Framed

Framed is een serie uitgesproken kasten met een goed doordachte en gedetailleerde constructie. De kasten zijn speciaal ontworpen rond het materiaal NewspaperWood.

De kast bestaat uit een solide stalen frame welke als systeem in verschillende uitvoeringen en kleuren kan worden geleverd. Het gekleurde frame ‘draagt’ letterlijk de NewspaperWood planken en geeft daarmee een podium aan dit bijzondere materiaal.

Grotere aantallen of toepassing in een project? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan. Op onze download pagina kun je 3d modellen, high-res beeldmateriaal en product informatie vinden.

Varianten

de Vij5
stappen
van de
Framed Kast

Transparantie van de keten is voor ons vanzelfsprekend.

Dat betekent bij ons niet alleen informatie geven over waar iets geproduceerd is. Onze keten begint namelijk veel eerder: bij de ontwerper van het product!

We vertellen je dan ook graag het hele verhaal. Klik op de knoppen om de verschillende stappen te ontdekken:

ONTWERPEN

De Framed kast is ontworpen door Breg Hanssen. Breg is met zijn studio gevestigd in Amsterdam. Hij ontwerpt en realiseert met name op maat gemaakte meubelen en interieurs voor de meest specifieke behoeften. Een centraal element in zijn werk is functionaliteit in combinatie met een eerlijk gebruik van materialen.

Tijdens het ontwerpproces van de Framed kast was Breg vooral gefascineerd door de kleur van het materiaal NewspaperWood. Of beter gezegd de “niet-kleur”. Om deze eigenschap te benadrukken heeft hij ervoor gekozen het NewspaperWood te verwerken in een meubel waarbij hij het combineert met contrasterende “wel-kleuren”.

Breg Hanssen

VERZAMELEN + VERTALEN

De Framed kast is sinds 2011 onderdeel van de Vij5 collectie. Samen met de Sample Series en de Tabloid Tafels, vertegenwoordigt de Framed kast de introductie van het NewspaperWood materiaal in onze collectie. De kast is letterlijk rond het materiaal ontworpen en is daarmee een eerbetoon aan NewspaperWood.

De kast is op een bijzondere manier tot stand gekomen. Waar bij de meeste ontwerpers een idee voor een product aan de basis staat voor een samenwerking met Vij5, was dat in het geval van Studio Mieke Meijer een idee voor een materiaal!

newspaperwood material 1 1040x592 1

NewspaperWood (of KrantHout in het Nederlands) is bedacht door Mieke Meijer en in de Vij5 collectie opgenomen met als doel dit materiaal toe te kunnen passen op een aantal producten in de Vij5 collectie. Samen met Studio Mieke Meijer gingen we aan de slag om NewspaperWood verder door te ontwikkelen.

Lees hier een interview met Mieke Meijer over het ontstaan van NewspaperWood.

NewspaperWood laat krantenpapier, dat van hout gemaakt is, weer tot hout terugkeren. Bij het verzagen verschijnen de lagen papier als jaarringen van een boom. Het materiaal heeft hierdoor verrassend veel overeenkomsten met de eigenschappen van echt hout.

Mieke Meijer, ontwerper NewspaperWood

Al snel kwamen we er achter dat het ontwikkelen van een materiaal iets heel anders is dan het ontwikkelen van een product. Maar op een gegeven moment kon de stap naar ontwerpen gemaakt worden! We hadden zelf al ideeën, maar het leek ons ook leuk om andere ontwerpers met het materiaal te laten werken om zo de mogelijkheden met NewspaperWood breed te onderzoeken en te laten zien. Hiervoor selecteerden we een groep ontwerpers die ieder met hun eigen invalshoeken het materiaal gingen onderzoeken en toepassen in een product. De eerste prototypes hiervan werden in Milaan gepresenteerd in 2011 en de Framed kast was hier ook onderdeel van.

Breg Hanssen was één van de eerste ontwerpers die we hebben geselecteerd om met dit unieke materiaal te werken. Hij benaderde het materiaal op een pragmatische manier, zonder de poëtische eigenschappen ervan te negeren.

