Designer interview met
Max Lipsey

met Geen reacties

In deze interview-serie gaan we in gesprek met de ontwerpers waar we mee samenwerken. Hoe hebben zij zich ontwikkeld in het ontwerpvak en hoe kijken ze daar tegenaan? Waar komen hun drijfveren en fascinaties vandaan? Wat is het verhaal achter de producten die zijn opgenomen in de Vij5 collectie en welke invloed heeft hun opleiding gehad op hoe ze nu als ontwerper in het leven staan.

Max Lipsey studeerde in New York toen zijn interesse voor Europees design ontstond, Dutch design in het bijzonder. Zijn liefde hiervoor ging zo ver dat hij besloot zich onder te dompelen in die wereld en in Nederland te gaan studeren. Zo’n zestien jaar geleden verhuisde hij naar Eindhoven en schreef zich in bij de Design Academy.

Tekst: Daniëlle van de Haterd (Staaldraad Tekstschrijver)
Fotografie op locatie: Blickfanger
Product fotografie: Vij5

Ten tijde van dit interview klinken op de achtergrond klusgeluiden en wordt Max bevraagd over een kabelgoot. Hij zit midden in de verhuizing van zijn werkruimte. Die verplaatst zich in de nabije toekomst naar een industrieterrein waar hij een pand gaat delen met verschillende ontwerpers.

“Ik vind het fijn om tijd te kunnen nemen om te reflecteren en mijn intuïtie in te zetten.”

Max Lipsey

Dutch design, reflectie en intuïtie

‘Toen ik in New York studeerde kwam ik op weg naar school veel Dutch design tegen, mijn aandacht werd daar telkens weer door getrokken. Ik vond wat ontwerpers als Marcel Wanders en Hella Jongerius deden echt fantastisch. Zo veel frisser, humoristischer en creatiever dan ik kende.’

Eenmaal in Nederland voelde Max zich zo thuis dat hij besloot te blijven. ‘De sfeer vind ik hier mooi, creatief en ondernemend. Er is rust en ruimte om te onderzoeken. In New York is alles zo duur dat je per definitie commercieel moet werken. Ik vind het fijner om tijd te kunnen nemen om te reflecteren en mijn intuïtie in te zetten.’

Liefde voor metaal

Hoewel Max zich in zijn ontwerpen zeker niet beperkt tot één materiaal, heeft hij wel een sterke liefde voor metaal. ‘Ik begon na mijn afstuderen bij Maarten Baas, daar heb ik in de productie van zijn gekke ontwerpen gezeten, veel gelast enzo. Hier ben ik verliefd geworden op metaal. Het heeft iets magisch. Je kan vanuit een keihard materiaal dingen creëren en verbinden zoals je wilt, constructies zijn sterk en tegelijk heel vrij. Het is eigenlijk een beetje als het knutselen dat je als kind doet, alleen vallen die bouwwerken snel uit elkaar en een metalen product niet. Ik voelde me een kind in de speeltuin, mijn creativiteit werd enorm geprikkeld door de eindeloze mogelijkheden.’

Kleur vanuit het materiaal

In 2011 ontdekte Max dat staal iets extra’s heeft, iets dat het met stip tot zijn favoriete materiaal maakt. ‘Ik had een stoel gemaakt en was op zoek naar een manier om ‘m een kleur te geven. Ik overwoog een coating maar kwam uit bij tempering, dit omdat de kleur dan vanuit het materiaal zelf komt, dat vond ik heel mooi. Ik heb een aantal stoelen gemaakt en bleef experimenteren met de techniek, daarbij heb ik verschillende methodes van verhitten geprobeerd waaronder een oven. Uiteindelijk vond ik het resultaat met een gasbrander het mooiste, het is dan alsof je een doek beschildert.’

Het verrassingseffect van temperen

Het temperen van staal vindt Max iets onvoorstelbaars, hij noemt het zelfs magisch. ‘Ik heb de techniek aardig onder de knie en in die zin is het dus een voorspelbaar proces, maar zaken als de kwaliteit van het staal, de luchtvochtigheid en de omgevingstemperatuur hebben altijd effect op het resultaat. Er is dus altijd een verrassingseffect en dat maakt het extra leuk. Ieder product is uniek.’

“Het temperen van staal is iets magisch. Er is altijd een verrassingseffect en dat maakt ieder product uniek.”

