Dutch Design Week 2023 – thema: Why product design matters

met Geen reacties

Met plezier blikken we terug op een prachtige Dutch Design Week. Onze expositie, genaamd ‘Why product design matters’, was een harmonieuze toevoeging aan het overkoepelende thema van DDW, ‘Picture This’.

Niet alleen hebben we nieuwe producten gepresenteerd, maar we hebben ook de diepgaande verhalen en visies van de ontwerpers achter deze creaties gedeeld. Hierdoor kregen bezoekers een dieper inzicht in de toegevoegde waarde van productontwerpers, hoe zij anno 2023 op diverse manieren een belangrijke rol spelen en onze perspectieven verruimen met hun ontwerpen.⁠

Tijdens DDW hebben we specifiek vier nieuwe aanwinsten in de Vij5 collectie getoond: het OER Servies Eindhoven van Lotte de Raadt & Kirstie van Noort, de Stainless Steel Mirror van Theodora Alfredsdottir, het Foarme porselein van Idwert Petter en een preview van de nieuwe Tube Cabinet van Maarten Baptist als voorproefje op wat komen gaat.

Belangrijke toegevoegde waarde

De waarde van het ambacht van een productontwerper reikt verder dan enkel het bedenken van leuke ideeën of mooie vormen. Onze expositie was een ode aan dit ambacht en bood een unieke kijk in de wereld van deze ontwerpers.⁠

Een proces van verandering

Zoals DDW het zelf mooi omschrijft: “Esthetiek en schoonheid zijn ongekend krachtige manieren om de deur naar betekenis te openen en mensen in beweging te brengen. Ontwerpers zijn experts in het formuleren en visualiseren van andere perspectieven, waardoor ze mensen mee kunnen nemen in een proces van verandering en verlamming kunnen doorbreken.”

Meerwaarde productontwerpers begrijpen

Speciaal voor DDW hebben we in onze werkplaats ruimte gemaakt voor de⁠ ‘Why product design matters’ expo. In deze expo, verdeeld over diverse relevante thema’s, hebben we een reeks nieuwe producten gepresenteerd en de visie van de ontwerpers achter deze producten toegelicht. Dit bood een dieper begrip van de meerwaarde van productontwerpers. De volgende producten stonden centraal:

Nieuw product: OER servies Eindhoven

Om van grondwater drinkwater te maken wordt het intensief gefilterd. Tijdens dit proces komen er verschillende reststoffen vrij. Eén daarvan is natuurlijk gevormd ijzeroxide houdend water, ofwel oer. Dit materiaal kenmerkt zich door een diep roodbruine kleur.

Op de productielocatie in Eindhoven is op dit moment geen toepassing voor het ijzerslib en dus wordt dit ijzeroxide houdende water gezien als afval en teruggespoeld naar het riool. Voor het OER project tappen Lotte de Raadt & Kirstie van Noort dit troebele water uit de zogenaamde buffervijver van het waterproductiebedrijf om te gebruiken in hun producten.

Het ijzerslib wordt in hun eigen atelier verwerkt tot pigment. Allereerst wordt het nogmaals gefilterd en gedroogd. Hierdoor ontstaan er brokken die worden vermalen en gezeefd tot een roestachtig poeder. Dit pigment wordt door vloeibare porseleinklei gemengd en in gipsen mallen gegoten. Vervolgens worden de producten gebakken in een keramiekoven op 1250˚C. Door de hitte verkleurt het ijzerpigment tot een prachtige beige kleur met daarin kleine donkerbruine spikkels.

Het OER servies bestaat uit zes verschillende vormen die onderling te combineren zijn, vanzelfsprekend is het voedselveilig en kan het in de vaatwasser.

WAAROM (dit product belangrijk is)

Mensen bewuster maken van het gebruik en de oorsprong van onze grondstoffen, en de waarde inzien van reststromen. Het OER dat is gebruikt om het porselein te kleuren staat voor een stukje bewustzijn. Het refereert naar een van de belangrijkste hulpbronnen van onze planeet; water.

Nieuw product: Stainless Steel Mirror

De Stainless Steel Mirror wordt zorgvuldig vervaardigd uit een roestvrijstalen plaat met een hoogglans afwerking. Eerst wordt deze met behulp van een laser gesneden en ervolgens twee keer gezet waardoor diepte ontstaat. Daarna wordt het geborstelde gedeelte met de hand afgewerkt.

Op deze manier wordt een industriële roestvrijstalen plaat getransformeerd tot iets met meer karakter, terwijl er zo min mogelijk aan de oorspronkelijke vorm wordt toegevoegd of weggehaald. Hiermee worden zowel de bruikbaarheid als het karakter van het materiaal naar een hoger niveau getild.

