Long
Shade

De Long Shade is een ‘hybride’ LED lamp die zich zowel in huiselijke sferen als wel in de hedendaagse kantooromgeving thuis voelt. De lamp heeft haar naam te danken aan de subtiele verwijzing naar een archetypische lampenkap (als silhouet zichtbaar aan de kopse kant van de lamp) gecombineerd met de uitgestrekte lengte van de beschikbare modellen.

De lange versies van de Long Shade zijn uitgerust met een schakelaartje waarmee zowel de lichtkleur als de lichtintensiteit te regelen is. Hierdoor kun je switchen tussen feller kantoorlicht en/of gedimd sfeerlicht.

Grotere aantallen of toepassing in een project? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan. Op onze download pagina kun je 3d modellen, high-res beeldmateriaal en product informatie vinden.

Varianten

De LED400 versie heeft een speciale ‘High Power LED strip’ verborgen tussen haar vleugels. Deze heeft een significante lichtopbrengst voor de geringe 400mm lengte.

De langere LED800 en LED1200 versie hebben meer lengte, maar ook een extra functionaliteit ingebouwd. Door middel van een schakelaartje is zowel de lichtkleur als de lichtintensiteit te regelen. De basis stand is ‘Extra Warm White’ (±2700K), de perfecte atmosfeer voor in huis. Met het omzetten van de schakelaar wisselt dit naar ‘Warm White’ (±3000K) en verdubbelt de lichtopbrengst met een wittere licht kleur, waardoor de lamp meer geschikt wordt voor bijvoorbeeld het lezen van de krant, nog even wat werk doen op de laptop of een professionele kantooromgeving.

de Vij5
stappen
van de
Long Shade

Transparantie van de keten is voor ons vanzelfsprekend.

Dat betekent bij ons niet alleen informatie geven over waar iets geproduceerd is. Onze keten begint namelijk veel eerder: bij de ontwerper van het product!

We vertellen je dan ook graag het hele verhaal. Klik op de knoppen om de verschillende stappen te ontdekken:

ONTWERPEN

De Long Shade is ontworpen door de Eindhovense designstudio Daphna Laurens, opgericht door Daphna Isaacs en Laurens Manders. In hun ontwerpen streven zij ernaar om toegepaste en beeldende kunst samen te brengen, met als doel om alledaagse producten te veranderen in objecten met een eigen identiteit.

Ze ontwierpen de Long Shade speciaal voor de Vij5 collectie. Hun startpunt in het ontwerpproces was de vorm van een archetypische lampenkap (als silhouet zichtbaar aan de kopse kant van de lamp).

Daphna Laurens

We houden van het Nederlandse woord ‘vormgever’: letterlijk een persoon die vorm geeft. Het vormgeven van gedachten, objecten, producten en ruimtes is wat we doen.

Daphna Laurens

VERZAMELEN

De Long Shade is sinds 2015 onderdeel van de Vij5 collectie.

Een Vij5-product heeft altijd iets te maken met onze persoonlijke voorkeur. Na bijna 15 jaar hebben we echter het gevoel dat onze collectie ook voor zichzelf begint te spreken. We vinden het leuk om te merken dat ontwerpers begrijpen wat wij zoeken in een ontwerp. Een mooi voorbeeld hiervan is de Long Shade van Daphna Laurens.

We kennen Daphna Laurens al een aantal jaren persoonlijk en speciaal voor ons ontwierpen ze deze ledlamp. Ze verzamelden enkele van onze gedachten via verschillende gesprekken en interpreteerden deze ideeën op hun eigen, mooie manier. Met de Long Shade als resultaat!

“We vinden het leuk om te merken dat ontwerpers begrijpen wat wij zoeken in een ontwerp.”

Arjan & Anieke

Het prototype van de Long Shade hebben we thuis opgehangen om de licthkleur van het LED te testen en hebben we natuurlijk laten hangen!

VERTALEN

Bij het uit ontwikkelen van een (LED) lamp komt best veel kijken. Met name Arjan en Laurens verdienen hier de credits voor het technisch uit ontwikkelen van de Long Shade.

De uitdaging was om de drivers die nodig zijn voor het aansturen van LED, niet aan het plafond te bevestigen, maar te integreren ín het smalle houten frame van de lamp. Hierdoor is het ophangmechanisme van de lamp zo eenvoudig mogelijk en kan de lamp gewoon op de standaard netspanning aangesloten worden.

In 2018 introduceerden we, naast de LED 400 en de LED 800, ook een extra lange LED 1200 variant van de Long Shade. Deze versie werd oorspronkelijk op verzoek van een klant gemaakt waarna we besloten deze XL versie ook in de collectie op te nemen. De lamp werd door deze nieuwe lengte nóg meer geschikt om boven een lange eettafel of een groot bureau te plaatsen.