Max Lipsey

Mysterieuze kleuren

Max is erg geïnteresseerd in kleur, natuurlijke kleur welteverstaan. ‘Kleur is uitstraling, maar RAL kleuren doen me niet zoveel. Hoewel het in principe de eenvoudigste oplossing is om een product slijtvast te maken met een dikke laag lak, kies ik daar meestal niet voor. Ik houd vooral van mysterieuze kleuren, kleuren die verborgen zitten in het materiaal. Je moet daar goed induiken om te snappen wat er allemaal kan. Kleur is uitstraling, het doet veel met hoe je een object leest.’

Door op deze manier te werken, kiest Max zeker niet voor de gemakkelijkste weg. ‘Ik ben telkens op zoek naar een slimme aanpak, een product moet natuurlijk wel geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Het totaalplaatje van het ontwerp moet kloppen.’

“Ik houd vooral van mysterieuze kleuren, kleuren die verborgen zitten in het materiaal.”

Max Lipsey

Samenwerking met Vij5

De samenwerking met Vij5 is bijna organisch ontstaan. Max leerde Arjan en Anieke kennen via gezamenlijke vrienden en in de loop der jaren kwam samenwerking ter sprake. ‘Wat me heel erg aanspreekt aan de collectie van Vij5 is de speelsheid en dat je direct de interesse in ‘maken’ ziet. De producten zijn allemaal van ontwerpers met een passie daarvoor, hierdoor krijg je unieke items. Wat ik ook heel erg waardeer aan Vij5 is de kleinschaligheid, ik houd van persoonlijk contact.’

“Ik leg de puzzel graag samen, brainstormen brengt me verder.”

Max Lipsey

De Vij5 collectie en ‘maken’

Als ontwerper ben ik erg gefocust op het creëren, het maken dus. Producten in de markt zetten is een heel ander verhaal, dat commerciële ligt mij niet. Arjan kan dat heel goed, hij denkt heel scherp en zakelijk. Het voelt voor mij goed om dat deel uit te besteden aan iemand die daar veel beter in is dan ikzelf. Ik waardeer ook de keuzes die Arjan en Anieke maken voor de producten in de Vij5 collectie. Ze hebben er oog voor en een goede smaak.’

Samen de puzzel leggen

Het is al vaker genoemd in deze interview-serie; er ligt een grote uitdaging bij het produceerbaar maken van ontwerpen. Dit geldt ook voor Max. ‘Ik werk in dat ontwikkeltraject graag samen en daarin heb ik een goede match gevonden met Vij5. Arjan kent de technische kant heel goed en hij en Anieke hebben fijne adressen en partners in hun netwerk. Ik leg de puzzel graag samen, brainstormen brengt me verder.’

Leveranciers in de omgeving

Dat Max van directe omgangsvormen en korte lijntjes houdt blijkt ook uit het feit dat hij vrijwel alleen met leveranciers in de nabije omgeving werkt. ‘Ik houd van samenwerken met lokale -en liefst kleine- bedrijven. De sociale kant daarvan vind ik fijn en ook dat ik niet ver hoef te reizen. Daarnaast is het natuurlijk op het gebied van duurzaamheid veel beter om je waar mogelijk te beperken tot je eigen omgeving.’

Kunst en gebruiksvoorwerp

De producten die Max maakt houden het midden tussen kunst en gebruiksvoorwerp. De Tempered Steel Panels die sinds 2019 deel uitmaken van de Vij5 collectie zijn hier een mooi voorbeeld van. Ze kunnen fungeren als magneetbord, maar ongebruikt zijn ze als een schilderij aan de wand en geven ze sfeer aan de ruimte waarin ze hangen.

Branden in de achtertuin

Zijn brander neemt Max meestal ter hand in de achtertuin van zijn werkruimte. ‘De loods waarin ik werk grenst aan een woonhuis, de buren komen dus wel eens kijken wat ik aan het doen ben. Dat snap ik, want zo’n gasbrander maakt nogal wat geluid, vergelijk het maar met een heteluchtballon. Voor zover ik weet zien ze het niet als overlast maar vinden ze het vooral interessant. Het is ook niet dat ik elke dag urenlang sta te branden hoor, sowieso maak ik meer dan alleen de stalen objecten. Ik gebruik ook veel hout en ik experimenteer met diverse materialen. Dat doe ik door ze in mijn hand te nemen en te voelen en proberen wat er mee kan. Op deze manier ontstaan mijn ontwerpen.’

Producten van Max Lipsey in de Vij5 collectie