met Geen reacties

Dutch Design
Week 2022;
Vij5 tips ter
voorbereiding

Dutch Design is wat in Eindhoven de klok slaat van zaterdag 22 oktober tot en met zondag 30 oktober 2022, de stad is dan weer het toneel van Dutch Design Week. Verspreid over maar liefst acht gebieden en tientallen locaties kan je je onderdompelen in het werk van Nederlandse ontwerpers. Alles meekrijgen en overal bij zijn is onmogelijk, maar met een goede voorbereiding haal jij wel het beste uit je bezoek. Heb je al tickets gekocht voor DDW of ben je van plan dit te doen? Lees dan onze blog, die staat namelijk boordevol nuttige tips en weetjes.

Tekst: Daniëlle van de Haterd (Staaldraad Tekstschrijver)
Fotografie: Vij5, Max Kneefel, Jella Lena van Eck, Britt Roelse, Nick Bookelaar, Tommy Köhlbrugge en Blickfänger.

Wil je écht alles uit jouw bezoek halen, ga dan op pad met ons Vij5 favourites DDW boekje! We geven je daarin als ‘insider’ tips en helpen je de weg te vinden naar onze favoriete designers, exposities en (food)spots. 

Interessant? Je kunt het op drie manieren gratis bemachtigen:

  • Door het op te halen in onze showroom tijdens DDW.
  • Door iets te bestellen in onze webshop.
  • Door via deze link jouw gegevens bij ons achter te laten waardoor we het je in digitale versie kunnen sturen.

Get set voor DDW

Het thema voor DDW 2022 is ‘Get Set’. De wereld moet zich klaarmaken voor wat komen gaat; voor de toekomst dus. Hierbij horen ook thema’s als de klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne en de woningnood. Redenen voor verandering, designers staan aan de wieg daarvan. Tijdens het 9-daagse festival in Eindhoven worden mensen bij elkaar gebracht, zodat de persoonlijke input van ontwerpers kan uitgroeien tot een antwoord op de maatschappelijke behoefte.

Get set voor Dutch Design Week 2022 en doe je voordeel met deze Vij5 tips.

Arjan & Anieke, oprichters van Vij5

#1 Check het DDW-programma en maak een plan

Wanneer je Dutch Design Week bezoekt, wil je natuurlijk het liefst zo veel mogelijk uit je dag halen. Verdiep je van tevoren in wat er allemaal te zien en beleven is, maak een plan. Je vindt het hele programma op de website van DDW. Je kunt hier bijvoorbeeld zoeken op locatie of discipline. Als je een account aanmaakt en jouw favorieten een hartje geeft komen ze in een handig lijstje te staan in je ‘My DDW account’.

#2 DDW is groot; regel vervoer

DDW is uitgegroeid tot een groot evenement en vindt verspreid door heel Eindhoven plaats, de locaties liggen niet allemaal op loopafstand van elkaar. Wil je exposities op meer dan één plek bezoeken, zorg dan dat je van tevoren nadenkt over hoe je van A naar B komt.

  • Als het weer een beetje meezit, is een fiets een fijne optie. Kan je deze niet zelf meenemen, huur er dan eentje. Houd er in dat geval wel rekening mee dat je vroeg komt want later op de dag is er vaak geen beschikbaarheid meer.
  • Tijdens DDW rijden er MINI Design Rides door de stad. Dat zijn taxi’s die je in stijl naar verschillende DDW-locaties brengen. Om er gebruik van te kunnen maken moet je een DDW-ticket hebben. Op vertoon van je polsbandje kun je dan gratis meerijden. Er zijn vaste standplaatsen bij Ketelhuisplein, Piet Hein Eek, Stadhuisplein, Fuutlaan en Sectie-C. Maar ook vanaf kleinere locaties zoals bijvoorbeeld de Hallenweg kun je een MINI Design Ride bestellen door te bellen naar 040 281 00 00.
  • Tot slot kan je natuurlijk ook nog kiezen voor de stadsbus. Dit jaar is er geen DDW hop on – hop off bus beschikbaar, dus check even de site van Hermes of 9292 om te kijken hoe je jouw vervoer per bus kunt vormgeven.

DDW fietsen zijn te huur bij het Ketelhuisplein of bij Design Perron aan de Fuutlaan.

Heb je een OV-chipkaart, dan kan je voor een fiets ook terecht bij de NS. Kijk op de website van de NS voor meer informatie over het huren van een OV-fiets.

Reserveer bij voorkeur minimaal een dagje extra in je agenda!

#3 Reserveer minimaal twee dagen voor je bezoek aan DDW 2022

De vorige twee punten hebben het al duidelijk gemaakt; het programma van Dutch Design Week is zó uitgebreid en divers dat je het eigenlijk niet in één dag kunt bevatten. Reserveer dus bij voorkeur minimaal een dagje extra in je agenda. Zo zorg je ervoor dat je de tijd kunt nemen voor de exposities en activiteiten van jouw keuze. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je overprikkeld raakt van DDW, maar juist verrijkt en geïnspireerd.  Creëer rust om stil te staan en de achterliggende gedachte te voelen.

DDW wordt bezocht door mensen uit heel Nederland en daarbuiten. Woon je niet in de buurt, blijf dan een nachtje slapen! In Eindhoven vind je diverse leuke hotels en andere overnachtingsopties. Reserveer op tijd, want voor je het weet is alles volgeboekt.

Wil je graag in designsferen blijven, kijk dan eens naar beschikbaarheid bij:

Design Hotel Kazerne

Hotel Piet Hein Eek

The Student Hotel

Hotel Mariënhage

#4 Reserveer een restaurant

Feit is dat je de hele dag gaat vullen tijdens DDW 2022. Je hebt een prachtige planning gemaakt die je langs alle exposities van jouw voorkeur leidt en aan het einde van de rit ben je moe, voldaan en….hongerig. Zoveel indrukken, zoveel stof tot nadenken. Het liefst wil je ergens neerploffen en een hapje eten. Daarin ben je niet de enige want Dutch Design Week trekt naar schatting zo’n 350.000 bezoekers. Een plekje reserveren bij een restaurant in Eindhoven is dus geen overbodige luxe.

Helemaal leuk is het natuurlijk om de DDW sfeer nog even vast te houden terwijl je een vorkje prikt. Bij restaurant/bar ‘De Kazerne’, ben je daarvan verzekerd!

Een plekje reserveren bij een restaurant is geen overbodige luxe.

#5 Begin DDW 2022 NIET op een grote locatie

Jouw tickets voor Dutch Design Week zijn in the pocket en je hebt hartjes geplaatst bij de expo’s die je wilt bezoeken, vervoer geregeld, een restaurant gereserveerd en eventueel een overnachting geboekt. Sowieso wil je zo veel mogelijk zien en meemaken, dus ligt het voor de hand om te starten op een grote locatie.

En precies hiervoor…willen we je waarschuwen. Doe het niet!

Voor je het weet is een groot gedeelte van de dag voorbij en heb je eigenlijk maar een heel beperkt beeld van de DDW, terwijl er zoveel meer te zien is… Begin je dag liever op een off-site locatie zoals bijvoorbeeld de Hallenweg. Geniet in alle rust, houd je oren en ogen goed open en kom op die manier vanzelf bij de echte pareltjes uit.

TIP: In het Vij5 favourites boekje zijn locaties waar je veel tijd voor nodig hebt gemarkeerd zodat je hier rekening mee kunt houden in jouw dagplanning. Meldt je hier aan om het boekje direct digitaal te ontvangen als pdf!

Vij5 en Dutch Design Week 2022

Ook wij van Vij5 zijn natuurlijk DDW deelnemers. Met onze expositie ‘Small Living’ sluiten we aan op ‘Get Set’, het algemene thema van Dutch Design Week.

We geven hiermee ons antwoord op de wereldwijde trend van wonen in een kleine ruimte. In dit kader exposeren we tijdens DDW twee producten die nieuw zijn in de Vij5 collectie, namelijk de Flip Desk van Charles O. Job en verticale Coatrack by the Meter van Maarten Baptist. Daarnaast zijn ook andere ontwerpen uit onze collectie te bekijken die uitermate geschikt zijn voor het wonen op weinig vierkante meters. We laten je zien dat je door te kiezen voor slimme, compacte oplossingen ook als je niet veel ruimte ter beschikking hebt een gevoel van luxe en eigentijdse vrijheid kunt creëren.

Wil jij je laten inspireren voor de inrichting van kleine woonruimten, zoals (thuis)kantoren, tiny houses, vakantiehuizen, aanleunwoningen of zelfs knusse hoekjes en loze ruimtes in een huis van elk formaat? Bezoek ons dan tijdens DDW 2022! Je slaat hiermee veel vliegen in één klap want behalve de nieuwe ontwerpen zie je in onze expo ook werk van bijvoorbeeld David Derksen, Floris Hovers, Gustav Rosèn en Lotte de Raadt.

Te zien tijdens DDW, maar nu al verkrijgbaar!