Designer interview met
Maarten Baptist

met Geen reacties

Maarten Baptist, designer van interieuritems hoort intussen zelf zo’n beetje bij het interieur van Vij5. Al sinds 2014 is één van zijn producten, de ‘coatrack by the meter’, onderdeel van de Vij5 collectie en sindsdien is het een bestseller. Na acht jaar van succes is het tijd voor een vervolg. In plaats van enkel horizontaal is er nu ook een verticale variant. Dit voegt een nieuwe dimensie toe aan de creativiteit die er op het systeem kan worden losgelaten.

Tekst: Daniëlle van de Haterd (Staaldraad Tekstschrijver)
Fotografie: Vij5

Niet vanzelfsprekend een designer

Maarten groeide op bij ouders die een gereedschapswinkel hadden. Vanzelfsprekend was hij hier vaak te vinden en zo werd het creëren hem dus eigenlijk met de paplepel ingegeven. Toch was het voor hem geen vanzelfsprekendheid om designer van interieur items te worden, toevalligheden op zijn pad brachten hem bij dat vak.

“Ik maak wat ik mooi vind en doe wat ik leuk vind.”

Maarten Baptist

Etaleur worden

‘Ik was altijd bezig in de winkel van m’n ouders en ging uiteindelijk naar de handelsschool. Daarna deed ik een etaleursopleiding en wilde ik een eigen bedrijf beginnen in dat vakgebied, ik had daarvoor zelfs de naam al bedacht. Mijn etaleursbedrijf zou ‘Netraam’ gaan heten; een verwijzing naar een etalage maar ook mijn voornaam achterstevoren, dat vond ik een leuk grapje.’

Toch Design Academy

Het etaleursbedrijf is er nooit gekomen en daarvoor is een goede reden. Maarten wilde graag tóch nog een stapje maken op de opleidingsladder en meldde zich aan bij de Design Academy. Hij werd aangenomen en dit was het begin van de carrière waar hij nog steeds elke dag blij van wordt.

Succesvol bestek

Afstuderen deed Maarten met een wastafel, een zitmeubel en een bestek. Vooral dat laatste werd erg goed ontvangen en tot op de dag van vandaag is dat voor deze veertiger een belangrijke ‘cashcow’. ‘Doordat mijn bestek zo goed loopt, heb ik een redelijk stabiele inkomstenstroom, dit stelt me in staat om te spelen met andere producten. Ik maak wat ik mooi vind en doe wat ik leuk vind.’

Van schets naar product

Een ontwerp begint voor Maarten in zijn schetsboek. Daarin staan de eerste aanzet en alle vervolgstappen dan letterlijk zwart op wit. Wanneer hij tevreden is over zijn handmatige schetsen stapt Maarten over naar de computer. Met Adobe Illustrator maakt hij een versie die hij print en in elkaar zet, dit geeft hem een beeld van het object in de ruimte en met dat in handen schakelt hij met een 3-d tekenaar die het verder uitwerkt. Het daadwerkelijke vervaardigen van het product doet Maarten niet zelf, hiervoor werkt hij samen met een vaste groep producenten en ambachtslieden.

“Als ik een stoeptegel zie, dan neem ik die niet zomaar voor lief.”

Maarten Baptist

Van nature nieuwsgierig

Van nature is Maarten een nieuwsgierig mens. ‘Inspiratie is eigenlijk overal. Als ik een stoeptegel zie, dan neem ik die niet zomaar voor lief. Ik denk na over het proces dat eraan vooraf gegaan is voor die tegel daar lag.’ Je zou dus kunnen stellen dat Maarten een enorm oog voor detail heeft, maar zelf ziet hij dat anders ‘Mijn vrouw ontwerpt sieraden en als ik mijn blik vergelijk met die van haar, dan steek ik daar toch een beetje slordig bij af.’

“Soms zitten er gewoon cadeautjes in het productieproces.”

Maarten Baptist

Concessies doen

‘Ik ben een ontwerper die veel dagdroomt. Een idee op zich is bijna nooit een probleem. De moeilijkheid ligt meer bij het uitwerken tot een product dat ook echt te vervaardigen is. Dat vergt veel inspanning en het kan zomaar inhouden dat het zeven jaar duurt voor een stoeltje produceerbaar is. Die zoektocht naar mogelijkheden en onmogelijkheden is wel heel interessant hoor, het is een constante afweging van welke concessies ik wil doen. Ik ben daarin heel duidelijk; ik doe alleen een aanpassing als het product er beter van wordt. Soms zitten er gewoon cadeautjes in het productieproces.’

“Je zult mij niet snel iets met een printje zien maken.”

Maarten Baptist

Kleine grapjes in ontwerpen

In zijn ontwerpen verstopt Maarten graag kleine grapjes, zo is de tweehaaks ‘coatrack by the meter’ exact 19,76 centimeter in plaats van 20. Dit heeft te maken met zijn geboortedatum. Wat verder kenmerkend is voor de stijl van Maarten, is dat de manier waarop iets gemaakt is zichtbaar is. ‘Je zult mij niet snel iets met een printje zien maken, het is juist het maakproces dat ik gebruik als decoratieve toevoeging.’

Tijdloos is duurzaam

Voor Maarten is een ontwerp geslaagd wanneer consumenten het voor de winkelprijs willen kopen, maar vooral wanneer hij er zelf blij mee is. ‘Voorwaarde voor mijn producten is dat ze niet mogen gaan vervelen. Ze moeten interessant blijven en clean zijn, tijdloos dus. Ergens is dat natuurlijk een duurzame manier van werken, ik probeer zoveel mogelijk rekening te houden met dat thema, maar het is niet hét uitgangspunt van mijn ontwerpen.’

Coatrack by the meter

De ‘coatrack by the meter’ is een mooi voorbeeld van hoe de ontwerpen van Maarten kunnen ontstaan. ‘Ik verwonderde me erover hoe omslachtig de langgerekte kapstokken in scholen en kleedkamers gemaakt werden. Meestal bestaan ze uit een plaat met los bevestigde haken. Ik dacht na over hoe dat simpeler kon en benaderde een kapstokkenfabrikant. Die zag geen heil in mijn idee, maar ik bleef er achter staan. Zo ben ik, ik ben goed in het doorgronden van mogelijkheden.’

Samenwerking met Vij5

Op een beurs in Moskou leerde Maarten Arjan en en Anieke beter kennen. Onder het genot van veel koffie, een hapje en een wodka ontstond een vriendschap die uiteindelijk doorliep in een werkrelatie. Het was juist de door de ‘mainstreamfabrikant’ afgewezen kapstok die in 2014 de samenwerking tussen Maarten en Vij5 bezegelde. ‘Ik legde ‘m op tafel en hij werd door Arjan en Anieke met gigantisch veel enthousiasme ontvangen. Het enige dat we nog veranderd hebben zijn de kleuren, daarna brachten we ‘m op de markt en dat werd een succes.’

Vij5 heeft goede contacten

Reden om samen te werken met Vij5 is dat Maarten zich écht wil kunnen richten op het ontwerpen. ‘Als zelfstandig ontwerper is het heel veel werk om ook nog je eigen producten aan de man te brengen. Bovendien; ik ben meer van het creëren, dát is wat ik leuk vind. Wanneer iets eenmaal in het schap ligt, ben ik alweer bezig met het volgende. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het op een plank blijft liggen, het moet verkocht worden. Arjan en Anieke zijn juist daar heel goed in, ze hebben veel contacten in de architectenwereld.’

Verticale kapstok

En nu is het dus tijd voor een nieuwe telg in de kapstokkenfamilie. Of de verticale variant een volle broer is van de originele horizontale versie is punt van discussie geweest. ‘Het is eigenlijk wel echt een heel ander product, maar er zijn ook veel overeenkomsten. Natuurlijk kunnen deze twee met elkaar gecombineerd worden, we hebben er daarom voor gekozen om ook deze ‘coatrack by the meter’ te noemen. Dit soort zaken overleggen we en beslissen we gezamenlijk, een echte samenwerking dus.’

“Ik laat me verrassen door de creativiteit van gebruikers.”

Maarten Baptist

Creativiteit van anderen

Wanneer Maarten een nieuw product uitbrengt is hij nieuwsgierig naar hoe een consument het gaat gebruiken. ‘Wat de verticale kapstok betreft zie ik nu voor me dat deze gebruikt wordt op smalle stukjes muur of dat er een gedeelte ontstaat voor de papa’s en mama’s en een gedeelte voor de kinderen. Maar misschien gaat ie wel op heel andere manieren gebruikt worden, ik laat me verrassen door de creativiteit van gebruikers.’

Productieproces verticale coatrack

Waar productieprocessen van nieuwe ontwerpen soms een enorme uitdaging vormen, was dat bij de verticale versie van de ‘coatrack by the meter’ niet het geval. Deze is net als de oorspronkelijke horizontale versie met een 3-d laser gesneden. ‘Natuurlijk moesten de haakjes op een iets andere manier worden uitgebogen, maar dit bleek zelfs gemakkelijker te zijn.’

Toekomst

Als Maarten over z’n toekomst droomt, dan ziet hij een huis met een tuin midden in de stad waarin hij samen met z’n vrouw en honden woont. Op professioneel gebied is hij al erg gelukkig met waar hij nu gekomen is, dat hoopt ie dan ook vast te houden. ‘Ik wil best nog twintig jaar ontwerper blijven, ik ben heel blij dat ik dat voor mezelf doe en niet voor een ander. Als ik dan toch iets zou moeten veranderen, dan zou het misschien wel zijn dat ik nog wat meer verkooppunten opneem en samenwerkingen aanga zoals ik die nu ook met Vij5 heb. Zo blijft de verkoop ook doorlopen als ik er zelf niet ben.’

Producten van Maarten Baptist in de Vij5 collectie