Foarme

Het dubbelwandige Foarme porselein biedt een innovatieve oplossing voor onnodige verspilling in het porseleinproductieproces.

Bij traditionele productieprocessen kan er veel misgaan: barsten, vervormingen en afval zijn vaak het resultaat. Een groot deel van de productie haalt het dan ook vaak niet om verkocht te worden. Onze Foarme serie daarentegen voorkomt deze verspilling door vanuit het materiaal zelf te denken, niet slechts vanuit een vorm.

Deze unieke serie is op duurzame wijze ontworpen en vervaardigd uit gekleurd porselein, met een door Idwert Petter samengestelde gradiënt aan kleuren. Het dubbelwandige porselein maakt gebruik van spanningslijnen in de vorm, wat resulteert in een sterk product dat altijd uit de oven komt zoals bedoeld.

De binnenkant van de vormen is voorzien van een glazuurlaag, terwijl de buitenkant ongeglazuurd blijft. De serie bestaat uit espresso- en koffie/theekoppen, evenals een bijpassend plateau.

Grotere aantallen of toepassing in een project? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan. Op onze download pagina kun je 3d modellen, high-res beeldmateriaal en product informatie vinden.

Varianten:
Set van 4 espresso kopjes, set van 4 koffie/theekoppen, plateau.

De kopjes worden verkocht in sets van 4 kleuren, het plateau is los te bestellen.

De Foarme producten zijn vaatwasmachinebestendig voor jouw gemak, maar we adviseren wel om ze met de hand af te wassen, vooral vanwege de opening aan de onderkant. Hierdoor kun je vuilophoping voorkomen en ervoor zorgen dat je producten in optimale conditie blijven.

Op deze manier ben je verzekerd van een langdurige levensduur van je producten, terwijl je toch de flexibiliteit hebt om ze in de vaatwasser te plaatsen als dat nodig is.

de Vij5
stappen van
Foarme

Transparantie van de keten is voor ons vanzelfsprekend.

Dat betekent bij ons niet alleen informatie geven over waar iets geproduceerd is. Onze keten begint namelijk veel eerder: bij de ontwerper van het product!

We vertellen je dan ook graag het hele verhaal. Klik op de knoppen om de verschillende stappen te ontdekken:

ONTWERPEN

Het Foarme porselein is ontworpen door Idwert Petter, een talentvolle ontwerpster die in 2022 afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven. Idwert’s streven naar duurzaamheid en energie-efficiëntie is een belangrijk aspect van haar werk. Ze heeft haar eigen keramiekatelier in een deel van haar opa’s boerderij in Friesland. Naast het creëren van haar eigen keramische ontwerpen, deelt ze haar kennis als docente in keramiek.

Foarme, het Friese woord voor ‘gevormd’, was het resultaat van Idwerts afstudeerwerk. Hierbij voerde ze grondig onderzoek uit naar zowel gewenste als ongewenste vervormingen in porselein. Het proces van vormen, glazuren en bakken is slechts een onderdeel van het maken van porselein. In vergelijking met andere kleisoorten is porselein niet-poreus na het bakken, maar tijdens de productie kunnen er veel fouten optreden, zoals barsten of vervormingen. Een aanzienlijk deel van de productie haalt de verkoopfase niet.

Idwert had als doel deze onnodige verspilling in de porseleinproductie te verminderen door niet alleen te focussen op de vorm, maar vooral op het materiaal zelf. Ze stelde zich de vraag: “Wat heeft dit materiaal nodig om natuurlijk te vormen en niet langer geforceerd te worden?” Na uitgebreide vormstudies kwam ze uit op de dubbelwandige Foarme serie van porselein, die gebruikmaakt van spanningslijnen in de vorm om een sterke structuur te creëren die altijd perfect uit de oven komt. Deze benadering minimaliseert de tolerantie van het porselein terwijl de natuurlijke schoonheid behouden blijft.

‘De wereld om ons heen verandert razendsnel. Er worden veel producten en ontwerpen gemaakt, maar ik stel me steeds vaker de vraag of al deze ontwerpen werkelijk een waardevolle toevoeging zijn. Door niet alleen te focussen op de vorm, maar ook op de keuze van het materiaal, kunnen we vaak duurzamer ontwerpen.

Voor mij is de essentie bereikt wanneer mijn ontwerpen een zekere tijdloosheid uitstralen. Door voortdurend te experimenteren en mijn ontwerpen te verbeteren, kan ik een krachtig ontwerp creëren – iets dat evolueert. Het vastleggen van deze kracht en dit proces leidt tot de meest prachtige producten.’

Idwert Petter

VERZAMELEN

Foarme is sinds 2023 onderdeel van de Vij5 collectie. Het verhaal achter deze bijzondere toevoeging begon op de Graduation Show van de Design Academy, waar Anieke dit veelbelovende project ontdekte. Het briljante idee in combinatie met de fijne vormgeving trok direct haar aandacht. Na een leuk gesprek met Idwert, was een samenwerking snel geboren.