MAKEN

De Long Shade bestaat uit verschillende onderdelen die, met uitzondering van de LED strips, allemaal in onze regio worden gemaakt.

De kappen worden bij onze staalproductent in Bergeijk (NL) gemaakt met een lasersnijder en gezet om de mooie ronding te krijgen.

Poedercoaten gebeurt in kleine series, of soms zelfs op maat, bij onze vaste poedercoater in Valkenswaard (NL). We hebben meestal kappen in de standaard kleuren op voorraad voor snellere levering.

Het hout voor het frame komt vanuit onze houtproducent in Kelpen-Oler (NL) waar massief eiken uit Frankrijk tot panelen verwerkt wordt.

Vervolgens worden de panelen 3D gefreesd bij onze partner in Hapert (NL).

Vervolgens wordt de lamp bij Vij5 geassembleerd en verpakt.

In het materialen paspoort kun je terugvinden waar en door wie de verschillende onderdelen van dit product gemaakt worden.

MATERIALEN PASPOORT

vij5 long shade detail 09 2015 image by vij5

Long Shade

Aluminum kappen

handmade t

Lasersnijden en zetten bij onze staalproducent in Bergeijk (NL)

colors purple outline t

Poedercoating in Valkenswaard (NL).

Eikenhouten frame

wood 2 t

PEFC gekeurd massief Eiken uit Frankrijk verwerkt tot panelen in Kelpen-Oler (NL).

3D gefreesd bij onze partner in Hapert (NL).

LED onderdelen

led t

De LED drivers en strips zijn van hoge kwaliteit en worden gemaakt in Italië.

LED400: 1x high power LED-strip van 400 mm (2700K), lichtopbrengst 400 lux
LED800 en LED1200: 2x LED-strip, schakelbaar (1x 2700K, 1x 3000K) lichtopbrengst 250 of 600 lux

Afmetingen

LED400: lengte 57 cm, breedte 17 cm, hoogte 13 cm
LED800: lengte 97 cm, breedte 17 cm, hoogte 13 cm
LED1200: lengte 137 cm, breedte 17 cm, hoogte 13 cm

In Vij5 collectie sinds 2015

long shade workshop of wonders

Een combinatie van de Long Shade LED400, LED800 en LED1200 samen bij Workshop of Wonders in Utrecht.

De drie verkrijgbare lengtes geven de mogelijkheid tot het creëren van een strak zakelijke, maar ook een meer ongedwongen en speelse compositie.

Arjan & Anieke

DELEN

Wil je dit product in het echt zien?

Kom naar onze showroom in Eindhoven of ga langs bij één van onze ambassadeurs of andere verkooppunten.

Grotere aantallen, custom kleuren of toepassing in een project?

Neem even contact met Arjan op en vraag hier een offerte aan.

Vij5 webshop

Alle producten van Vij5 zijn natuurlijk ook rechtstreeks via onze eigen webshop te bestellen:

Vij5
Showroom

vij5 showroom ddw2019 img 4480 web

Je kunt onze studio en werkplaats bezoeken om onze producten in het echt te zien, voelen en ervaren! Wij werken vanuit een karakteristieke bedrijfshal aan de Hallenweg in Eindhoven. De meeste producten zijn hier te zien, maar momenteel is de showroom in gebruik voor een ander groot project. Dus neem even contact op en laat vooral even weten wat je graag wilt zien, dan kijken we wat er mogelijk is!

Je kunt hiervoor een afspraak maken via mail of telefoon.

Exacte locatie op Google Maps 

Ambassadeurs

Een Vij5 Ambassadeur is, net als wij, groot fan van de Vij5 collectie. Het is niet zomaar een verkooppunt, maar een winkel die nét even wat meer weet over onze producten. Er is altijd iemand aanwezig als aanspreekpunt die je alles kan vertellen over de Vij5 collectie!

Vij5 Ambassadeurs zijn specialisten in bijvoorbeeld onze verlichting, meubels en/of accessoires en voorzien je graag van advies. Er is een mooie selectie van producten uit onze collectie in de winkel aanwezig. Wanneer een item niet in de winkel voorradig is dan kan een Ambassadeur deze wél altijd voor je bestellen.

Verkooppunten

Naast Ambassadeurs, heeft Vij5 ook een geselecteerd netwerk van verkooppunten binnen Nederland en daarbuiten. Verschillende (online en offline) designwinkels, interieur- en lichtadviseurs voeren een kleiner deel van onze collectie. Zij kunnen je ook adviseren over onze producten en kunnen artikelen voor je bestellen als deze niet direct uit voorraad leverbaar zijn.