Jute
Light

De Jute Light is gemaakt uit 50% jute vezels en 50% porseleingips. De combinatie van jute met gips zorgt ervoor dat beide materialen elkaar versterken.

De jute vezel werkt namelijk als wapening in het gips en zorgt tegelijkertijd voor een bijzonder en uniek patroon. De kracht en schoonheid van het materiaal wordt benadrukt in het minimalistische ontwerp van de hanglamp.

De gebruikte jute vezels, in de vorm van een soort pluis, zijn afkomstig uit de vloerenfabriek van Forbo. Deze natuurlijke vezel is het enige afvalmateriaal dat voortkomt uit de productie van Forbo’s linoleum. Door met dit afvalmateriaal te werken wordt het linoleum een zero-waste product.

Gips is, net als glas, eindeloos recyclebaar en kan na verwerking breed worden ingezet. Voordat de twee materialen met elkaar vermengd worden krijgen de vezels bij voorkeur een natuurlijk kleurbad, zoals indigo, kurkuma of rode oker.

Varianten:

Momenteel zijn de Jute Lights verkrijgbaar in 3 varianten: ongekleurde jute, groen en blauw. Ze hebben een E14 fitting en worden geleverd met een ledlampje. De doorsnede van de kapjes is 14 centimeter.

de Vij5 stappen
van de
Jute Light

Transparantie van de keten is voor ons vanzelfsprekend.

Dat betekent bij ons niet alleen informatie geven over waar iets geproduceerd is. Onze keten begint namelijk veel eerder: bij de ontwerper van het product!

We vertellen je dan ook graag het hele verhaal. Klik op de knoppen om de verschillende stappen te ontdekken:

ONTWERPEN

De Jute Light is een sfeerlamp die ontworpen is door Atelier LVDW, de ontwerpstudio van Laura van de Wijdeven. Met haar studio onderzoekt en ontwerpt Laura materialen met een focus op organische reststromen en bio-based materiaal. Deze duurzame of circulaire materialen worden vervolgens vertaald naar verschillende interieurproducten.

Ze laat zich hierbij inspireren door het kalmerende effect van de natuur op het welzijn van de mens. Het behoud van een connectie met de natuur via de materialen in je interieur is de achterliggende missie van haar werk, dat zie je ook duidelijk terug in deze design hanglamp.

Atelier LvdW

“Mijn werk is altijd materiaal gedreven: de mogelijkheden van het materiaal leiden tot het uiteindelijke ontwerp. Voor mij komt materiaal altijd op de eerste plaats. De start van een nieuw product begint dan ook bij materiaal experimenten in plaats van aan de tekentafel.”

Laura van de Wijdeven

Voorafgaand aan het ontwerp van de Jute Light startte Laura een materiaalonderzoek naar de mogelijkheden voor het gebruik van jute pluis, een industriële restafvalstroom die voortkomt uit de productie van Forbo linoleum.

Door tal van experimenten is het materiaal ‘jute-keramiek’ ontstaan: een stevig materiaal waarbij het jutepluis wordt vermengd met porseleingips. De jute vezel werkt hier als wapening in het gips en zorgt tegelijkertijd voor een bijzonder en uniek patroon.

VERZAMELEN + VERTALEN

De Jute Light is sinds 2021 onderdeel van de Vij5 collectie. We zijn altijd gefascineerd door interessante nieuwe materialen, zeker als deze naast een esthetisch uiterlijk ook nog eens een duurzaam karakter hebben.

Circulair design spreekt ons aan en de experimenten van Laura vielen ons op, mede doordat ze al een stap gemaakt had in de richting van een mogelijke toepassing voor het materiaal dat ze had ontwikkeld. Samen met Laura namen we de Jute Light verder onder de loep door het maakproces te optimaliseren. Hierdoor werden kleine productieseries realistisch en is het gelukt om de cyclus van het materiaal sluitend te krijgen.