Foarme is een inspirerend voorbeeld van hoe talent, visie en innovatie samenkomen om prachtige, handgemaakte producten te creëren. Het project benadrukt niet alleen het belang van traditioneel vakmanschap, maar ook de noodzaak om aanpassingen te durven maken voor meer duurzaamheid en energie-efficiëntie. Het laat zien dat de wereld van design voortdurend evolueert, waarbij oude ambachten en nieuwe ideeën naast elkaar kunnen bestaan.

‘De wereld van design evolueert voortdurend, waarbij oude ambachten en nieuwe ideeën naast elkaar kunnen bestaan.’

Arjan & Anieke, Vij5

VERTALEN

Samen met Idwert hebben we de vormen nogmaals onder de loep genomen en een selectie gemaakt. Maar we gingen nog een stap verder. We bedachten om deze creaties uit te brengen in een prachtige gradiënt van kleuren die altijd harmonieus samenkomen. Tijdens OBJECT Rotterdam 2023 lieten we een preview van het project zien.

Wat Foarme echt bijzonder maakt, is niet alleen het streven naar schoonheid en innovatie, maar ook de focus op continue verbetering. Door te beginnen met een bescheiden productieserie gaven we Idwert de kans om haar creatieve proces verder te verfijnen en te optimaliseren. Het is een reis van experimenteren, leren en evolueren, en dat is precies waar Foarme voor staat.

‘Een reis van experimenteren, leren en evolueren is precies waar Foarme voor staat.’

Arjan & Anieke, Vij5

MAKEN

Het unieke Foarme porselein wordt in kleine series met liefde en vakmanschap met de hand vervaardigd door Idwert Petter in haar keramiekatelier in Friesland. Ze maakt gebruik van speciaal ontwikkelde gipsen mallen en vloeibaar porselein dat verrijkt is met prachtige pigmenten. De vloeibare klei wordt zorgvuldig in de gipsen mallen gegoten en vervolgens gebakken in een keramiekoven.

Naast het creatieve vormgeven van porselein hecht Idwert ook waarde aan innovatie bij het bakken ervan. Traditioneel worden porseleinen producten namelijk tweemaal gebakken. Eerst ondergaan ze een biscuitstook op lagere temperaturen, waarbij de transformatie van klei naar keramiek plaatsvindt en het materiaal sterker wordt. Vervolgens volgt na het glazuren een tweede stook op hogere temperaturen, het zogenaamde glazuurbakken, dat bij porselein altijd boven de 1220 graden ligt. Deze dubbele stookbeurten vergen aanzienlijk veel energie, en Idwert is van mening dat er ruimte is voor verbetering.

Voor de Foarme serie is elk product echter slechts één keer in de oven geweest, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen van ongeveer 50 kWh per item. Ter vergelijking: een gemiddelde persoon in Nederland verbruikt dagelijks ongeveer 5 kWh elektriciteit.
De binnenkant van de vormen is voorzien van een glazuurlaag, terwijl de buitenkant ongeglazuurd blijft.

In het materialen paspoort kun je terugvinden waar en door wie de verschillende onderdelen van dit product gemaakt worden.

MATERIALEN PASPOORT

Foarme porselein

Materiaal

Porselein klei met pigmenten en transparante glazuur.

Productie

Handgemaakt door Idwert Petter in Friesland (NL).

Afmetingen

Espresso kopje: diameter 6,5 cm, hoogte 6 cm
Koffie/theekop diameter 8,5 cm, hoogte 8,5 cm
Plateau: diameter 19,5 cm, hoogte ca. 4 cm

Verpakking

recycle icon

Op-maat-gemaakte bruin-kartonnen verpakking van 80% gerecycled karton, geproduceerd in Nederland

In Vij5 collectie sinds 2023

‘Het is heel belangrijk dat we leren van de traditionele ambachten en deze respecteren, maar tegelijkertijd moeten we aanpassingen maken. Zo zorgen we ervoor dat het materiaal niet onnodig wordt uitgeput, en geven we ook toekomstige generaties ontwerpers de kans om te werken met dit prachtige materiaal.’

Idwert Petter

DELEN

Wil je dit product in het echt zien?

Kom naar onze showroom in Eindhoven of ga langs bij één van onze ambassadeurs of andere verkooppunten.

Grotere aantallen of toepassing in een project?

Neem even contact op met Arjan en vraag hier een offerte aan.

Vij5 Foarme tijdens OBJECT Rotterdam 2023 IMG 4911 SHOP

Vij5 webshop

Alle producten van Vij5 zijn natuurlijk ook rechtstreeks via onze eigen webshop te bestellen:

Vij5
Showroom

vij5 showroom ddw2019 img 4480 web

Je kunt onze studio en werkplaats bezoeken om onze producten in het echt te zien, voelen en ervaren! Wij werken vanuit een karakteristieke bedrijfshal aan de Hallenweg in Eindhoven. De meeste producten zijn hier te zien, maar momenteel is de showroom in gebruik voor een ander groot project. Dus neem even contact op en laat vooral even weten wat je graag wilt zien, dan kijken we wat er mogelijk is!

Je kunt hiervoor een afspraak maken via mail of telefoon.

Exacte locatie op Google Maps