google Maps 

Ambassadeurs

Een Vij5 Ambassadeur is, net als wij, groot fan van de Vij5 collectie. Het is niet zomaar een verkooppunt, maar een winkel die nét even wat meer weet over onze producten. Er is altijd iemand aanwezig als aanspreekpunt die je alles kan vertellen over de Vij5 collectie!

Vij5 Ambassadeurs zijn specialisten in bijvoorbeeld onze verlichting, meubels en/of accessoires en voorzien je graag van advies. Er is een mooie selectie van producten uit onze collectie in de winkel aanwezig. Wanneer een item niet in de winkel voorradig is dan kan een Ambassadeur deze wél altijd voor je bestellen.

Verkooppunten

Naast Ambassadeurs, heeft Vij5 ook een geselecteerd netwerk van verkooppunten binnen Nederland en daarbuiten. Verschillende (online en offline) designwinkels, interieur- en lichtadviseurs voeren een kleiner deel van onze collectie. Zij kunnen je ook adviseren over onze producten en kunnen artikelen voor je bestellen als deze niet direct uit voorraad leverbaar zijn.