Met dit product wil ontwerpster Theodóra Alfreðsdóttir mensen stimuleren meer geïnteresseerd te raken in hoe dingen tot stand komen. Door te begrijpen hoe alledaagse dingen gemaakt worden, hoopt ze dat er meer respect ontstaat voor de materialen die gebruikt worden en dat we allemaal meer verantwoordelijkheid nemen voor onze keuzes als consumenten.

Door zijn bijzondere vormgeving geeft deze spiegel een mooi grafisch element aan ieder interieur. De halve cirkel vormt een zacht, organisch contrast met de rechte lijnen waardoor een fascinerende geometrische vorm ontstaat.

WAAROM (dit product belangrijk is)

Dit project maakt mensen bewuster van onze materiële wereld, leert ze waarderen wat je hebt en inspireert ze om materialen en producten verantwoord en respectvol te gebruiken.

Nieuw product: Foarme porselein

Het dubbelwandige Foarme porselein biedt een innovatieve oplossing voor onnodige verspilling in het porseleinproductieproces. Bij traditionele productieprocessen kan er veel misgaan: barsten, vervormingen en afval zijn vaak het resultaat. Een groot deel van de productie haalt het dan ook vaak niet om verkocht te worden. De Foarme serie daarentegen voorkomt deze verspilling door vanuit het materiaal zelf te denken, niet slechts vanuit een vorm.

Deze unieke serie is op duurzame wijze ontworpen en vervaardigd uit gekleurd porselein, met een door Idwert Petter samengestelde gradiënt aan kleuren. Het dubbelwandige porselein maakt gebruik van spanningslijnen in de vorm, wat resulteert in een sterk product dat altijd uit de oven komt zoals bedoeld.

Foarme, het Friese woord voor ‘gevormd’, was het resultaat van Idwerts afstudeerwerk aan de Design Academy
Eindhoven. Hierbij voerde ze grondig onderzoek uit naar zowel gewenste als ongewenste vervormingen in porselein. De serie bestaat uit espresso- en koffie/ theekoppen, evenals een bijpassend
plateau.

WAAROM (dit product belangrijk is)

Dit project benadrukt niet alleen het belang van traditioneel vakmanschap, maar ook de noodzaak om aanpassingen te durven maken voor meer duurzaamheid en energieefficiëntie. Het laat zien dat de wereld van design voortdurend evolueert, waarbij oude ambachten en nieuwe ideeën naast elkaar kunnen bestaan.

Preview: Tube Cabinet

Maarten Baptist hanteert een bijzondere ontwerpfilosofie: hij laat graag het productieproces zien zonder al te veel aanpassingen. Zijn doel is om functionele en reproduceerbare items te maken, waarbij de schoonheid van eenvoud in vorm en functie centraal staat.

De Tube Cabinet is een prachtig voorbeeld van deze aanpak. Het heeft een uniek ontwerp, gemaakt van 3D laser-gesneden aluminium buizen en stevige massief houten planken. Precisie is essentieel bij de productie, en geavanceerde 3D lasersnijtechnologie zorgt ervoor dat elk stuk perfect is gevormd en geschikt is voor het beoogde doel.

Wat deze kast zo bijzonder maakt, is dat je hem helemaal kunt aanpassen aan jouw ruimte, dankzij de variabele lengtes van de buizen en planken. Je kunt zelfs zij- en achterpanelen toevoegen of deurtjes aan de voorkant om een gesloten gedeelte te creëren als je dat wilt.

Of je nu een elegante plek zoekt om je favoriete boeken, planten of kunstwerken te laten zien, of een handige opslagoplossing voor je thuiskantoor nodig hebt, deze kast is de perfecte keuze.

WAAROM (dit product belangrijk is)

Het optimaliseren van productieprocessen en het streven naar minimaal restafval draagt bij aan een duurzamere toekomst. Maatwerk en flexibiliteit in het ontwerp sluit ook aan bij duurzaamheidsprincipes door afval te verminderen en de levensduur van producten te verlengen.

Vij5 Showroom

Tijdens de week was onze showroom natuurlijk ook te bezoeken om een groot deel van de Vij5 collectie in het echt te kunnen zien, voelen en ervaren. Ook waren hier een aantal scoops te zien van producten waar we op dat moment mee bezig waren: een nieuwe versie van de Angled Cabinet, de Tube Cabinet, en een beklede versie van Stoel 18×36. Ook was er een installatie te zien van de gekleurde special editions van de Alf wandhaak. Op de wand van de showroom waren de mooie kleuren THORGRØN en LYSNING te zien uit de Aqualinum serie van het Deense merk ‘Linolie & Pigment’, waar wij ambassadeurs van zijn.

DDW 2023 RECAP

Heb je Dutch Design Week dit jaar moeten missen of heb je zin om nog even na te genieten? Dutch Design Week maakte een recap van alle design areas tijdens het festival. Een overzicht van alle filmpjes vind je hier of bekijk het filmpje van de Hallenweg inclusief de Vij5 expo direct hieronder: