NewspaperWood

met Geen reacties

De ontwikkeling van NewspaperWood (toen nog KrantHout genaamd) begint in 2003 als het resultaat van een onderzoeksproject van Design Academy Eindhoven alumnus Mieke Meijer. Na een samenwerking met Vij5 in 2007 en een gezamenlijke presentatie van het materiaal in 2011, onderging het materiaal een lang ontwikkelingsproces. We zijn er trots op dat we een van de oprichters zijn van NewspaperWood bv en gebruiken het materiaal nog steeds voor verschillende producten in de Vij5-collectie.

Hoe het allemaal begon

Iedere dag worden er stapels kranten weggegooid en gerecycled tot nieuw papier. Mieke Meijer bedacht tijdens haar studie aan de Design Academy Eindhoven een manier om dit overschot aan papier op een andere manier te gebruiken en er een vernieuwend materiaal van te maken: NewspaperWood.

NewspaperWood laat krantenpapier, dat van hout gemaakt is, weer tot hout terugkeren. Het NewspaperWood heeft verrassend veel overeenkomsten met de eigenschappen van (massief) hout. Wanneer het NewspaperWoodgezaagd wordt komen de verschillende lagen van het papier aan de oppervlakte. Van een afstand lijkt dit sprekend op houtnerven of jaarringen van een boom, maar wie beter kijkt kan hier en daar zelfs een letter ontdekken.

De wegen van Mieke en Vij5 (Arjan van Raadshooven & Anieke Branderhorst) kruisten elkaar voor het eerst in 2007. Bij het zien van het NewspaperWood in het portfolio van Mieke  was een samenwerking snel geboren. Mieke en Vij5 pre-
senteerden het product voor het eerst samen tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven in 2008. Daarna hebben Mieke en Vij5 de ontwikkeling van het materiaal en het bijbehorende productieproces voortgezet.

Eerste NewspaperWood collectie

Voor de lancering van de eerste productcollectie en de internationale presentatie van het materiaal, vroegen Mieke en Vij5 een groep getalenteerde Nederlandse ontwerpers om binnen de collectie van Vij5 te experimenteren met NewspaperWood.

Het belangrijkste doel was om een open houding te creëren en de mogelijkheden die dit nieuwe materiaal te bieden had te verkennen. We wilden het experiment omarmen en een open karakter creëren voor het project als geheel om toekomstige mogelijkheden open en binnen handbereik te houden.

Deze uiteenlopende collectie werd in april 2011 succesvol gepresenteerd in Milaan. Sindsdien is het materiaal NewspaperWood gepresenteerd op diverse tentoonstellingen en beurzen in binnen- en buitenland.

Upcycling

NewspaperWood heeft niet als doel om een grootschalig alternatief te worden voor hout of al het papierafval te hergebruiken in een nieuw materiaal. Het hoofdthema van het project is ‘upcycling’; we laten zien hoe een materiaaloverschot in iets waardevollers toegepast kan worden door het binnen een andere context te gebruiken.

Ondanks het feit dat de huidige printtechnieken bij de krant zo efficiënt zijn dat proefprints en eerste onbruikbare exemplaren tot een minimum worden beperkt, is er voor ons nog steeds voldoende basismateriaal beschikbaar. Daarnaast gebruiken we de ‘krant-van-gisteren’ die niet is uitgedeeld en vandaag toch alweer oud nieuws is … dit alles geeft ons een perfecte en lokale bron van basismateriaal!

Om het krantenpapier te ‘upcyclen’ tot NewspaperWood halen we het (tijdelijk) uit de bestaande cyclus van papier-recycling. Ons streven is om ook ons eigen restmateriaal weer terug in de cyclus te kunnen brengen. Daarom gebruiken we een lijm zonder oplosmiddelen en weekmakers die het recyclen lastiger zouden maken. Hierdoor is het niet alleen mogelijk om ons eigen zaag- en schuurafval terug te brengen in de cyclus, maar kunnen de daadwerkelijke producten bij wijze van spreken ook met het papierafval worden afgevoerd, hoewel wij natuurlijk hopen dat ze voor een lange tijd zullen worden gekoesterd ..

NewspaperWood BV

Door het groeiende succes van NewspaperWood is het tegenwoordig een aparte organisatie geworden, genaamd NewspaperWood Holding BV. Dit bedrijf zet zich in voor de productie en ontwikkeling van het NewspaperWood materiaal om zo nieuwe halffabricaten, producten en innovatieve toepassingen te onderzoeken.

Voor meer informatie kun je onze website bezoeken: www.newspaperwood.com

Producten met NewspaperWood

Deze NewspaperWood producten zijn momenteel onderdeel van de Vij5 collectie: