Vij5 ambassadeur Nieuwe Oost

met Geen reacties

Een Vij5 Ambassadeur is, net als wij, groot fan van de Vij5 collectie. Onze ambassadeurs zijn niet zomaar verkopers, maar winkels die nét even wat meer weten van onze producten. Er zijn korte lijnen tussen een ambassadeur en Vij5, dus ook zij kunnen je het complete verhaal vertellen dat hoort bij onze items!

De maand mei gebruiken we om te vertellen wat maakt dat deze ambassadeurs de liefde voor onze producten delen. Dit keer is het woord aan Henk Jan, eigenaar van interieurwinkel Nieuwe Oost in Utrecht. Arjan sprak met hem over het interieurvak, liefde voor ontwerpen, samenwerking en meer. Ben je benieuwd naar het hele gesprek? Beluister dan (ook) de podcast.

Tekst: Daniëlle van de Haterd (Staaldraad Tekstschrijver)
Fotografie: Vij5

Henk Jan zit al twintig jaar in het interieur vak, twee jaar geleden startte hij samen met compagnon Daniel interieurwinkel Nieuwe Oost. De samenwerking tussen Henk Jan en Vij5 gaat al veel verder terug dan deze tijd, het ambassadeurschap is hem daarom op het lijf geschreven.

“We hebben een groot warm hart voor Nederlandse vormgeving.”

Henk Jan Borst – Nieuwe Oost

Voordat Henk Jan geïnteresseerd raakte in design, was hij werkzaam in de mode- en confectiewereld en ook dat is weer iets heel anders dan waarvoor hij opgeleid is, hij is namelijk cultuurhistoricus. We kunnen dus wel stellen dat ie uiteenlopende interesses heeft. Twintig jaar geleden rolde Henk Jan per toeval in de interieur business.

“Ik zag een advertentie van een hele kleine interieurzaak met alleen maar Nederlandse vormgeving. Ik dacht dat is leuk! Mijn achtergrond is cultuurgeschiedenis, m’n aandacht was getrokken door hedendaagse Nederlandse vormgeving. In die tijd werd er al veel ontworpen maar er was nog niet echt een platform of verkoopkanaal voor de afzet van de producten. De eigenaar van Strand NL was juist zijn winkel begonnen om verkooppunt te zijn voor die generatie, denk hierbij aan Richard Hutten, Marcel Wanders; de klassiekers. Deze winkel heb ik mee uitgebouwd en vormgegeven, hij is erg gegroeid maar uiteindelijk helaas failliet gegaan. Ik ben toen samen met een collega Daniel Nieuwe Oost begonnen. We hebben nog steeds een groot warm hart voor Nederlandse vormgeving.”

“Wij bieden graag iets aan dat anders is dan wat mensen in hun hoofd hebben zitten.”

Henk Jan Borst – Nieuwe Oost

Nieuwe Oost is meer dan een winkel waar je designitems kunt kopen. Het is ook een ontwerpstudio voor complete interieurs. “Ik neig naar het winkelverhaal maar de ontwerpkant is natuurlijk ook superleuk. Daniel doet qua interieurontwerp de grote klussen en ik de kleinere, het kleuradvies bijvoorbeeld. Het is heel erg leuk als mensen ergens niet uitkomen en dat wij dan iets aanbieden dat anders is dan wat zij in hun hoofd hebben zitten en dat werkt.”

Mensen die de winkel van Henk Jan bezoeken komen op verschillende manieren op z’n pad.

“We zitten eigenlijk in een soort dorp in de stad, we zijn heel zichtbaar voor voorbijgangers. Als mensen de uitstraling van de winkel leuk vinden komen ze over de drempel, anders niet. Soms komen ze ook echt voor mij of mijn handschrift. Dat is geen arrogantie, maar wat ik terug hoor.”

Niet alleen onze Vij5 collectie spreekt Henk Jan aan, maar ook de mensen die daarachter zitten en onze werkwijze. “De manier waarop jullie met je collectie en de mensen die daaraan bijdragen omgaan vind ik mooi, het is bijna vriendschappelijk. De soberheid en helderheid van de ontwerpen en de geschiedenis van waaruit sommige zijn ontstaan, vind ik als persoon én vanuit mijn professionele achtergrond erg interessant. We maken elkaar al vijftien jaar mee, wat ik in die tijd zie is een heel consistente collectie.”

“Ik ben een verhalenverteller met een voorliefde voor bepaalde collecties.”

Henk Jan Borst – Nieuwe Oost

Alle producten in de Vij5 collectie doorlopen een vijf-stappenplan: ontwerpen-verzamelen-vertalen-maken-delen. Voor die laatste stap zijn mensen als Henk Jan onmisbaar. “Ik ben een verhalenverteller met een voorliefde voor bepaalde collecties. Omdat de producten van Vij5 me zo aanspreken kan ik mijn liefde overbrengen op de eindgebruikers. Dit maakt dat potentiele kopers die liefde ook gaan voelen, dat zie ik als meerwaarde.”

Henk Jan heeft een duidelijke Vij5 favoriet; de Flexvaas, het product waar het ooit allemaal mee begon. “Ik ben daar gek op. Ik vind dat een heel leuk helder ontwerp.”

“Over 10 jaar gaan we waarschijnlijk weer heel anders met onze grondstoffen om.”

Henk Jan Borst – Nieuwe Oost

Duurzaamheid staat bij Henk Jan hoog in het vaandel, net als eerlijkheid. “Ik merk dat steeds meer klanten vragen naar duurzame producten, soms zijn ze expliciet op zoek naar iets dat gemaakt is van reststromen. Het mooie aan duurzame producten vind ik dat die vaak een mooi verhaal opleveren. Het is ook iets wat constant in beweging is. Over 10 jaar gaan we waarschijnlijk weer heel anders met onze grondstoffen om. Het is goed dat we steeds meer inzichtelijk krijgen waar iets vandaan komt. Scandinavische producten die in China geproduceerd worden wil ik bijvoorbeeld niet meer inkopen.”

Dat de Flexvaas wel in China geproduceerd is vergeeft Henk Jan ons. “Het is niet erg, het paste bij de tijd van toen. Ik zie Vij5 bewuste keuzes maken met betrekking tot duurzaamheid en dat vind ik mooi. Ik kan me zo voorstellen dat de volgende variant dichterbij huis gemaakt wordt.”

Over vijf jaar hoopt Henk Jan zijn winkel nog steeds vanaf dezelfde locatie te voeren, wel ziet die er dan naar verwachting compleet anders uit. Als het aan hem ligt staat die dan vol nieuwe spullen, nóg meer duurzame producten. Wat onveranderd blijft is dat hij klanten ontvangt vanuit het hele land. “Iedereen kan dus de Vij5 collectie zien!”

Wil jij ontdekken welke producten uit de Vij5 collectie je bij Nieuwe Oost vindt en wat Henk Jan je hierover weet te vertellen? Dan kan je tijdens openingstijden gewoon binnenlopen.

“Maar als je van tevoren een afspraak maakt, wordt het nóg leuker.”