Stainless
Steel
Mirror

Deze spiegel wordt zorgvuldig vervaardigd uit een roestvrijstalen plaat met een hoogglans afwerking. Eerst wordt deze met behulp van een laser gesneden en vervolgens twee keer gezet waardoor diepte ontstaat. Daarna wordt het geborstelde gedeelte met de hand afgewerkt.

Op deze manier wordt een industriële roestvrijstalen plaat getransformeerd tot iets met meer karakter, terwijl er zo min mogelijk aan de oorspronkelijke vorm wordt toegevoegd of weggehaald. Hiermee worden zowel de bruikbaarheid als het karakter van het materiaal naar een hoger niveau getild.

Met dit product wil ontwerpster Theodóra Alfreðsdóttir mensen stimuleren meer geïnteresseerd te raken in hoe dingen tot stand komen. Door te begrijpen hoe alledaagse dingen gemaakt worden, hoopt ze dat er meer respect ontstaat voor de materialen die gebruikt worden en dat we allemaal meer verantwoordelijkheid nemen voor onze keuzes als consumenten.

Door zijn bijzondere vormgeving geeft deze spiegel een mooi grafisch element aan ieder interieur. De halve cirkel vormt een zacht, organisch contrast met de rechte lijnen waardoor een fascinerende geometrische vorm ontstaat.

Grotere aantallen of toepassing in een project? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan. Op onze download pagina kun je 3d modellen, high-res beeldmateriaal en product informatie vinden.

de Vij5
stappen van
de Stainless Steel Mirror

Transparantie van de keten is voor ons vanzelfsprekend.

Dat betekent bij ons niet alleen informatie geven over waar iets geproduceerd is. Onze keten begint namelijk veel eerder: bij de ontwerper van het product!

We vertellen je dan ook graag het hele verhaal. Klik op de knoppen om de verschillende stappen te ontdekken:

ONTWERPEN

De Stainless Steel Mirror is ontworpen door de Ijslandse ontwerpster Theodóra Alfreðsdóttir. In haar ontwerpstudio in Londen werkt Theodóra aan het vertellen van verhalen door middel van objecten. Met haar werk onderzoekt ze de verhalen die een object kan vertellen en vindt ze manieren om deze via het object zelf uit te drukken. Ze is daarbij geïnteresseerd in de manier waarop een product zijn eigen fabricageproces kan tonen en documenteren.

De Stainless Steel Mirror is hier een mooi voorbeeld van. Het product is ontstaan vanuit een door Theodóra zelf gestelde uitdaging om een spiegelgepolijste RVS plaat te transformeren tot iets met een beetje meer karakter, zonder iets toe te voegen aan, of weg te halen van de oorspronkelijke vorm – en dus geen afval te creëren.

Ze begon met eenvoudige driedimensionale schetsen van papier, die ze vervolgens vertaalde naar hoogglans RVS spiegels. Om tot het gewenste resultaat te komen experimenteerde Theodóra met de eigenschappen van roestvrijstalen platen. Haar doel was om het materiaal naar een hoger niveau te tillen door bruikbaarheid én karakter vanuit hetzelfde materiaal te creëren. Het uiteindelijke ontwerp maakt gebruik van het gemak waarmee RVS platen kunnen worden gebogen en gemanipuleerd. Ook zijn er verschillende oppervlaktebehandelingen toegepast om het uiterlijk en de functie van het materiaal te veranderen.

Theodóra Alfreðsdóttir

“Mijn benadering van ontwerpen is om naar processen te kijken en ze transparant of herkenbaar te maken. Dat geeft de consument een beter begrip van hoe dingen worden gemaakt.”

Theodóra Alfreðsdóttir

VERZAMELEN

De prachtige Stainless Steel Mirror is sinds 2023 onderdeel van de Vij5 collectie. We ontmoetten Theodóra voor het eerst in 2018 tijdens het IJslandse design evenement DesignMarch in haar thuisstad Reykjavik. We waren hier op uitnodiging van DesignMarch en de Iceland University of the Arts om een lezing te geven voor studenten en om deel te nemen aan ‘DesignMatch’. Dit initiatief brengt lokale ontwerpers en internationale designproducenten samen voor een reeks korte bijeenkomsten. Een soort matchmaking voor designprofessionals, en Theodóra was één van onze ‘matches’!

We hadden een leuk gesprek over haar werk en portfolio en waren meteen groot liefhebbers van haar vormentaal. Sinds die tijd hebben we regelmatig contact gehouden en achter de schermen hebben we een poging gedaan om twee andere projecten uit haar portfolio productie klaar te krijgen voor de Vij5 collectie. Omdat deze projecten helaas tijdens het ontwikkeltraject strandden (ja, dat gebeurt ook regelmatig!) zijn we nu super blij en trots dat we dit werk van Theodóra wel aan de Vij5 collectie mogen toevoegen.

“Onze huiselijke omgeving is gevuld met prachtige objecten en ik denk dat het verhaal over hoe ze tot stand zijn gekomen net zo fascinerend is als het uiteindelijke resultaat.”

Theodóra Alfreðsdóttir

In 2022 presenteerde Theodóra haar Stainless Steel Mirrors voor het eerst tijdens DesignMarch en hoewel we de spiegel nog nooit in het echt gezien hadden, alleen maar beelden online, waren we meteen fan van dit bijzondere product. Het grafische uiterlijk ervan spreekt ons aan en dat geldt ook voor het hele verhaal erachter, bedoeld om mensen meer bewust te maken van onze materiële wereld.

Oorspronkelijk bedacht Theodóra drie varianten van de spiegel, in drie verschillende kleuren. Alleen de ‘semicircle’ variant in zilver is op dit moment onderdeel van de Vij5 collectie. (De andere varianten zijn in gelimiteerde oplages direct via Theodóra verkrijgbaar.)

VERTALEN

Theodóra had voor dit product zelf al heel veel onderzoek gedaan in haar studio in Londen en ook al de ervaring van het maken van een kleine serie voor haar presentatie tijdens DesignMarch in Ijsland. De uitdaging voor ons was om hier in Nederland lokaal een goede en geschikte producent te vinden die met hoge precisie in staat zou zijn om dit product meer seriematig te maken. Ook hebben we samen met Theodóra de achterkant van de spiegel verder ontwikkeld. We ontwierpen een houten ophangsysteem, dat er direct ook voor zorgt dat de RVS plaat wat stabieler blijft en minder snel vervormt zodat de spiegel mooi vlak blijft. Ook wordt het hierdoor heel gemakkelijk om de spiegel op te hangen aan één of meerder schroeven.

MAKEN

De Stainless Steel Mirror wordt in de regio van Eindhoven gemaakt. Voor het uiteindelijke ontwerp combineerde Theodóra twee soorten oppervlaktebehandelingen van RVS (hoogglans en geborsteld) en maakte ze gebruik van het gemak waarmee RVS kan worden gebogen.

De hoogglans afwerking van de RVS plaat is het startpunt van dit product. Om te beginnen wordt de vorm van de spiegel met een laser uitgesneden en twee keer gezet door onze metaalproducent. Daarna wordt het matte gedeelte heel voorzichtig met de hand geschuurd in de werkplaats van Vij5. Vervolgens wordt het houten ophangsysteem, dat ook in de werkplaats van Vij5 wordt gemaakt van populieren multiplex, aan de spiegel bevestigd met een speciale spiegellijm.

In het materialen paspoort kun je terugvinden waar en door wie de verschillende onderdelen van dit product gemaakt worden.

MATERIALEN PASPOORT

Stainless Steel Mirror

Materiaal

Lasergesneden, gezet en gelaste RVS plaat van 1,5mm dikte met speciale hoogglans afwerking, staal productie in Bergeijk (NL)

Achterzijde

Populieren multiplex achterplaat en ophangmechanisme, gemaakt door Vij5 in Eindhoven (NL)

Verpakking

recycle icon

Op-maat-gemaakte bruin-kartonnen verpakking van 80% gerecycled karton, geproduceerd in Nederland

Afmetingen

Ca. 47 breed, 48cm hoog en 2,5cm dik.

In Vij5 collectie sinds 2023

DELEN

Wil je dit product in het echt zien?

Kom naar onze showroom in Eindhoven of ga langs bij één van onze ambassadeurs of andere verkooppunten.

Grotere aantallen of toepassing in een project?

Neem even contact op met Arjan en vraag hier een offerte aan.

Vij5 webshop

Alle producten van Vij5 zijn natuurlijk ook rechtstreeks via onze eigen webshop te bestellen:

Vij5
Showroom

vij5 showroom ddw2019 img 4480 web

Je kunt onze studio en werkplaats bezoeken om onze producten in het echt te zien, voelen en ervaren! Wij werken vanuit een karakteristieke bedrijfshal aan de Hallenweg in Eindhoven. De meeste producten zijn hier te zien, maar momenteel is de showroom in gebruik voor een ander groot project. Dus neem even contact op en laat vooral even weten wat je graag wilt zien, dan kijken we wat er mogelijk is!

Je kunt hiervoor een afspraak maken via mail of telefoon.

Exacte locatie op Google Maps