Designer interview met
Idwert Petter

met Geen reacties

Idwert Petter toonde tijdens Dutch Design Week 2022 haar afstudeerproduct als onderdeel van de graduation show van de Design Academy, ze viel met haar stijl op bij Arjan en Anieke. Deze geboren en getogen Friese houdt van eenvoud en dat zie je terug in haar ontwerpen, zo ook in Foarme, sinds kort onderdeel van de Vij5 collectie.

Oktober 2023

Tekst: Daniëlle van de Haterd (Staaldraad Tekstschrijver)
Fotografie: Vij5

Haar scholingscarrière begon Idwert bij een opleiding voor interieurvormgeving, daar ontdekte ze dat het niet bij haar past om te moeten bepalen wat een ander mooi vindt. Al snel stapte ze daarom over naar de Willem de Koning Academy in Rotterdam om productdesign te studeren. ‘Het liefst wilde ik naar de Design Academy, maar dat durfde ik niet meteen. Daarnaast wilde ik ook alvast wat praktische kennis hebben van machines en materialen.’

De Design Academy

Na afronding van haar opleiding in Rotterdam voelde Idwert zich wat zelfverzekerder. Ze waagde daarom de sprong en meldde zich aan bij de school van haar dromen. Toen ze bij de Design Academy werd aangenomen, gaf ze dat traject vorm door dicht bij zichzelf te blijven. ‘In de tijd dat ik op de academie zat veranderde er nogal wat aan de manier waarop richtingen werden uitgezet. Op een gegeven moment kreeg ik het gevoel dat ik te veel met speculatief design bezig was. Daar haal ik mijn voldoening niet uit, liever ontwerp ik iets dat ook echt geproduceerd wordt. Daarom switchte ik naar toegepast productdesign.’

Toegepast product design

Door zich onder te dompelen in toegepast productdesign leerde Idwert veel over moderne apparatuur en toepassingen, zoals bijvoorbeeld 3d printen. ‘Ik had bij aanvang een beetje schrik voor dit soort zaken, maar uiteindelijk heb ik er heel veel uitgehaald.’

“Het liefste ontwerp ik iets dat ook echt geproduceerd wordt.”

Idwert Petter

Wonen en werken

Haar studio heeft Idwert in Joure, zelf woont ze in Gouda. Voor dit moment is het een bewuste keuze om het zo te doen, maar toekomstproof is deze constructie niet. ‘Mijn opa had een boerenbedrijf. Nadat hij daarmee stopte stond een groot deel van de boerderij leeg, voor mij een ultieme plek voor mijn studio. Het heeft echt z’n charme om daar te zijn, maar tegelijkertijd voel ik me zo achteraf in Friesland ook wel een beetje een kluizenaar. Ik ben pas een jaar afgestudeerd en om mijn leven als ontwerper op te bouwen vind ik het toch wel fijn om wat centraler te wonen. Dat blijft niet voor altijd zo, uiteindelijk heb ik wel de wens om te verhuizen naar Friesland, maar voor nu is het even mooi zo.

Onbruikbaar materiaal

Al op de academie raakte het Idwert dat veel materiaal onbruikbaar achterblijft. ‘Ik zag hoeveel er in grote containers werd afgevoerd. Dat viel vooral op aan het einde van een studiejaar, wanneer het gebouw opgeruimd moest worden.’

Verspilling voorkomen door vormgeving

Idwert is zich er van bewust dat producten die enkel nog kunnen worden afgevoerd bij een leeromgeving als de Design Academy niet te voorkomen zijn en dat dat voor sommige afdelingen binnen de industrie ook geldt, maar het zaadje voor de manier waarop ze nu met grondstoffen en materialen omgaat is wel hierdoor geplant. ‘Op de academie moet er ruimte zijn om te onderzoeken hoe materialen zich gedragen, dat resulteert onherroepelijk in onbruikbare resten. In mijn eigen ontwerpen probeer ik van twee kanten te voorkomen dat er materiaal verspild wordt. Enerzijds houd ik er in mijn vormgeving rekening mee dat er zo min mogelijk restafval is, anderzijds streef ik ernaar het materiaal zo te gebruiken dat de kwaliteiten ervan optimaal tot hun recht komen.’

“In mijn ontwerpen probeer ik van twee kanten te voorkomen dat er materiaal verspild wordt.”

