Hoe je er voor zorgt dat planten geen muurbloempjes worden
(+5 redenen om planten een prominente plek te geven in een interieur).

met Geen reacties

Eigenlijk zijn planten de makkelijkste manier om sfeer in een interieur te brengen. Ieder kaal plekje transformeert door het toevoegen van een plant! Toch blijven veel planten vaak aan de rand van een interieur ‘plakken’ (in de vensterbank, in een hoek van een kamer, etc). Jammer, vinden wij, en dus hebben we daar een oplossing voor bedacht.

Tekst: Anieke Branderhorst
Product fotografie: Vij5

5 goede redenen

Er zijn natuurlijk heel veel goede redenen om planten een (prominente) plek te geven in het interieur. Hieronder vind je onze top 5:

1. Planten werken stressverlagend
Wanneer je in een ruimte bent waar veel planten aanwezig zijn, voel je je dichter bij de natuur. Hierdoor verlaagt je cortisolspiegel. Uit onderzoek blijkt ook dat werknemers minder gestrest zijn als zij in een kantoor werken waar planten staan.

Mensen zijn maar liefst 15-20% productiever wanneer groen een overheersende rol speelt in het interieur.

2. Planten verhogen de productiviteit
Naast het feit dat planten je productiviteit verhogen, krijgen ook je geheugen, focus én creativiteit een boost. Je bent maar liefst 15-20% productiever wanneer groen een overheersende rol speelt in je interieur.

3. Luchtzuiverende planten
Kamerplanten geven extra zuurstof af. Sommige planten zuiveren daarnaast schadelijke stoffen uit de lucht en verbeteren de luchtvochtigheid. Er zijn een aantal planten waarbij zelfs wetenschappelijk bewezen is dat ze bijdragen aan een schonere, gezuiverde lucht.

4. Planten werken geluidsdempend
Planten hebben net als gordijnen een dempend effect. Zowel stengels als bladeren van planten kunnen geluid absorberen. Het toevoegen van planten in een interieur is dus een goede manier om ervoor te zorgen dat harde geluiden en echo’s een stuk zachter worden.

5. Planten combineren functie en esthetiek⁠
Naast het feit dat ze onmisbaar zijn door hun luchtzuiverende, stressverlagende en geluidsdempende eigenschappen, voegen planten ook een belangrijk decoratief element toe aan het interieur. Je kunt ze net als kunst en woonaccessoires inzetten om je interieur een bepaalde stijl mee te geven. ⁠

Planten voegen een belangrijk decoratief element toe aan het interieur.

Een prominente plek

Wat ons betreft verdienen planten dus een prominente plek in het interieur. Maar wat is een plant zonder een mooie bloempot?

De Plant Collectors zetten je plantenverzameling letterlijk op een voetstuk. Bij het ontwerpen zochten we naar een manier om bloempotten (en daarmee planten) écht onderdeel te kunnen maken van een interieur. De stapelbare buizen kunnen zowel gevuld worden met plantenaarde als wel ondersteboven geplaatst worden om hoogte te creëren voor een tweede bloempot. Een plantenstandaard en bloempot ineen dus!

De Plant Collectors zijn gemaakt van aluminium en gecoat met een bijzondere structuur poeder coating. Met een speciaal ontworpen eikenhouten schijf kunnen twee buizen aan elkaar worden bevestigd om hoogte te creëren. Ook zorgt deze bevestiging voor een waterdichte pot.

Voor een enkele bloempot fungeert de schijf als decoratieve stand ring. Zonder de houten schijf blijft het gat aan de onderkant van de bloempotten open zodat overtollig water weg kan stromen. Dit maakt de Plant Collectors ook geschikt voor buitengebruik.

De vorm van de Plant Collectors is strak en modern, maar de bijzondere poeder coating geeft de potten een bepaalde structuur en kleurnuance die een hint geeft naar de traditionele terracotta bloempot.

De kracht van een ‘Plant Gang’

De Plant Collectors zijn mooi op zichzelf, maar hun impact wordt versterkt door ze in groepsverband te plaatsen. Niet alleen de hoogtes van de planten zelf geven een speels effect, ook de hoogtes waarop je de planten een plek geeft helpen mee. Combineer daarom verschillende maten en creëer zo je eigen compositie.

Hopelijk durf jij nu, na het lezen van deze blog, het aan om je planten een prominentere plek in je interieur te geven. Probeer bijvoorbeeld eens een plantenverzameling/familie middenin een ruimte te plaatsen. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Plant Collectors
in de Vij5 collectie