OER
Servies
Eindhoven

Deze serviescollectie is gemaakt van porseleinklei gemengd met ijzerslib (oer) dat rechtstreeks wordt onttrokken van het waterproductiebedrijf in Eindhoven. IJzerslib is een natuurlijk restmateriaal dat vrijkomt tijdens het zuiveringsproces van ons kraanwater.

Haar lichtbeige tint met donkerbruine spikkels heeft dit servies te danken aan het ijzerslib dat als kleurpigment is toegevoegd aan het porselein. De buitenkant is ongeglazuurd waardoor het een zachte maar iets ruwere textuur heeft. Aan de binnenkant is een gladde beschermlaag van transparante glazuur aangebracht.

Het servies bestaat uit zes verschillende vormen die onderling te combineren zijn, vanzelfsprekend is het voedselveilig en kan het in de vaatwasser. Het materiaal dat is gebruikt om het porselein te kleuren staat voor een stukje bewustzijn. Het refereert naar een van de belangrijkste hulpbronnen van onze planeet; water.

Grotere aantallen of toepassing in een project? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan. Op onze download pagina kun je 3d modellen, high-res beeldmateriaal en product informatie vinden.

Varianten:
Schaal S 12×6,5cm & Schaal M 18,5×4,7cm, Diep bord M 17,5×2,9cm &
Diep bord L 22,5×3,3cm, Bord M 20,5×1,5cm & Bord L 26,5×1,5cm

de Vij5
stappen van
het OER Servies

Transparantie van de keten is voor ons vanzelfsprekend.

Dat betekent bij ons niet alleen informatie geven over waar iets geproduceerd is. Onze keten begint namelijk veel eerder: bij de ontwerper van het product!

We vertellen je dan ook graag het hele verhaal. Klik op de knoppen om de verschillende stappen te ontdekken:

ONTWERPEN

Het OER servies is ontworpen door Lotte de Raadt & Kirstie van Noort. Lotte & Kirstie hebben allebei een eigen ontwerpstudio, en delen een keramiekwerkplaats in Eindhoven bij het collectief NulZes. Vanuit hier starten hun onderzoeken en produceren ze hun eigen collecties op kleine schaal. Het Oer-project is al sinds 2016 in ontwikkeling. In samenspraak met elkaar onderzoeken de ontwerpsters verschillende mogelijkheden voor de toepassing van ijzerslib (oer) in keramische producten. Het KWR (Kenniscentrum Water Research) vroeg hen destijds na te denken over toepassingen met de reststroom van het productieproces van kraanwater. De wens lag er om dit te gebruiken in plaats van het terug te laten vloeien in het riool.

‘Ik houd van puur en minimalistisch. Ook in mijn werk; ik vind het mooi als in mijn borden van keramiek het materiaal zichtbaar blijft zonder al te veel poespas.’

Lotte de Raadt in VT wonen magazine

In mijn werk probeer ik mensen bewuster te maken van het gebruik en de oorsprong van onze grondstoffen door ze mee te nemen in het proces achter het product of materiaal. De uitkomsten van mijn onderzoeken zijn altijd nauw verbonden met het werk dat ik maak. Op die manier probeer ik niet alleen tot een meer duurzame oplossing te komen, ik communiceer ook het verhaal aan de gebruiker.’

Kirstie van Noort

Dit resulteerde in een uitgebreid en doorlopend onderzoek naar de mogelijkheden van het materiaal en een fascinerend proces om het ijzerslib terug te brengen tot een bruikbare grondstof. Het is Lotte & Kirstie gelukt om het ijzerslib zo te bewerken dat het als een hoogwaardig pigment in de keramische industrie gebruikt kan worden. Hoe dit precies gaat lees je verderop, onder het kopje MAKEN.

Het eerste resultaat van hun onderzoek werd een serie roze, rode en beige tegels, gekleurd met ijzerslib, deze zijn in productie bij Koninklijke Tichelaar. Een vervolgstap werd het mengen van het ijzerslib met porselein om zo hun serie gebruikskeramiek op een meer duurzame manier te kleuren.

Voor het OER servies maken Lotte & Kirstie gebruik van zelf ontwikkelde vormen en mallen die ze ook voor diverse andere projecten hanteren. Het zijn mooie, praktische basisvormen die het gebruikte materiaal laten spreken en tegelijkertijd een leeg canvas creëren voor de (chef)kok.

VERZAMELEN

Het OER servies Eindhoven is sinds 2023 onderdeel van de Vij5 collectie. Het verhaal van het OER servies gaat wat ons betreft echt over het gebruikte materiaal en is een mooi voorbeeld van ‘research based design’. Het is natuurlijk ook mooi vormgegeven, maar minstens zo interessant vinden wij dat het ons helpt na te denken over hoe waardevol onze resources zijn. Door gebruik te maken van afvalstromen en hier ook schoonheid van in zien, zorgen we beter voor onze planeet en nemen we meer verantwoordelijkheid voor elke stap die we zetten. Het servies brengt ons zo dichter bij iets dat we vaak als vanzelfsprekend beschouwen. Het brengt gesprekken op gang en maakt het eenvoudiger om te begrijpen hoe we verbonden zijn met de spullen om ons heen.

