Flip
Desk

De elegante Flip Desk is een opklapbaar bureau dat heel geschikt is voor thuiswerken en flexwerken. Het is een eye-catcher in het interieur dat desondanks verrassend weinig plek inneemt.

De Flip Desk combineert een praktisch opberg vak (dat plaats biedt aan items als een laptop, magazines of schrijfgerei) met een klein werkblad en wordt eenvoudig aan de wand bevestigd. Om het werkblad te gebruiken kan het naar beneden geklapt worden door middel van een speciaal ontworpen houten scharnier.

Het scharnier is geïnspireerd op dat van een laptop waardoor het hele werkblad vrij blijft om te werken. Zo behoudt de Flip Desk zijn minimalistische uiterlijk. Na gebruik kan het werkblad weer omhoog geklapt worden en blijft het op zijn plek door een sterke magneet. Het blad bedekt het opberg vak en zorgt daarmee voor een opgeruimd gevoel.

Grotere aantallen of toepassing in een project? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan. Op onze download pagina kun je 3d modellen, high-res beeldmateriaal en product informatie vinden.

de Vij5
stappen van
de Flip Desk

Transparantie van de keten is voor ons vanzelfsprekend.

Dat betekent bij ons niet alleen informatie geven over waar iets geproduceerd is. Onze keten begint namelijk veel eerder: bij de ontwerper van het product!

We vertellen je dan ook graag het hele verhaal. Klik op de knoppen om de verschillende stappen te ontdekken:

ONTWERPEN

De Flip Desk is ontworpen door de Zwitserse architect en ontwerper Charles O. Job. Charles is geboren in Lagos, Nigeria, maar woont en werkt al jaren in Zürich. Naast zijn eigen ontwerpstudio geeft hij ook les in architectuurontwerptheorie aan de Univeristy of Applied Sciences in Bern.

In zijn ontwerpstudio houdt Charles zich bezig met onderzoek, tijdelijke architectuur en meubelontwerp voor internationale klanten. Een constante zoektocht naar eenvoud is een rode draad door zijn werk. Zijn ontwerpen zijn minimalistisch, vindingrijk, toegankelijk en gemakkelijk te begrijpen vanwege hun simpele, speelse logica.

Het ontwerp voor de Flip Desk is geïnspireerd op een ouderwetse, aan de muur gemonteerde keukenweegschaal. Net als een weegschaal is de Flip Desk bedoeld als een functioneel en elegant ‘huishoudelijk gebruiksvoorwerp’ dat weinig ruimte inneemt. Een hulpmiddel dat zijn functie zo eenvoudig en onopvallend mogelijk vervult, zonder in te boeten aan esthetische kwaliteit.

Charles O. Job

Bij al mijn ontwerpen vraag ik me continue af hoe ik de eenvoudigste oplossing kan bereiken zonder in te boeten aan functionaliteit en elegantie.

Charles O. Job

VERZAMELEN

De Flip Desk is sinds 2022 onderdeel van de Vij5 collectie. Charles benaderde ons midden in de coronapandemie toen thuiswerken bij iedereen ‘on top of mind’ was. We hadden het gevoel dat thuiswerken meer mainstream zou gaan worden en vonden het een goed idee om iets aan de collectie toe te voegen dat deze mindset daadwerkelijk zou kunnen ondersteunen.

Al vanaf het allereerste begin pakte het simplistische idee en de minimalistische uitstraling van het ontwerp onze aandacht. Het simplistische en minimalistische uiterlijk van de Flip Desk was vanzelfsprekend ook de prioriteit van Charles als ontwerper. Een samenwerking was geboren en we committeerden ons allemaal om het ontwerp tijdens het vertaalproces zo minimalistisch mogelijk te houden, ook al wisten we dat het waarschijnlijk een hele uitdaging zou worden!

VERTALEN

Via e-mail en videobellen slaagden we er in om te starten met de vertaling van de Flip Desk ideeën en schetsen naar een eerste prototype. Charles deed een ‘proof of concept’-test voor het scharnier en wij werkten samen met een staalproducent om een mock-up van het opberg vak te maken.

