Designer interview met
Charles O. Job

met Geen reacties

Charles O. Job is architect, docent en product ontwerper. Hij ontwerpt dingen die hij zelf mooi vindt en zoekt daarna een samenwerkingspartner om het te produceren en in de markt te zetten. Met zijn Flip Desk is hij uitgekomen bij Vij5, het zaadje hiervoor werd geplant tijdens de lockdown. Op Dutch Design Week 2022 wordt deze opklapbare werkplek officieel gelanceerd, omdat ie perfect past in het thema ‘small living’.

Tekst: Daniëlle van de Haterd (Staaldraad Tekstschrijver)
Fotografie: Vij5 & Riccardo Schalcher

Charles groeide op in Lagos, destijds de hoofdstad van Nigeria, en weet niet beter dan dat hij speelgoed zelf maakte van spullen die hij vond. Creativiteit was een vanzelfsprekend onderdeel van zijn leven.

‘Je kon in Nigeria niet naar een winkel gaan en iets uitzoeken, dat moest je zelf maken. Ik heb hierdoor al van jongs af aan geleerd me een beeld te vormen van wat ik kan maken van al bestaande objecten. Als designer moet je verbeeldingskracht hebben, de basis daarvoor ligt in mijn jeugd.’

“Als designer moet je verbeeldingskracht hebben, de basis daarvoor ligt in mijn jeugd.”

Charles O. Job

Wonen over de hele wereld

Vanwege het werk van zijn vader, verhuisde Charles op z’n vijftiende naar Londen. Hij ging naar de middelbare school in Schotland en volgde een opleiding ‘architectuur en stedelijk ontwerp’ aan Oxford Brooks University om daarna neer te strijken in Zwitserland. Als het aan hem ligt is dit zijn ‘forever-home’.

‘Van de levendige drukte van Lagos en Londen kan ik erg genieten, maar de rust in Zurich vind ik toch ook wel erg fijn. Ik hou van beide en zou op allebei de plekken kunnen leven. Mijn vrouw is een Zwitserse en ik heb hier twee kinderen. Daarnaast ligt Zurich ook lekker centraal in Europa, ik kan vanuit daar erg gemakkelijk reizen. Hier blijf ik.’

Product ontwerper worden

Dat de tot architect opgeleide Charles uiteindelijk ook product ontwerper geworden is, is organisch ontstaan, eigenlijk vooral door toevalligheden. ‘Toen ik net in Zwitserland kwam, sprak ik nog geen Duits. Ik zocht naar werk en om de tijd door te komen deed ik mee aan ontwerpwedstrijden. Toen realiseerde ik me dat ik daar best goed in was, want ik won veel prijzen. Het voelde alsof het zo had moeten zijn, daarom ben ik sindsdien blijven ontwerpen.’

Charles als docent

Behalve architect en product ontwerper is Charles ook nog docent. Hij geeft les in ‘architecture design theory’. ‘Ik hou er echt van om studenten te leren om buiten de kaders te kijken. Ik moedig hen aan voor zichzelf te denken, ze mogen creatief en onafhankelijk leren denken; out of the box.’

Ontwerpen in volledige vrijheid

In zijn studio in Zurich maakt Charles zijn product ontwerpen, deze verkoopt hij aan uiteenlopende bedrijven. Hij kiest ervoor om in volledige vrijheid te werken, Charles ontwerpt wat hij wil en zoekt naar bedrijven die het leuk vinden om het te produceren en verkopen.

Samenwerken

In het aantrekken van de juiste bedrijven volgt Charles twee sporen. Met sommige werkt hij al 20 jaar samen, maar daarnaast is hij ook altijd op zoek naar jonge, voor hem nieuwe partners. ‘Ik vind het leuk om te zoeken naar mensen die verfrissende, interessante dingen doen.’

“Ik vind het leuk om te zoeken naar mensen die verfrissende, interessante dingen doen.”

Charles O. Job

Rustig, minimalistisch, functioneel

Kenmerkend voor zijn ontwerpen is dat ze niet mode-gebonden zijn. ‘Mijn producten houd ik heel rustig, minimalistisch en functioneel. Ik wil niet dat ze na vijf jaar weggegooid worden omdat ze niet meer passen bij de tijdsgeest. Mijn ontwerpen zijn niet voor een specifiek publiek, maar voor alle mensen die houden van producten die niet naar je schreeuwen. Voor de producenten is het ook fijn dat ik minimalistisch werk omdat het daardoor weinig kost aan materiaal om iets te maken dat er fantastisch uitziet.’

