Malda
말다

Malda (말다) betekent ‘oprollen’ in het Koreaans. Deze minimalistische hanglamp bestaat in de basis dan ook uit een opgerold vel Forbo Desktop linoleum.

Het flexibele materiaal wordt in vorm gesneden, simpelweg rondom een aluminium frame gerold en vervolgens met een aluminium band gefixeerd. Op deze manier wordt een driedimensionaal gevormde lampenkap geconstrueerd vanuit een plat vlak, gebruikmakend van slechts een aantal simpele productiehandelingen. Het linoleum dat gebruikt wordt voor deze lamp is afkomstig van reststromen uit de meubelindustrie.

Grotere aantallen of toepassing in een project? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan. Op onze download pagina kun je 3d modellen, high-res beeldmateriaal en product informatie vinden.

de Vij5
stappen
van de
Malda

Transparantie van de keten is voor ons vanzelfsprekend.

Dat betekent bij ons niet alleen informatie geven over waar iets geproduceerd is. Onze keten begint namelijk veel eerder: bij de ontwerper van het product!

We vertellen je dan ook graag het hele verhaal. Klik op de knoppen om de verschillende stappen te ontdekken:

ONTWERPEN

Malda is ontworpen door Studio PESI, een Zuid-Koreaanse ontwerpstudio opgericht door Byounghwi Jeon. Hij ontwikkelde deze lamp om een nieuwe methode te verkennen waarbij hij een driedimensionaal gevormde lamp wilde construeren gebruikmakend van slechts een aantal basis productieprocessen.

Malda ‘draagt’ letterlijk een stuk materiaal als lampenkap en geeft daarmee een podium aan de verschillende kleuren en materiaaleigenschappen ervan.

Studio PESI (image by Moojin Kim)

“Mijn doel was om een nieuwe methode voor het maken van een minimalistische designlamp voor te stellen. Een lamp waarbij ook het fabricageproces en de hoeveelheid gebruikte materialen simpel en minimaal is, en die toch een warme en gastvrije sfeer creëert.”

Byounghwi, Studio PESI

VERZAMELEN + VERTALEN

Malda is sinds 2020 onderdeel van de Vij5 collectie. Arjan en Byounghwi ontmoetten elkaar in Seoul, Zuid Korea, tijdens een Nederlandse handelsmissie waar Arjan aan deelnam in 2018. Sindsdien hebben we contact gehouden en zodoende stuurde Byounghwi ons een voorstel voor deze lamp. We waren eigenlijk meteen overtuigd dat de esthetiek van en het idee achter dit ontwerp heel goed zou passen bij de filosofie van Vij5. We zijn dan ook meteen (op afstand) aan de slag gegaan om het ontwerp samen verder uit te ontwikkelen.

Studio PESI ontwierp Malda oorspronkelijk in buigbaar multiplex. Als start hebben we echter gekozen voor het duurzame en lokaal geproduceerde materiaal Forbo Desktop linoleum. We waren al een tijdje op zoek naar een product om dit materiaal op toe te passen en Malda bleek hiervoor perfect te zijn. De constructie van de lamp leent zich overigens heel goed voor uitvoeringen in verschillende flexibele materialen, dus wellicht dat we de collectie in de toekomst nog gaan uitbreiden!

MAKEN

Malda is met opzet zo ontworpen, dat niet alleen het uiterlijk van de lamp, maar ook het fabricageproces ervan minimalistisch zou zijn.

Als basis hoeven er slechts drie onderdelen geproduceerd te worden;

Voor de constructie worden er twee aluminium onderdelen gelaserd: een ronde schijf en een band. Deze worden vervolgens gepoedercoat met een lichte structuurcoating. Daarna wordt de band in vorm gebogen.

Voor de lampenkap wordt gebruik gemaakt van het materiaal Forbo Desktop linoleum. Dit flexibele materiaal wordt in twee lagen op elkaar verlijmd en vervolgens in vorm gesneden.

Forbo Desktop linoleum is een duurzaam en lokaal geproduceerd materiaal. Omdat we voor Malda niet hele grote stukken materiaal nodig hebben, kunnen we daarbij ook nog eens gebruik maken van reststromen uit de meubelindustrie.

Voor de constructie van de lamp wordt het vel linoleum simpelweg rondom het aluminium frame gerold en vervolgens met de aluminium band en een aantal moertjes en boutjes gefixeerd.

Als laatste wordt de fitting en het elektriciteitssnoer aan de lampenkap bevestigd.

MATERIALEN PASPOORT

Malda

Forbo Funiture Linoleum

Furniture Linoleum bestaat uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten en de speciale beschermlaag is Furniture Linoleum antistatisch. Geproduceerd in Krommenie (NL).

Aluminium onderdelen

Lasergenseden 1mm en 3mm dikke aluminium onderdelen geproduceerd n Nederland

Poedercoating

Lokaal gecoat in Valkenswaard (NL) in een mooie zwarte fijn-structuur coating.

Lichtbron inclusief

led t

Standaard geleverd met een dimbare LED E27 lamp.

Verpakking

recycle icon

Op-maat-gemaakte bruin-kartonnen verpakking van 80% gerecycled karton, geproduceerd in Nederland

Afmetingen

Diameter ca. 24cm
Hoogte ca. 18cm

In Vij5 collectie sinds 2020

DELEN

Wil je de [su_post field=”post_title”] in het echt zien?

Kom dan naar onze showroom in Eindhoven, dit product is namelijk exclusief via Vij5 verkrijgbaar en niet via reguliere verkooppunten.

Grotere aantallen of toepassing in een project?

Neem even contact op met Arjan en vraag hier een offerte aan.

Vij5 webshop

Alle producten van Vij5 zijn natuurlijk ook rechtstreeks via onze eigen webshop te bestellen:

Vij5
Showroom

vij5 showroom ddw2019 img 4480 web

Je kunt onze studio en werkplaats bezoeken om onze producten in het echt te zien, voelen en ervaren! Wij werken vanuit een karakteristieke bedrijfshal aan de Hallenweg in Eindhoven. De meeste producten zijn hier te zien, maar momenteel is de showroom in gebruik voor een ander groot project. Dus neem even contact op en laat vooral even weten wat je graag wilt zien, dan kijken we wat er mogelijk is!

Je kunt hiervoor een afspraak maken via mail of telefoon.

Exacte locatie op Google Maps 

Ambassadeurs

Een Vij5 Ambassadeur is, net als wij, groot fan van de Vij5 collectie. Het is niet zomaar een verkooppunt, maar een winkel die nét even wat meer weet over onze producten. Er is altijd iemand aanwezig als aanspreekpunt die je alles kan vertellen over de Vij5 collectie!

Vij5 Ambassadeurs zijn specialisten in bijvoorbeeld onze verlichting, meubels en/of accessoires en voorzien je graag van advies. Er is een mooie selectie van producten uit onze collectie in de winkel aanwezig. Wanneer een item niet in de winkel voorradig is dan kan een Ambassadeur deze wél altijd voor je bestellen.