Sample
Series

Sample Series is een serie handgemaakte sieraden, speciaal ontworpen rondom het materiaal NewspaperWood.

De sieraden benadrukken de details en de afzonderlijke waarde van ieder stukje van het materiaal. De NewspaperWood-onderdelen worden vastgehouden door een messing of roestvrijstalen ring, waarin de afmeting van het sieraad en de datum van de gebruikte krant voor dat specifieke stuk hout als een code zijn gegraveerd.

de Vij5
stappen
van de
Sample Series

Transparantie van de keten is voor ons vanzelfsprekend.

Dat betekent bij ons niet alleen informatie geven over waar iets geproduceerd is. Onze keten begint namelijk veel eerder: bij de ontwerper van het product!

We vertellen je dan ook graag het hele verhaal. Klik op de knoppen om de verschillende stappen te ontdekken:

ONTWERPEN

De Sample Series zijn ontworpen door RENS (Renee Mennen en Stefanie van Keijsteren), een op onderzoek gebaseerde ontwerpstudio uit Eindhoven. We selecteerden RENS als een van de eerste ontwerpers om met NewspaperWood te werken. Renee en Stefanie zien het materiaal NewspaperWood als een archief van letters, woorden, zinnen en verhalen. Het archiveren, opslaan en opbergen van informatie wordt zowel verwoord in hun ontwerp voor de Sample Series als in het materiaal NewspaperWood zelf.

RENS

De verhalen uit één krant, van één dag verwerkt in één materiaal. Ingebed in messing of roestvrij staal wordt een klein deel van het archief draagbaar als sieraad. Als je goed kijkt, kun

je soms zelfs een letter of woord ontdekken!

RENS

VERZAMELEN + VERTALEN

De Sample Series zijn sinds 2011 onderdeel van de Vij5 collectie. Samen met de Framed kast en de Tabloid Tafels, vertegenwoordigen de Sample Series de introductie van het NewspaperWood materiaal in onze collectie. De sieraden zijn speciaal ontworpen rondom dit unieke materiaal en benadrukken de details en de onderscheidende uitstraling ervan.

De Sample Series zijn op een bijzondere manier tot stand gekomen. Waar bij de meeste ontwerpers een idee voor een product aan de basis staat voor een samenwerking met Vij5, was dat in het geval van Studio Mieke Meijer een idee voor een materiaal!

newspaperwood material 1 1040x592 1

NewspaperWood (of KrantHout in het Nederlands) is bedacht door Mieke Meijer en in de Vij5 collectie opgenomen met als doel dit materiaal toe te kunnen passen op een aantal producten in de Vij5 collectie. Samen met Studio Mieke Meijer gingen we aan de slag om NewspaperWood verder door te ontwikkelen.

Lees hier een interview met Mieke Meijer over het ontstaan van NewspaperWood.

NewspaperWood laat krantenpapier, dat van hout gemaakt is, weer tot hout terugkeren. Bij het verzagen verschijnen de lagen papier als jaarringen van een boom. Het materiaal heeft hierdoor verrassend veel overeenkomsten met de eigenschappen van echt hout.

Mieke Meijer

Al snel kwamen we er achter dat het ontwikkelen van een materiaal iets heel anders is dan het ontwikkelen van een product. Maar op een gegeven moment kon de stap naar ontwerpen gemaakt worden! We hadden zelf al ideeën, maar het leek ons ook leuk om andere ontwerpers met het materiaal te laten werken om zo de mogelijkheden met NewspaperWood breed te onderzoeken en te laten zien. Hiervoor selecteerden we een groep ontwerpers die ieder met hun eigen invalshoeken het materiaal gingen onderzoeken en toepassen in een product. De eerste prototypes hiervan werden in Milaan gepresenteerd in 2011 en de Sample Series waren hier ook onderdeel van.