“Ik wil niet dat mijn producten na vijf jaar weggegooid worden omdat ze niet meer passen bij de tijdsgeest.”

Charles O. Job

In contact met Vij5

Dat deze Nigeriaanse wereldreiziger ging werken met het Nederlandse Vij5 noemt hij zelf een grappig verhaal. Gedurende de lockdown mocht er niet gereisd worden. Hij moest dus op een andere manier passende partners vinden voor het produceren en aan de man brengen van zijn ontwerpen.
‘Ik reisde veel en kwam regelmatig op plekken als Milaan en Keulen, op die manier ontmoette ik mensen. Door de lockdown kon dat niet meer en was ik aangewezen op het internet. Via Instagram kwam ik Vij5 tegen en ik voelde me aangetrokken tot wat ze doen. Ik nam contact met hen op en vertelde ze dat ik wilde samenwerken.’

Dezelfde stijl

Arjan en Anieke stelden voor dat Charles hen wat informatie zou sturen en dat aanbod pakte hij met beide handen aan. ‘Ik stuurde hen een stuk of 20 tekeningen, ik wílde echt aan boord want mijn stijl past bij wat zij doen.’

Flip Desk bewijzen

‘Mijn tekening van de Flip Desk viel bij Arjan en Anieke op als een item dat in de Vij5 collectie zou kunnen passen, maar tegelijk waren ze wat sceptisch. Ze waren er niet van overtuigd dat het zou kunnen werken. Aan mij de taak om te bewijzen dat de structuur goed was. Ik maakte een prototype, daarna waren ze overstag en konden we aan de slag.’

Alles draait om ruimte

Dat Charles van origine architect is, is terug te zien in zijn ontwerpen voor interieur items. Voor hem draait alles om ruimte. Een object ziet hij als een ‘tool’ om de ruimte comfortabeler te maken. Het laat zich niet moeilijk raden dat zijn ontwerpen erg eenvoudig van vorm zijn, ze mogen de ruimte niet domineren.
‘De ruimte is waar mensen in leven, objecten in die ruimte zijn daar slechts om je leven simpeler te maken.’

“De ruimte is waar mensen in leven, objecten in die ruimte zijn daar slechts om je leven simpeler te maken.”

Charles O. Job

Nigeriaanse product ontwerpers

Je zou kunnen denken dat veel kinderen die zijn opgegroeid in een omgeving als die van Charles hun levenslessen hebben vertaald naar een carrière als ontwerper, maar toch is dit pas iets van de laatste jaren.
‘Ik ken eigenlijk maar weinig Nigeriaanse ontwerpers en dat heeft er vooral mee te maken dat de problemen in het land veel fundamenteler zijn. Interieur is luxe, daar ligt voor de meesten de focus dus niet.’

Ontwakende industrie

Toch lijkt er nu verandering te komen in de manier waarop in Nigeria gekeken wordt naar product ontwerp. ‘Het wordt meer en meer gezien als een industrie waar geld in te verdienen is. Binnenkort is er zelfs een Design Week in Lagos, ik exposeer daar een aantal van mijn producten. Er is een ontwakende stroming gaande.’

Van keukenweegschaal tot Flip Desk

De Flip Desk zat al een tijdje in Charles hoofd voor het een echt product werd. ‘We hadden een vakantiehuis in de Zwitserse bergen, daar hing aan de wand een keukenweegschaal, die vond ik bijzonder mooi qua ontwerp en functionaliteit. Dit systeem wilde ik toepassen in een meubelstuk. Door de coronalockdown moesten mensen thuis gaan werken, hierdoor kreeg mijn idee vorm en werd de aan de muur gemonteerde keukenweegschaal vertaald naar een werkplek; de Flip Desk.’

Samenwerking met Vij5

In samenwerking met Vij5 werd de Flip Desk een produceerbaar item, hij is verkrijgbaar in de kleuren wit, groen en roze. Het samenwerken met Vij5 ziet Charles als een organisch geheel. ‘Wat me aanspreekt is hun relaxte houding. Wat ze doen nemen ze erg serieus, ze spenderen veel tijd met de ontwerper. Het eindproduct is écht iets dat voor beide perfect is.’

Producten van Charles O. Job in de Vij5 collectie