Tabloid
Tables

Deze serie tafels combineert het bijzondere materiaal NewspaperWood met een bijzondere stalen constructie: door materiaal weg te snijden in de hoeken van de stalen profielen werd het mogelijk om de poten in vorm te buigen. De afmetingen van de verschillende tafelbladen zijn geïnspireerd op de afmetingen van tabloid-formaat kranten (vandaar de naam van de tafels) maar kunnen ook op maat gemaakt worden.

vij5 tabloidtables flowertable detail 02 2014 image by vij5

Grotere aantallen of toepassing in een project? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan. Op onze download pagina kun je 3d modellen, high-res beeldmateriaal en product informatie vinden.

Varianten

Tabloid Tables

De afmetingen van de verschillende tafelbladen zijn geïnspireerd op de afmetingen van tabloid-formaat kranten maar kunnen ook op maat gemaakt worden. De tafelbladen zijn gemaakt van grijsboard ‘multiplex’ als drager, bedekt met een laagje NewspaperWood fineer. NewspaperWood is gemaakt van krantenpapier en heeft vergelijkbare esthetische aspecten als echt hout. Door gebruik te maken van grijsboard als drager, blijft het materiaal recyclebaar. Als afwerking wordt het paneel gecoat met een lak op waterbasis. Bij de side table en coffee table kunnen ook combinaties van eikenhout en NewspaperWood panelen gemaakt worden. Vanzelfsprekend kunnen de tafels ook volledig in eikenhout uitgevoerd worden.

Tabloid Desk

Dit asymmetrische bureau combineert NewspaperWood met eikenhout. De afmetingen van het bureaublad zijn geïnspireerd op de afmetingen van tabloid-formaat kranten maar de panelen kunnen ook op maat gemaakt worden in iedere gewenste afmeting. Het NewspaperWood paneel bestaat uit een dun laagje NewspaperWood fineer, verlijmt op grijsboard ‘multiplex’. NewspaperWood is gemaakt van krantenpapier en heeft vergelijkbare esthetische aspecten als echt hout. Door gebruik te maken van grijsboard als drager, blijft het materiaal recyclebaar. Als afwerking wordt het paneel gecoat met een lak op waterbasis. Het eikenhouten paneel is massief en afgewerkt met OSMO hard wax olie.

Let op: de tafels zijn alleen geschikt voor binnen.

de Vij5
stappen
van de
Tabloid Table

Transparantie van de keten is voor ons vanzelfsprekend.

Dat betekent bij ons niet alleen informatie geven over waar iets geproduceerd is. Onze keten begint namelijk veel eerder: bij de ontwerper van het product!

We vertellen je dan ook graag het hele verhaal. Klik op de knoppen om de verschillende stappen te ontdekken:

ONTWERPEN + VERZAMELEN

De Tabloid Tables zijn ontworpen door Floris Hovers en sinds 2012 onderdeel van de Vij5 collectie. Samen met de Sample Series en de Framed kast, vertegenwoordigen de Tabloid Tables de introductie van het NewspaperWood materiaal in onze collectie. De tafels zijn letterlijk rond het materiaal ontworpen, met als inspiratie de afmetingen van tabloid-formaat kranten.

Floris Hovers was een van de ontwerpers die een bijdrage leverde aan de NewspaperWood collectie die we in 2011 presenteerden in Milaan. Hiervoor maakte hij het kastje ‘Press to Open’ waarbij hij NewspaperWood als een fineer toepaste. Het kastje bleef een uniek prototype, maar het fineer trok onze aandacht. Wij wilden het graag gebruiken als tafelblad en zochten hierbij naar een stevige constructie met een mooie detaillering. Toevallig had Floris een interessante staalconstructie in zijn portfolio dat een perfecte combinatie bood. Dat is hoe de Tabloid Tables zijn ontstaan.

Floris Hovers

VERTALEN

De Tabloid Tables zijn op een bijzondere manier tot stand gekomen. Waar bij de meeste ontwerpers een idee voor een product aan de basis staat voor een samenwerking met Vij5, was dat in het geval van Studio Mieke Meijer een idee voor een materiaal!

newspaperwood material 1 1040x592 1

NewspaperWood (of KrantHout in het Nederlands) is bedacht door Mieke Meijer en in de Vij5 collectie opgenomen met als doel dit materiaal toe te kunnen passen op een aantal producten in de Vij5 collectie. Samen met Studio Mieke Meijer gingen we aan de slag om NewspaperWood verder door te ontwikkelen.

