Copper Lights
Brass Lights
Wooden Light

De Copper Lights worden gemaakt door een dunne plaat koper op zo’n manier te vouwen dat stabiele constructies ontstaan. Het vouw principe definieert de vorm én de esthetiek van de lampen en vormt daarmee een delicate maar verfijnde serie.

Door de reflectie van de omgeving in de glanzende koperen oppervlaktes krijgt elk facet zijn eigen kleurtoon; van donkerbruin naar rood en oranje. Het koper geeft een warme gloed aan het licht. De Copper Lights zijn verkrijgbaar in drie verschillende vormen en ook in een messing of beuken houtfineer variant, waardoor ze breed toepasbaar zijn in het interieur.

Grotere aantallen of toepassing in een project? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan. Op onze download pagina kun je 3d modellen, high-res beeldmateriaal en product informatie vinden.

De Brass Lights zijn een variant op de koperen versie en worden op dezelfde manier geproduceerd, maar dan met een messing plaat als uitgangspunt. Door de reflectie van de omgeving in de lamp krijgt elk facet wederom zijn eigen kleurtoon; van donker goud tot geel en beige. Het materiaal geeft in tegenstelling tot de koperen variant een heldere, ietwat gele kleur aan het licht.

De Wooden Light is een andere variant, gemaakt van beuken houtfineer. Laser gesneden en met dezelfde verfijndheid in elkaar gelijmd als de koperen en messing variant. De ‘backing’ die achter het fineer zit fungeert niet alleen als drager, maar ook als scharnier, waardoor het mogelijk is het fineer te buigen waar het normaal zou breken. De witte binnenzijde zorgt voor een mooie ‘neutrale’ lichtverdeling. (Let op: de Wooden Light is in één variant beschikbaar: WL25.)

de Vij5
stappen
van de
Copper Lights

Transparantie van de keten is voor ons vanzelfsprekend.

Dat betekent bij ons niet alleen informatie geven over waar iets geproduceerd is. Onze keten begint namelijk veel eerder: bij de ontwerper van het product!

We vertellen je dan ook graag het hele verhaal. Klik op de knoppen om de verschillende stappen te ontdekken:

ONTWERPEN

De Copper Lights zijn ontworpen door David Derksen. De lampen zijn een doorontwikkeling van zijn afstudeerproject ‘Copper Cabinet’, een fragiele kast voor het opbergen van kleine kostbare bezittingen, die hij maakte met een vergelijkbare techniek.

De natuur, en vooral de principes en processen die in de natuur worden aangetroffen, zijn David’s belangrijkste inspiratiebronnen. Dit resulteert in een sterke focus op materialen, hoe ze zich gedragen en hoe ze kunnen worden geconstrueerd.

David Derksen

VERZAMELEN

Al sinds we naast David presenteerden op de (bijna legendarische) Autofficina-expo in 2010 in Milaan, waar hij zijn Copper Lights voor het eerst presenteerde, zijn we geïntrigeerd door deze lampenserie. Omdat er veel handwerk nodig is bij de productie van de lampen, beschouwen wij ze eigenlijk eerder als kunstwerken. We zijn erg trots dat deze bijzondere lampen sinds 2014 onderdeel zijn van de Vij5 collectie!

“De Wooden Light is zelfs een beetje ‘translucent’. Wanneer het licht aanstaat wordt de houtnerf benadrukt.”

Arjan & Anieke

VERTALEN

De eerste lampen maakte David zelf in zijn eigen studio. Als een echte perfectionist ontwikkelde hij de lampen daarna verder door samen met een modelmaker, totdat hij helemaal tevreden was. Ook creëerde hij twee varianten van de lamp in de materialen messing en beuken houtfineer. De modelmaker, gevestigd in Eindhoven, produceert de lampen nog steeds met de hand en met volledige toewijding.

MAKEN

De Copper Lights worden gemaakt uit een 0,3mm dunne koperen plaat. Hieruit worden de verschillende onderdelen ge-etst. Met deze nauwkeurige techniek worden ook de buiglijnen in het materiaal aangebracht, waarna ze met de hand worden gevouwen en geassembleerd in Eindhoven.

Hoewel de lampen wat ons betreft eerder als kunstwerken gezien mogen worden, voldoen de Copper Lights CL-16, CL-25 en CL-30 en Brass Lights BL-16, BL-25 en BL-30 aan de richtlijnen voor CE certificering volgens LVD (2006/95/EG) en komen overeen met de standaarden NEN-EN-ISO 12100: 2010 en NEN 1010: 2007.

In het materialen paspoort kun je terugvinden waar en door wie de verschillende onderdelen van dit product gemaakt worden.

MATERIALEN PASPOORT

Copper & Brass Lights

Koper of messing plaatmateriaal

0,3mm dik koper of messing-plaat, ge-etst in Italië

handmade t

Handmatig geassembleerd in Eindhoven (NL) .

Afmetingen

Beschikbaar in 3 modellen:

CL16 & BL16
16 facetten
Ø185 × 435 mm

CL25, BL25 & WL25
25 facetten
Ø290 × 255 mm

CL30 & BL30
30 facetten
Ø410 × 155 mm

Snoer

Standaard met 3 meter, extra flexibel en zwart rubber snoer

Lichtbron

led t

Inclusief dimbare E27 LED lichtbron

In Vij5 collectie sinds 2014

Koper en messing oxideren van nature onder invloed van lucht en vocht. Daarom zullen de lampen in de loop van de tijd donkerder worden en een ‘patina’ ontwikkelen. Dit is onderdeel van het ontwerp, ze worden er alleen maar mooier op!

In de film ´Ex Machina´ zijn de Copper Lights onderdeel van de filmset!

In de film uit 2015 creëert een neurotische tech-miljardair een kunstmatig intelligente mensachtige robot in zijn landhuis in het bos.

Normaal gesproken is het landhuis het Juvet Landscape Hotel in Valldal, Noorwegen.

DELEN

Wil je dit product in het echt zien?

Kom naar onze showroom in Eindhoven of ga langs bij één van onze ambassadeurs of andere verkooppunten.

Grotere aantallen of toepassing in een project?

Neem even contact op met Arjan en vraag hier een offerte aan.

bl25 setting 1

Vij5 webshop

Alle producten van Vij5 zijn natuurlijk ook rechtstreeks via onze eigen webshop te bestellen:

Vij5
Showroom

vij5 showroom ddw2019 img 4480 web

Je kunt onze studio en werkplaats bezoeken om onze producten in het echt te zien, voelen en ervaren! Wij werken vanuit een karakteristieke bedrijfshal aan de Hallenweg in Eindhoven. De meeste producten zijn hier te zien, maar momenteel is de showroom in gebruik voor een ander groot project. Dus neem even contact op en laat vooral even weten wat je graag wilt zien, dan kijken we wat er mogelijk is!

Je kunt hiervoor een afspraak maken via mail of telefoon.

Exacte locatie op Google Maps 

Ambassadeurs

Een Vij5 Ambassadeur is, net als wij, groot fan van de Vij5 collectie. Het is niet zomaar een verkooppunt, maar een winkel die nét even wat meer weet over onze producten. Er is altijd iemand aanwezig als aanspreekpunt die je alles kan vertellen over de Vij5 collectie!

Vij5 Ambassadeurs zijn specialisten in bijvoorbeeld onze verlichting, meubels en/of accessoires en voorzien je graag van advies. Er is een mooie selectie van producten uit onze collectie in de winkel aanwezig. Wanneer een item niet in de winkel voorradig is dan kan een Ambassadeur deze wél altijd voor je bestellen.