Samen met Mieke Meijer selecteerden we RENS als een van de eerste ontwerpers om met NewspaperWood te werken. We waardeerden met name hun diepgaande, op onderzoek gebaseerde benadering van het materiaal, waarbij ze de esthetische kwaliteiten ervan volledig belichtten.

Arjan & Anieke

Sinds de presentatie van NewspaperWood in Milaan, bereikte dit innovatieve materiaal een breder publiek dan alleen de klantenkring van Vij5. Het materiaal werd onder andere toegepast door Peugeot als dashboard van twee concept cars. Door het succes van NewspaperWood hebben Vij5 en Studio Mieke Meijer daarom tegenwoordig de krachten gebundeld in een apart bedrijf genaamd NewspaperWood bv.

Dit bedrijf zet zich in voor de productie en ontwikkeling van het NewspaperWood materiaal om zo nieuwe halffabricaten, producten en innovatieve toepassingen te onderzoeken. We zijn er trots op dat we een van de oprichters zijn van NewspaperWood bv en gebruiken het materiaal nog steeds voor verschillende producten in de Vij5-collectie.

Voor meer informatie kun je deze website bezoeken: www.newspaperwood.com

MAKEN

Dit product is gemaakt met het originele materiaal NewspaperWood. Van restmateriaal uit de papierindustrie wordt een hoogwaardig materiaal vervaardigd dat overeenkomsten vertoont met echt hout. Ontelbaar veel lagen krantenpapier worden verwerkt tot een fineer en geven het materiaal een bijzondere houtachtige nerfstructuur. Het unieke karakter van NewspaperWood wordt bepaald door de zichtbare sporen van gedrukte letters, foto’s, advertenties en grafische elementen van het krantenpapier.

NewspaperWood is een eigentijds materiaal dat bijdraagt aan de circulaire economie: een bestaand productieproces wordt omgedraaid door van papier weer hout te maken.

Meer informatie over dit materiaal vind je hier: www.newspaperwood.com

In het materialen paspoort kun je terugvinden waar en door wie de verschillende onderdelen van dit product gemaakt worden.

MATERIALEN PASPOORT

Sample Series

NewspaperWood

recycle icon

Het materiaal NewspaperWood wordt onder een apart bedrijf (NewspaperWood BV) geproduceerd. De productie vindt op dit moment plaats bij onze machinebouwer in Mijdrecht (NL)

Frezen en onderdelen

Het NewspaperWood wordt in Hapert (NL) gefreesd met een stepciale frees om mooie cirkels te krijgen. Hier worden ook de RVS en messing onderdelen gemaakt.

handmade t

Vervolgens wordt alles bij Vij5 in Eindhoven (NL) zorgvuldig afgwerkt en gemonteerd.

Ketting

Ieder sieraad wordt geleverd met een doublé ketting (messing variant) of zilveren ketting (RVS variant), een poetsdoekje en een stukje schuurpapier.

De lengte van de ketting is ca. 80cm

In Vij5 collectie sinds 2011

DELEN

Wil je de Sample Series in het echt zien? Dan kun je het beste even naar onze showroom in Eindhoven komen. Hier hebben we een showmodel van iedere maat beschikbaar en de Ø 70 en Ø 110 cm hebben we ook op voorraad. De andere maten zijn alleen beschikbaar bij orders vanaf 10 stuks per maat.

Let op: helaas is het niet mogelijk om dit sieraad op maat te laten maken met een specifieke voorkeursdatum.

Grote bestelling? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.

01

Vij5
Showroom

vij5 showroom ddw2019 img 4480 web

Je kunt onze studio en werkplaats bezoeken om onze producten in het echt te zien, voelen en ervaren! Wij werken vanuit een karakteristieke bedrijfshal aan de Hallenweg in Eindhoven. De meeste producten zijn hier te zien, maar momenteel is de showroom in gebruik voor een ander groot project. Dus neem even contact op en laat vooral even weten wat je graag wilt zien, dan kijken we wat er mogelijk is!

Je kunt hiervoor een afspraak maken via mail of telefoon.

Exacte locatie op Google Maps