Vij5 tijdens
OBJECT Rotterdam 2023

met Geen reacties

Van 10-12 februari presenteerden we een deel van de Vij5 collectie tijdens het toonaangevende design evenement OBJECT Rotterdam. Tijdens de expo toonden we een aantal previews van nieuwe producten. In de komende periode gaan we deze nieuwe producten officieel lanceren, ze zijn dus nog niet allemaal te vinden op onze website. Wil je alvast een voorproefje krijgen van wat je kunt verwachten? Lees dan verder..

Fotografie: Vij5

Over OBJECT Rotterdam

OBJECT is een bijzonder pop-up platform dat zich richt op designlabels, bekende ontwerpers en aanstormende talenten. Het combineert design, ambacht, mode, architectuur en kunst en is een niet te missen evenement voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie voor hun interieur, liefhebbers van design en verzamelaars. Voor ons is het een ideale kans om de Vij5-collectie te presenteren aan échte liefhebbers, in een prachtige omgeving.

De esthetiek van het HAKA gebouw

Jaarlijks vindt OBJECT plaats in een iconisch gebouw in Rotterdam of omgeving. Dit jaar was dit opnieuw het fraaie HAKA-gebouw, waar onze presentatie op de eerste verdieping te vinden was. Het HAKA-gebouw is een volledig gestript architectonisch monument uit de jaren dertig en fungeert altijd als een schitterende achtergrond voor onze collectie.

Onze aanpak tijdens exposities

Tijdens elke expositie waaraan we deelnemen, vinden we het belangrijk om persoonlijk aanwezig te zijn en bezoekers te voorzien van informatie. Als uitgevers werken we vanuit inhoud: het product en het verhaal daarachter staan bij ons centraal. We geloven niet in gladde verkooppraatjes, maar delen graag ons eerlijke enthousiasme over onze producten met jullie!

Kleurexplosie

In onze presentatie kon je niet om de kleureninstallatie met special editions van de Alf wandhaak heen. Speciaal voor OBJECT Rotterdam maakten we de Alf in 11 heldere kleuren welke te zien waren in een grid van 99 wandhaken, gepresenteerd als een soort regenboog!

Deze special editions zijn een variatie op de standaard kleuren van de Alf, ontworpen door Gustav Rosén, die normaal enkel in eiken, bruin & zwart verkrijgbaar is. Later in het jaar gaan we bepalen welke kleuren we in de permanente collectie op gaan nemen. De resterende items van de installatie zijn vanaf nu in onze webshop verkrijgbaar, maar wees er snel bij want OP = OP!

De gekleurde lijnzaadolie die we gebruiken om de Alfs te kleuren is de prachtige Satin Wood Oil van Linolie & Pigment uit Denemarken. Wij zijn distribiteur in Nederland van dit mooie merk. De olie is te bestellen via www.linolie.nl.

Previews

Speciaal voor OBJECT lieten we ook previews zien van drie nieuwe producten:

Het ‘OER servies Eindhoven‘ door Lotte de Raadt en Kirstie van Noort is een serviescollectie gemaakt van porseleinklei vermengd met ijzerslib (OER) dat we rechtstreeks betrekken van het waterproductiebedrijf in Eindhoven.

IJzerslib is een natuurlijk restmateriaal van het productieproces van ons kraanwater. Door het te vermengen met porselein, krijgt dit servies een lichtgrijze tint met kleine spikkels van een donkerdere kleur.

Lotte en Kirstie onderzoeken verschillende toepassingen van lokale en natuurlijke (rest)materialen voor o.a. keramische producten. Het materiaal en de producten refereren naar een van de belangrijkste hulpbronnen van deze planeet; water.

Het OER servies wordt later dit jaar officieel gelanceerd, maar je kunt nu al een pre-order plaatsen in onze webshop.

De Foarme serie van Idwert Petter bestaat uit espresso en koffie/thee koppen plus een bijpassend plateau. Deze serie is op een bijzondere manier gemaakt van gekleurd porselein, in een door Idwert zelf samengestelde gradient aan kleuren.