Idwert Petter

Vervorming voorkomen

Een mooi voorbeeld van zo’n toepassing is Foarme. De serie bestaat uit koffiekoppen en een plateau. Dubbelwandig, vervaardigd uit porselein. ‘Porselein is echt prachtig, maar het heeft als nadeel dat het erg vervormt doordat je het op een hoge temperatuur stookt. Eenmaal gebakken, is het niet meer te recyclen. Een misbaksel is dus onbruikbaar. In grote fabrieken zie je enorme stapels afvalproducten, dat vind ik echt intens en wil ik niet op mijn geweten hebben.’

“Ik voel me in de basis vaak schuldig over materiaalgebruik. Wat ik vandaag gebruik heeft een ander morgen niet meer beschikbaar.”

Idwert Petter

Kwaliteiten benutten, nadelen beperken

In haar ontwerp heeft Idwert rekening gehouden met hoe het porselein zich gedraagt ‘Ik voel me in de basis vaak schuldig over materiaalgebruik. Wat ik vandaag gebruik heeft een ander morgen niet meer beschikbaar. Ik wil dus echt voorkomen dat er iets mis gaat. De porseleinsoort die ik gebruik is van topkwaliteit en echt prachtig, dat wil ik absoluut niet verspillen. In mijn ontwerp heb ik de kwaliteiten benut en de nadelen beperkt, het risico op mislukken is dus heel klein.’

Dubbelwandig om twee redenen

Kenmerkend voor de Foarme serie is dat alle producten dubbelwandig zijn. ‘Er zijn twee redenen waarom ik daarvoor gekozen heb. Enerzijds is dit omdat het risico op vervorming door verhitting hierdoor kleiner is, anderzijds werk ik met een zeer fijne en dus dunne porseleinsoort waardoor je gemakkelijk je handen verbrandt aan de koffie als er geen isolerende tussenlaag zou zijn.’

Samenwerking met Vij5

Idwert is een starter in de desingwereld maar heeft er voor gekozen om direct een samenwerking aan te gaan. Hoofdreden daarvan is het netwerk dat daardoor beschikbaar komt. Zoals eigenlijk met alles, wil Idwert wel dicht bij zichzelf blijven. Ze kiest er uitdrukkelijk voor om hoofdelijk betrokken te blijven bij haar producten. ‘Er zijn diverse bedrijven die me benaderd hebben, maar zodra het gesprek richting massaproductie gaat haak ik af. Bij Vij5 was dat anders, samen met Arjan en Anieke heb ik gekeken naar mijn ontwerp en hier kleine aanpassingen in gedaan qua formaat en kleur. Het is nog steeds mijn ontwerp en dat blijft het ook. Ieder item dat de deur uit gaat is door mij eigenhandig gemaakt.’

Hervormd werd Foarme

Misschien wel de grootste aanpassing die gedaan is in samenwerking met Vij5 is de naam waarmee Idwerts dubbelwandige koffieservies door het leven gaat. ‘Oorspronkelijk had ik het Hervormd genoemd. Dat woord dekt voor mij de lading, het vertelt wat de essentie van mijn ontwerp is. Maar hervormd is natuurlijk ook een woord met een religieus tintje, om die associatie eraf te halen zijn we uiteindelijk uitgekomen bij Foarme; Fries voor gevormd.’ Idwert is blij met deze nieuwe naam omdat die behalve over het ontwerp ook iets zegt over haar.

Het zwarte gat van vrijheid

Toen Idwert was afgestudeerd aan de Design Academy merkte ze dat ze moeite had met de ‘vrijheid’ die daardoor ontstond. Ze omschrijft dit als een soort zwart gat. ‘Ik dacht, oke, nu ben ik klaar en kan ik aan het echte leven beginnen, maar hóé dan? The sky is the limit, dat gaf een soort error.’ Inmiddels zijn de zaken op hun plek gevallen en is Idwert blij met waar ze staat. De samenwerking met Vij5 heeft daar zeker aan bijgedragen.

De toekomst

Logischerwijs staat er voor de toekomst nog geen strak plan op het menu. Wat Idwert wel weet, is dat ze zich uiteindelijk zowel werkend als wonend gaat vestigen in Friesland. Wanneer dat precies gaat gebeuren zal de tijd uitwijzen.

Producten van Idwert in de Vij5 collectie