Designer interview met
Floris Hovers

met Geen reacties

Floris Hovers is één van de eerste ontwerpers die een product onderbracht bij de collectie van Vij5. Deze samenwerking beviel goed, zo goed zelfs dat die tot op de dag van vandaag duurt. Bij dat ene product is het niet gebleven, een reeks van ontwerpen van Floris’ hand is verkrijgbaar bij Vij5. Benieuwd naar het verhaal achter deze creatieve reis en de inspiratie achter zijn ontwerpen? Lees verder voor een exclusief designer interview met Floris Hovers en ontdek hoe zijn unieke visie de Vij5-collectie heeft verrijkt.

April 2024

Tekst: Daniëlle van de Haterd (Staaldraad Tekstschrijver)
Fotografie: Vij5 & Blickfanger

Het was niet zijn jeugddroom om designer te worden, toch kwam hij via een kleine omweg terecht in dit vak en dat maakt hem al 20 jaar gelukkig. Floris dacht dat hij architect wilde worden en startte daarom na de MAVO met MBO-bouwkunde. Al snel merkte hij dat hij ongelukkig werd van het exacte karakter van die opleiding. Via een dorpsgenoot kwam Nimeto in Utrecht op zijn pad. ‘Op deze creatieve opleiding heb ik vier fantastische jaren gehad. Een logisch vervolg was de ‘Academie voor industriële vormgeving’ (nu Design Academy)’.

Spelen is ontwikkelen

Op de academie merkte Floris dat conceptueel en theoretisch werken niet zo bij hem passen, liever werkt hij op een speelse manier. ‘Ik ben opgegroeid in een buitengebied van Raamsdonksveer. Ik speelde in mijn jonge jaren veel alleen omdat ik niet echt in het dorp woonde. Eigenlijk was ik altijd bezig met hutten bouwen en dingen timmeren of ik vertaalde mijn observaties naar Lego. Dat heeft me zeker gevormd, spelen zie ik dus als een mooie manier van ontwikkelen.’

“Spelen zie ik als een mooie manier van ontwikkelen.”

Floris Hovers

Eenvoud en overzicht

Speelsheid dus, dat is wat de producten van Floris’ hand ook uitstralen. Hij gaat voor eenvoud die tegelijkertijd verwondering opwekt. Ieder ontwerp vertelt als het ware een eigen verhaal. ‘Duidelijk communiceren vind ik heel belangrijk. Ik houd niet van over-design en interessant doen, de wereld is al zo ingewikkeld geworden. Ik denk dat de meeste mensen stiekem toch het liefste eenvoud en overzicht willen, daar probeer ik me dus in te bewegen.’

Clichés gefilterd

In zijn ontwerpen zoekt Floris graag clichés op om daar een nieuwe interpretatie aan te geven. ‘Een cliché is niet voor niets cliché, er schuilen waarheid en helderheid achter. Wat ik eigenlijk doe is een product maken dat direct herkend wordt, maar daar al het overbodige uit filteren. Hierdoor ontstaat er ruimte voor de gebruiker om de eigen verbeelding erop los te laten.’ Een tekenend voorbeeld van zo’n product zijn de Archetoys die hij in 2013 heeft ontworpen.

“Een cliché is niet voor niets cliché, er schuilen waarheid en helderheid achter.”

Floris Hovers

Het ontwerpproces

Eigenlijk verlopen alle ontwerpprocessen bij Floris op dezelfde manier; speels. Aan schetsen doe hij niet, althans niet op papier of een beeldscherm. Hij heeft een idee in zijn hoofd en ‘schetst’ dat met het uiteindelijke materiaal. Die schets schaaft hij net zo lang bij totdat het product naar tevredenheid is. Pas wanneer een ontwerp daadwerkelijk in productie gaat, wordt er een bouwtekening gemaakt.