Tijdens het maken van porselein kan er veel mislukken. De vorm kan barsten of vervormd uit de oven komen. Een groot deel van de productie haalt het dan ook vaak niet om verkocht te worden. Met de Foarme serie wil Idwert deze onnodige verspilling voorkomen door niet langer te denken vanuit een vorm, maar vanuit het materiaal.

Wat heeft dit materiaal nodig om niet langer geforceerd te worden? Aan de hand van vormstudies, kwam ze uit op een dubbelwandige serie porselein, gebruikmakend van spanningslijnen in de vorm. Een sterke vorm die altijd uit de oven komt zoals bedoeld. Zo wordt de tolerantie van het porselein nooit te ver doorgedreven, terwijl de lijnen de schoonheid benadrukken.

Met de Stainless Steel Mirror transformeert Theodóra Alfredsdottir een roestvrijstalen plaat in iets met een beetje meer karakter, terwijl ze zo min mogelijk toevoegt aan of aftrekt van de oorspronkelijke vorm. Het ontwerp maakt gebruik van hoe gemakkelijk deze platen kunnen worden gebogen en gemanipuleerd en hoe verschillende oppervlaktebehandelingen hun uiterlijk en functie veranderen.


De functionele sculpturen zijn geboren uit eenvoudige driedimensionale schetsen van papier, die vervolgens werden vertaald in high gloss roestvrijstalen spiegels. De spiegel is met een laser uitgesneden en twee keer gevouwen, waarna het geborstelde gedeelte met de hand wordt afgewerkt.

Nieuwe varianten

Naast de previews waren er ook een aantal nieuwe varianten te zien van bestaande producten uit de Vij5 collectie.

De Tap Water Carafe van Lotte de Raadt is een waterkaraf die bedoeld is om het gebruik van kraanwater te promoten. Nederlands kraanwater is drinkwater van topkwaliteit en het is 2000 keer goedkoper dan gebotteld water. Nog belangrijker: het vergt geen milieuvervuilende plastic flessen of transport.


De ontwerpen van Lotte benadrukken de schoonheid van water en stimuleren daardoor een bewuster gebruik van deze kostbare natuurlijke bron. De Tap Water Carafe is misschien wel haar meest voor zichzelf sprekende ontwerp, ontstaan vanuit deze thematiek. Lotte ontwierp de karaf oorspronkelijk als haar afstudeerwerk in 2010, maar het thema is nu nog altijd relevant. Tijdens OBJECT presenteerden wij de karaf voor het eerst in een glazen uitvoering. Deze is vanaf nu ook verkrijgbaar in onze webshop!

Als laatste presenteerden we een nieuwe, gember-gele kleur voor de Pigments & Porcelain kopjes van Alissa + Nienke. Pigments & Porcelain is een onderzoek naar het door elkaar vloeien van kleuren in vloeibare porselein, waarbij het ontstaansmoment wordt gevangen in het eindproduct. Het resultaat is soms strak, soms zwierig, kleurrijk of subtiel, maar altijd geleid door het stromen van de vloeibare porselein en de bewegingen die gemaakt werden tijdens het proces.


Pigments & Porcelain wordt met de hand gemaakt in gelimiteerde series. Doordat de kleur door-en-door in de klei aanwezig is blijft deze ook na veelvuldig gebruik behouden. Voor iedere serie kiezen we samen met Alissa + Nienke een nieuwe kleurencombinatie. Alle producten zijn geschikt voor in de vaatwasser.

De nieuwe gember-gele kleur is vanaf nu verkrijgbaar in onze webshop!

Voor in de agenda

Wil je ons een keer ontmoeten en/of de Vij5 collectie in het echt zien? Kom dan langs in onze showroom in Eindhoven (geopend op afspraak) of tijdens de eerstvolgende expositie waar we aan deelnemen: Dutch Design Week! Deze staat gepland voor 21-29 oktober 2023.