Arjan & Anieke

Sinds de presentatie van NewspaperWood in Milaan, bereikte dit innovatieve materiaal een breder publiek dan alleen de klantenkring van Vij5. Het materiaal werd onder andere toegepast door Peugeot als dashboard van twee concept cars. Door het succes van NewspaperWood hebben Vij5 en Studio Mieke Meijer daarom tegenwoordig de krachten gebundeld in een apart bedrijf genaamd NewspaperWood bv.

Dit bedrijf zet zich in voor de productie en ontwikkeling van het NewspaperWood materiaal om zo nieuwe halffabricaten, producten en innovatieve toepassingen te onderzoeken. We zijn er trots op dat we een van de oprichters zijn van NewspaperWood bv en gebruiken het materiaal nog steeds voor verschillende producten in de Vij5-collectie.

Voor meer informatie kun je deze website bezoeken: www.newspaperwood.com

MAKEN

De Framed kast wordt door onze metaalproducent in Bergeijk (NL) gemaakt. Het hele frame is opgebouwd als systeem van ‘vakken’ waardoor meerdere combanties van de kast mogelijk zijn.

Het ziet er uiteindelijk eenvoudig en strak uit, maar om het zo precies te krijgen is écht vakmanschap nodig! Met name bij het precies zetten van alle onderdelen en het lassen van het stalen frame.

Als de kast in zijn geheel klaar is wordt het frame, de deurtjes en de scharnieren gepoedercoat, waarna het als bouwpakket naar ons toekomt. Wij zetten vervolgens zorgvuldig de kast in elkaar en verwerken ook het NewspaperWood fineer tot panelen zodat alles netjes gemonteerd kan worden.

In het materialen paspoort kun je terugvinden waar en door wie de verschillende onderdelen van dit product gemaakt worden.

MATERIALEN PASPOORT

Framed

Stalen frame

Productie in Bergeijk (NL) en poedercoating op order in Valkenswaard (NL)

NewspaperWood

wood 2 t

Het materiaal NewspaperWood wordt onder een apart bedrijf (NewspaperWood BV) geproduceerd als fineer materiaal. De productie vindt op dit moment plaats bij onze machinebouwer in Mijdrecht (NL)

Montage

handmade t

Het NewspaperWood wordt bij Vij5 verwerkt door panelen en alle kasten worden bij ons zorgvuldig geassembleerd en afgewerkt. Eindhoven (NL)

In Vij5 collectie sinds 2011

De verschillende kleuren NewspaperWood in de Framed kasten ontstaan door het gebruik van verschillende soorten (gekleurde) kranten. Van links naar rechts: Eindhovens Dagblad (normale kleur), Italia Oggi (geel), FInancial Times (zalm), Asharq al Awsat (groen) & La Gazetta dello Sport (roze).

DELEN

Alle Framed kasten worden op maat en op bestelling gemaakt. Dit geeft je veel keuze vrijheid in kleur en afmetingen.

Wil je de [su_post field=”post_title”] in het echt zien?

Kom dan naar onze showroom in Eindhoven, dit product is namelijk exclusief via Vij5 verkrijgbaar en niet via reguliere verkooppunten.

Grotere aantallen of toepassing in een project?

Neem even contact op met Arjan en vraag hier een offerte aan.

vij5 showroom dutch design week 2016 image by vij5 14 low res

Vij5 webshop

Alle producten van Vij5 zijn natuurlijk ook rechtstreeks via onze eigen webshop te bestellen:

Vij5
Showroom

vij5 showroom ddw2019 img 4480 web

Je kunt onze studio en werkplaats bezoeken om onze producten in het echt te zien, voelen en ervaren! Wij werken vanuit een karakteristieke bedrijfshal aan de Hallenweg in Eindhoven. De meeste producten zijn hier te zien, maar momenteel is de showroom in gebruik voor een ander groot project. Dus neem even contact op en laat vooral even weten wat je graag wilt zien, dan kijken we wat er mogelijk is!

Je kunt hiervoor een afspraak maken via mail of telefoon.

Exacte locatie op Google Maps