Hout als favoriet

Kijkend naar Floris’ portfolio zie je overwegend twee materialen voorbijkomen; staal en hout. ‘Hout is mijn absolute favoriet. Ik denk omdat het heel dicht bij de mens ligt. Het vertegenwoordigt een soort vanzelfsprekendheid, we weten allemaal hoe het ontstaan is. Het is een kwestie van een boom omhakken en in stukken zagen. Hout is heel veelzijdig, je hebt ontzettend veel soorten en het is fijn te bewerken. Je kunt het bijvoorbeeld heel eenvoudig kleuren en ziet snel resultaat.’

“Hout vertegenwoordigt een soort vanzelfsprekendheid, we weten allemaal hoe het ontstaan is.”

Floris Hovers

Atelier in betonfabriek

Floris is trouw aan zijn roots. Zijn atelier bevindt zich op de plek waar hij opgroeide, namelijk in de voormalige betonfabriek van zijn vader. ‘Toen er nieuwbouw voor de fabriek kwam, hield mijn vader het oude terrein aan. Ik was op zoek naar een grotere ruimte om in te werken, dus sindsdien huur ik één van de hallen van mijn vader. Het voelt heel vertrouwd, als kind speelde ik hier al en nu is het echt míj́n speelplaats geworden.’

Ontwerpen in opdracht

In zijn beginjaren als designer werkte Floris veel voor opdrachtgevers, maar de laatste jaren is de nadruk meer komen liggen op zijn autonome ontwerpen; kunstprojecten dus. ‘Ik neem zeker nog wel toegepaste opdrachten aan, maar alleen als ik het echt interessant vind en grotendeels carte blanche krijg. Ik heb wel dingen ontworpen in opdracht van merken, maar dat liep niet altijd goed af. Tegenwoordig draai ik het eigenlijk vooral om; ik ontwerp iets en presenteer dat op beurzen, als merken het een interessant product vinden kunnen we kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.’

Autonome ontwerpen

Hoewel hij op de Design Academy geschoold is in het ontwerpen van toegepaste producten, wordt Floris op dit moment toch het gelukkigst van autonome ontwerpen. ‘Dat is eigenlijk een natuurlijke overgang geweest. Ik ontwierp speelgoed en kwam van daaruit op onder andere de stadscomposities waarmee ik nu exposeer. Dat loont, mensen vinden het aantrekkelijk werk, worden erdoor geraakt en het wordt verkocht in diverse galeries. Het ontwerpen van gebruiksproducten en het autonome vullen elkaar mooi aan en vertegenwoordigen hand in hand mijn manier van werken.’

Studenten enthousiasmeren

Dat Floris zijn werk fijn vindt, draagt hij ook graag over aan anderen. Per toeval kwam het lesgeven op zijn pad en dat heeft hij jaren met veel plezier gedaan. ‘Ik werd gevraagd als docent op Sint Joost en besloot na enige twijfel in het diepe te springen. Ik heb een jaar of vijf met veel plezier lesgegeven bij die opleiding, maar kreeg het uiteindelijk zo druk met mijn eigen werk dat ik ermee gestopt ben. Jaren later ging mijn oude docent ‘kleur’ bij de Design Academy met pensioen en werd ik gevraagd voor die vrijgekomen plaats. Ik vond het eigenlijk wel weer leuk om les te geven, dus nam het aanbod aan. Uiteindelijk ben ik hier vorig jaar toch weer mee gestopt omdat mijn weken te vol werden en ik ook niet meer zo blij werd van alle randzaken van het onderwijs. Nog steeds vind ik het erg leuk om studenten te enthousiasmeren voor het vak, daarom geef ik nu nog wel eens gastlessen op verschillende plekken.’

Ontmoeting met Vij5

Vij5 kwam op Floris’ pad toen hij nog maar kort was afgestudeerd. Hij presenteerde zijn ‘Ingewikkeld’ kruk bij de Dutch Design Week. ‘In die tijd was dat een heel ander, veel minder commercieel evenement dan nu. We stonden in Strijp S, hutjemutje, alsof het een soort rommelmarkt was. Mijn stand was naast die van Arjan en Anieke, zij waren daar met hun ‘FlexVaas’. We raakten aan de praat en het klikte meteen heel goed, hier is onze eerste samenwerking ontstaan.’

“Arjan en Anieke hebben een mooie, kritische blik op producten.”

Floris Hovers

Vriendschap en samenwerking

Tussen Floris en Arjan en Anieke ontstond een vriendschap, maar ook professioneel bleven ze op elkaars pad. ‘Wat ik heel erg leuk vind, is dat ik alle ontwikkelingen van Vij5 heb meegemaakt. Niet alleen heb ik verschillende van mijn eigen ontwerpen bij hun label ondergebracht, ook heb ik bijgedragen aan projecten vanuit henzelf. ‘Newspaperwood’ is hier een voorbeeld van.’

‘Wat ik heel erg fijn vind aan samenwerken met Vij5 is dat het ook écht samenwerken is. Arjan en Anieke hebben een mooie, kritische blik op producten. Ze kijken naar hoe iets het Vij5-gevoel weerspiegelt en hoe het produceerbaar te maken is, maar het is en blijft een echt Floris Hovers ontwerp. Ik vind het altijd leuke processen, met veel respect naar elkaar toe.’

Eenvoud met een verrassende wending

Een mooi voorbeeld van een product dat helemaal Floris is én helemaal Vij5, is de Fixum kandelaar. ‘Het is geen standaard benadering van een kaarsenhouder, maar eigenlijk een soort van collage. Het is een heel eenvoudig product met een verrassende wending, dat is waarom het heel erg bij Vij5 past. Binnen mijn eigen collectie past de houder ook weer heel goed bij producten die zijn ondergebracht bij andere merken, het heeft dus een duidelijke Floris Hovers signatuur.’

Uitnodiging tot een verhaal

Opvallende items van Floris in de Vij5 collectie zijn de ‘Stoel 18×36’ en ‘Tafel 18×54’, niet in de laatste plaats vanwege de naam. Een eenvoudige productomschrijving, zo lijkt, maar zoals bij al Floris’ ontwerpen zit hier een gedachte achter. ‘Je leest het en denkt ‘huh, een stoel die zo heet’. Dat triggert en nodigt uit tot een verhaal. Dat verhaal gaat over maat en verhouding. De stoel en tafel bestaan uit latjes met allemaal dezelfde afmeting. ‘Dat is de beperking en uitdaging die ik mezelf heb opgelegd in de vormgeving. Doordat ik maar met 1 maat gewerkt heb, moest ik de constructie op een creatieve manier benaderen. Dat voelde heel speels, het is qua beperkingen en mogelijkheden eigenlijk vergelijkbaar met een Lego bouwwerk.’

Doordat de constructie van de ‘Stoel 18×36’ en ‘Tafel 18×54’ watervast verlijmd is, zijn deze meubels ook geschikt voor gebruik in de tuin. ‘Hoewel eikenhout in de basis natuurlijk buiten kan, blijven weer en wind tricky. Als extra bescherming, is daarom gekozen voor een eindafwerking met natuurlijke lijnzaadolie, waar een schimmelwerend middel aan is toegevoegd.’

“Als je niet teveel in kaders denkt komt uit het één het ander voort en blijf je steeds opnieuw dingen uitvinden.”

Floris Hovers

Handelen vanuit speelsheid

Vastomlijnde toekomstdromen of -doelen zijn niet voor Floris weggelegd. Liever laat hij de dingen gebeuren, vanuit speelsheid.
‘Ik ben heel erg dankbaar en blij dat ik ben gekomen tot waar ik nu sta, dat ik een bepaalde naam heb opgebouwd. Ik weet dat ik ertoe doe en ik kan leven van mijn werk. Terugkijkend zijn er successen en producten die niet gelukt zijn, maar in het algemeen ben ik tevreden. Ik merk dat je vanzelf dingen op je pad krijgt, daarvoor hoef je niet te forceren. Ik heb nu niet heel sterk het gevoel dat ik een bepaald iets wil doen, daardoor blijft er ruimte voor verrassende opdrachten. Als je niet teveel in kaders denkt komt uit het één het ander voort en blijf je steeds opnieuw dingen uitvinden. In de toekomst hoop ik door te kunnen gaan op deze manier en steeds meer gewaardeerd te worden om mijn werk.’

Producten van Floris in de Vij5 collectie