Op een gegeven moment kon Charles ons in Eindhoven bezoeken en samen werkten we aan het verder optimaliseren van de constructie, het combineren van alle verschillende onderdelen en het zo stabiel mogelijk maken van het werkblad, zonder zichtbare extra scharnieren aan het werkblad toe te voegen. Ook konden we tot in detail ingaan op de bevestiging van het bureau aan de muur en maakten we keuzes qua kleuren en materiaal.

Toen we nog in dit proces zaten, lieten we het bureau als preview zien tijdens OBJECT Rotterdam en Design District voor extra feedback van toekomstige gebruikers, deze feedback namen we mee in het ontwikkelproces. Het gaf ons extra motivatie om door te gaan! Uiteindelijk vielen alle puzzelstukjes op hun plek en zijn we enorm trots op het eindresultaat.

MAKEN

De Flip Desk wordt volledig in Nederland gemaakt en daar komt veel handwerk bij kijken.

Het staalwerk van het opberg vak wordt eerst gelaserd uit een vlakke plaat en vervolgens gezet en gelast. Vervolgens wordt het opberg vak gepoedercoat.

Het werkblad wordt gemaakt door multiplex aan twee kanten te beplakken met Forbo Desktop linoleum. Dit is een secuur klusje want alle kleine oneffenheden in het proces zijn zichtbaar in het eindresultaat.

Het houten scharnier wordt met de hand exact op maat gemaakt van massief eikenhout in de werkplaats van Vij5. Vervolgens worden alle onderdelen aan elkaar bevestigd. Door de Flip Desk aan de wand te monteren wordt de constructie nog extra versterkt. Deze laatste stap wordt vanzelfsprekend door de eindgebruiker uitgevoerd!

In het materialen paspoort kun je terugvinden waar en door wie de verschillende onderdelen van dit product gemaakt worden.

MATERIALEN PASPOORT

Flip Desk

Frame

Lasergesneden, gezet en gelast stalen frame, geproduceerd in Eindhoven (NL)
Poedercoating in Valkenswaard (NL)

Bureaublad

Ecoplex duurzaam multiplex blad met dubbelzijdig Forbo Furniture Linoleum toplaag, afwerking bij Vij5 in Eindhoven (NL)

Scharnier

Massief eiken scharnier, volledig vervaardigd bij Vij5 in Eindhoven (NL)

Verpakking

recycle icon

Op-maat-gemaakte bruin-kartonnen verpakking van 80% gerecycled karton, geproduceerd in Nederland

Afmetingen

80cm breed, ca. 42cm hoog, diepte blad 36cm wanneer uitgeklapt

Kleuren

Groen: Forbo 4184 olijfgroen & RAL6003, Roze: Forbo 4185 powder & RAL3012, Wit: Forbo 4176 mushroom & RAL9002

In Vij5 collectie sinds 2022

DELEN

Wil je dit product in het echt zien?

Kom naar onze showroom in Eindhoven of ga langs bij één van onze ambassadeurs of andere verkooppunten.

Grotere aantallen of toepassing in een project?

Neem even contact op met Arjan en vraag hier een offerte aan.

Vij5 webshop

Alle producten van Vij5 zijn natuurlijk ook rechtstreeks via onze eigen webshop te bestellen:

Vij5
Showroom

vij5 showroom ddw2019 img 4480 web

Je kunt onze studio en werkplaats bezoeken om onze producten in het echt te zien, voelen en ervaren! Wij werken vanuit een karakteristieke bedrijfshal aan de Hallenweg in Eindhoven. De meeste producten zijn hier te zien, maar momenteel is de showroom in gebruik voor een ander groot project. Dus neem even contact op en laat vooral even weten wat je graag wilt zien, dan kijken we wat er mogelijk is!

Je kunt hiervoor een afspraak maken via mail of telefoon.

Exacte locatie op Google Maps 

Ambassadeurs

Een Vij5 Ambassadeur is, net als wij, groot fan van de Vij5 collectie. Het is niet zomaar een verkooppunt, maar een winkel die nét even wat meer weet over onze producten. Er is altijd iemand aanwezig als aanspreekpunt die je alles kan vertellen over de Vij5 collectie!

Vij5 Ambassadeurs zijn specialisten in bijvoorbeeld onze verlichting, meubels en/of accessoires en voorzien je graag van advies. Er is een mooie selectie van producten uit onze collectie in de winkel aanwezig. Wanneer een item niet in de winkel voorradig is dan kan een Ambassadeur deze wél altijd voor je bestellen.