Lees hier een interview met Mieke Meijer over het ontstaan van NewspaperWood.

NewspaperWood laat krantenpapier, dat van hout gemaakt is, weer tot hout terugkeren. Bij het verzagen verschijnen de lagen papier als jaarringen van een boom. Het materiaal heeft hierdoor verrassend veel overeenkomsten met de eigenschappen van echt hout.

Mieke Meijer

Al snel kwamen we er achter dat het ontwikkelen van een materiaal iets heel anders is dan het ontwikkelen van een product. Maar op een gegeven moment kon de stap naar ontwerpen gemaakt worden! We hadden zelf al ideeën, maar het leek ons ook leuk om andere ontwerpers met het materiaal te laten werken om zo de mogelijkheden met NewspaperWood breed te onderzoeken en te laten zien. Hiervoor selecteerden we een groep ontwerpers die ieder met hun eigen invalshoeken het materiaal gingen onderzoeken en toepassen in een product. De eerste prototypes hiervan werden in Milaan gepresenteerd in 2011, waaronder ook het product ‘Press to Open’ van Floris Hovers wat eigenlijk de voorloper is van de Tabloid Tables (zie ook ONTWERPEN + VERZAMELEN).

vij5 milan2011 newspaperwoodcollection 1040x693 1

“Floris Hovers was één van de eerste ontwerpers die we hebben geselecteerd om met dit unieke materiaal te werken.”

Arjan & Anieke

MAKEN

Dit product is gemaakt met het originele materiaal NewspaperWood. NewspaperWood is een eigentijds materiaal dat bijdraagt aan de circulaire economie: een bestaand productieproces wordt omgedraaid door van papier weer hout te maken. Van restmateriaal uit de papierindustrie wordt een hoogwaardig materiaal vervaardigd dat overeenkomsten vertoont met echt hout. Ontelbaar veel lagen krantenpapier worden verwerkt tot een fineer en geven het materiaal een bijzondere houtachtige nerfstructuur. Het unieke karakter van NewspaperWood wordt bepaald door de zichtbare sporen van gedrukte letters, foto’s, advertenties en grafische elementen van het krantenpapier.

Meer informatie over dit materiaal vind je hier: www.newspaperWood.com

In het materialen paspoort kun je terugvinden waar en door wie de verschillende onderdelen van dit product gemaakt worden.

MATERIALEN PASPOORT

Tabloid Tables

Stalen frame

Het frame wordt gemaakt van standaard stalen T-profielen door onze staalproducent in Eersel (NL).

Hierna worden de tafels in onze regio in Valkenswaard (NL) gepoedercoat.

NewspaperWood panelen

handmade t

Het NewspaperWood fineer wordt bij Vij5 verder verwerkt tot panelen. Ook worden de bladen 2x gelakt met een extra matte beschermlaag, een laklaag op waterbasis.

Eiken panelen

wood 2 t

De tafels welke met eiken panelen uitgevoerd worden worden gemaakt van PEFC gekeurd massief eiken uit Frankrijk verwerkt door onze aste meubelmakerij in Kelpen-Oler (NL)

In Vij5 collectie sinds 2011

DELEN

Alle Tabloid Tables worden op maat en op bestelling gemaakt. Wil je de Tabloid Tables eerst in het echt zien? In onze showroom in Eindhoven hebben we nog één showmodel staan van de side table variant.

Grotere aantallen of toepassing in een project?

Neem even contact op met Arjan en vraag hier een offerte aan.

vij5 showroom dutch design week 2016 image by vij5 2

Vij5
Showroom

vij5 showroom ddw2019 img 4480 web

Je kunt onze studio en werkplaats bezoeken om onze producten in het echt te zien, voelen en ervaren! Wij werken vanuit een karakteristieke bedrijfshal aan de Hallenweg in Eindhoven. De meeste producten zijn hier te zien, maar momenteel is de showroom in gebruik voor een ander groot project. Dus neem even contact op en laat vooral even weten wat je graag wilt zien, dan kijken we wat er mogelijk is!

Je kunt hiervoor een afspraak maken via mail of telefoon.

Exacte locatie op Google Maps