IJzerslib komt niet alleen vrij in de regio van Eindhoven. Het kan op verschillende plekken worden verzameld. Per locatie geeft het een andere tint aan de keramische producten van het OER-project. Lokale productie helpt om onze ecologische voetafdruk te verminderen en draagt bij aan het behoud van het milieu en onze natuurlijke hulpbronnen. Daarnaast geeft het een impuls aan de lokale economie. Dit maakt dat wij er trots op zijn dat Vij5 het ‘OER servies Eindhoven’ vertegenwoordigt.

‘Het OER servies is wat ons betreft een mooi voorbeeld van ‘research based design’.

Arjan & Anieke, Vij5

VERTALEN

De grootste vertaalslag voor het OER servies zit in het super lokale materiaalonderzoek dat vooraf is gegaan aan dit product. Door het onderzoeken en verkennen van de kwaliteiten en mogelijkheden van ijzerslib uit de regio Eindhoven en vervolgens te experimenteren met keramiek, ontstond dit mooie materiaal. Voor dit product was het maakproces natuurlijk al door Lotte & Kirstie ontwikkeld en we hoefden ook niet op zoek naar een geschikte producent. Samen hebben we de vormen in de serie gestructureerd. We zijn vooral heel blij dat we dit mooie lokale product en de achterliggende boodschap ervan mogen verspreiden via de Vij5 collectie!

‘We mogen in deze tijd best wat zorgvuldiger omgaan met onze bronnen’

Lotte de Raadt in VT wonen magazine

MAKEN

Het OER servies Eindhoven wordt door Lotte & Kirstie zelf in kleine series en lokaal gemaakt in hun eigen keramiekatelier. Zij maken hiervoor gebruik van het materiaal porselein gemengd met ijzerslib (ook wel oer genoemd) dat ze rechtstreeks onttrekken van het waterproductiebedrijf in Eindhoven.

Bij het waterproductiebedrijf wordt grondwater opgepompt en verwerkt tot drinkwater. Dit bevindt zich in bronnen op honderden meters diep onder het oppervlak. De bodem heeft gefungeerd als filter toen het water daar heel langzaam doorheen sijpelde. De weg die het water aflegt neemt vaak duizenden jaren in beslag, afhankelijk van hoe diep het zich in de bodem bevindt. De meeste zuurstof in het water is verdwenen en metalen zoals mangaan en ijzer zijn opgelost.

Om van grondwater drinkwater te maken wordt het intensief gefilterd. Tijdens dit filteringsproces komen er verschillende reststoffen vrij. Eén daarvan is natuurlijk gevormd ijzeroxide houdend water, ofwel oer. Dit materiaal kenmerkt zich door een diep roodbruine kleur.

Op de productielocatie in Eindhoven is op dit moment geen toepassing voor het ijzerslib en dus wordt dit ijzeroxide houdende water gezien als afval en teruggespoeld naar het riool. Voor het OER project tappen Lotte & Kirstie dit troebele water uit de zogenaamde buffervijver van het waterproductiebedrijf om te gebruiken in hun producten.

Het ijzerslib wordt in hun eigen atelier verwerkt tot pigment. Allereerst wordt het nogmaals gefilterd en gedroogd. Hierdoor ontstaan er brokken die worden vermalen en gezeefd tot een roestachtig poeder. Dit pigment wordt door vloeibare porseleinklei gemengd en in gipsen mallen gegoten. Aan de binnenkant van de vormen wordt een gladde beschermlaag van transparant glazuur aangebracht om het servies waterbestendig en voedselveilig te maken. Vervolgens worden de producten gebakken in een keramiekoven op 1250˚C. Door de hitte verkleurt het ijzerpigment tot een prachtige beige kleur met daarin kleine donkerbruine spikkels.

In het materialen paspoort kun je terugvinden waar en door wie de verschillende onderdelen van dit product gemaakt worden.

MATERIALEN PASPOORT

OER Servies Eindhoven

Materiaal

Porselein klei met OER slib en transparante glazuur

Productie

Handgemaakt door Lotte de Raadt & Kirstie van Noort in Eindhoven (NL).

Afmetingen

Schaal S 12×6,5cm
Schaal M 18,5×4,7cm
Diep bord M 17,5×2,9cm
Diep bord L 22,5×3,3cm
Bord M 20,5×1,5cm
Bord L 26,5×1,5cm

Verpakking

recycle icon

Op-maat-gemaakte bruin-kartonnen verpakking van 80% gerecycled karton, geproduceerd in Nederland

In Vij5 collectie sinds 2023

DELEN

Wil je dit product in het echt zien?

Kom naar onze showroom in Eindhoven of ga langs bij één van onze ambassadeurs of andere verkooppunten.

Grotere aantallen of toepassing in een project?

Neem even contact op met Arjan en vraag hier een offerte aan.

Vij5 webshop

Alle producten van Vij5 zijn natuurlijk ook rechtstreeks via onze eigen webshop te bestellen:

Vij5
Showroom

vij5 showroom ddw2019 img 4480 web

Je kunt onze studio en werkplaats bezoeken om onze producten in het echt te zien, voelen en ervaren! Wij werken vanuit een karakteristieke bedrijfshal aan de Hallenweg in Eindhoven. De meeste producten zijn hier te zien, maar momenteel is de showroom in gebruik voor een ander groot project. Dus neem even contact op en laat vooral even weten wat je graag wilt zien, dan kijken we wat er mogelijk is!

Je kunt hiervoor een afspraak maken via mail of telefoon.

Exacte locatie op Google Maps