MAKEN

De Jute Light wordt handmatig en in kleine series door Laura zelf gemaakt in haar atelier in Rotterdam. Door talloze experimenten heeft ze zich een productieproces eigen gemaakt dat past bij haar duurzame inslag. De Jute vezels worden, indien gewenst, op een natuurlijke manier gekleurd en vervolgens in de juiste verhouding met porseleingips vermengd en in een mal gegoten. Het eindresultaat wordt afgewerkt met bijenwas voor extra glans en bescherming. Als laatste worden de snoer en fitting aan de lampenkap bevestigd.

Aan het einde van z’n levensduur is de lampenkap van de Jute Light door Atelier LVDW volledig te recyclen. Hij wordt teruggebracht naar een ruwe gipsvorm waarvan Laura weer nieuwe producten kan maken; een mooi voorbeeld van circulair design.

In het materialen paspoort kun je terugvinden waar en door wie de verschillende onderdelen van dit product gemaakt worden.

vij5 jute light by atelier lvdw raw waste fibers from the company image by atelier lvdw 1

Jute pluis is het materiaal wat achterblijft als wij het juten onderdoek schoonzuigen. Dit gebeurt voordat we het doek door de kalander heenvoeren. De verwijdering van ‘’losse pluisjes’’ is heel belangrijk. Hoe gladder het doek hoe beter. Elke kleine oneffenheid in de ondergrond kan zichtbaar worden in het linoleum bovenvlak.

Forbo Nederland

MATERIALEN PASPOORT

Jute Light

Jute pluis

Jute pluis, afkomstig uit de vloerenfabriek van Forbo in Assendelft (NL).

Deze natuurlijke vezel is het enige afvalmateriaal dat voortkomt uit de productie van Forbo’s linoleum. Door met dit afvalmateriaal te werken wordt het linoleum een zero-waste product.

Herkomst jute: Bangladesh.
Forbo werkt samen met een fabriek in Bangladesh welke speciaal voor hun jute onderdoek weeft dat onderdeel is van hun linoleum product.

Porseleingips

Porseleingips is een extra harde gipssoort die de basis vormt van deze lamp.

Pigment

Voordat de twee materialen met elkaar vermengd worden krijgen de vezels bij voorkeur een natuurlijk kleurbad. Atelier LVDW werkt hiervoor aan eigen kleurrecepten in haar atelier in Rotterdam (NL).

Noot: De kleur groen wordt gemaakt van een synthetisch pigment, de blauwe kleur komt van Indigo en is een natuurlijk pigment.

Coating

Naturel bijenwas wordt aan het einde aangebracht voor een mooie glans en bescherming. Het doet het materiaal extra opleven.

Productie

handmade t

De lamp wordt handgemaakt door Atelier LVDW in Rotterdam (NL) en bij Vij5 in Eindhoven (NL) geassembleerd en verpakt.

Verpakking

recycle icon

Op-maat-gemaakte bruin-kartonnen verpakking van 80% gerecycled karton, geproduceerd in Nederland

Afmetingen

Diameter ca. 14cm
Hoogte 15 cm

In Vij5 collectie sinds 2021

DELEN

Wil je dit product in het echt zien?

Kom naar onze showroom in Eindhoven of ga langs bij één van onze ambassadeurs of andere verkooppunten.

Grotere aantallen of toepassing in een project?

Neem even contact op met Arjan en vraag hier een offerte aan.

Vij5 webshop

Alle producten van Vij5 zijn natuurlijk ook rechtstreeks via onze eigen webshop te bestellen:

Vij5
Showroom

vij5 showroom ddw2019 img 4480 web

Je kunt onze studio en werkplaats bezoeken om onze producten in het echt te zien, voelen en ervaren! Wij werken vanuit een karakteristieke bedrijfshal aan de Hallenweg in Eindhoven. De meeste producten zijn hier te zien, maar momenteel is de showroom in gebruik voor een ander groot project. Dus neem even contact op en laat vooral even weten wat je graag wilt zien, dan kijken we wat er mogelijk is!

Je kunt hiervoor een afspraak maken via mail of telefoon.

Exacte locatie op Google Maps