Interview met Mieke Meijer

met Geen reacties

Dit artikel is een interview met Mieke Meijer voor de officiële lancering van de eerste NewspaperWood-collectie in Milaan, april 2011.

Hoe het allemaal begon

Mieke Meijer:

“In het voorjaar van 2003 begon ik aan mijn derde module bij de richting ‘Atelier’ aan de Design Academy Eindhoven. Deze richting (die overigens niet meer bestaat) verschilde van alle andere richtingen: de lessen vonden midden in de werkplaats plaats. Studenten die kozen voor deze richting waren ‘makers’. Experimenteren met materialen vormde de basis voor iedere opdracht.”

“De opdracht met het thema ‘hout’ zette mij aan het denken. Hout in haar kleinste vorm is de basis voor papier. Eenmaal in de vorm van papier komt het echter niet meer terug uit de papierrecyclingcyclus: het blijft papier. Ik bedacht dat het mooi zou zijn om van papier weer hout te kunnen maken.”

newspaperwood mieke 400x600 1

“Ik had een stapel kranten en begon met de oudste krant. Met een rollertje smeerde ik de krant in met lijm en rolde deze zo strak mogelijk op. Iedere dag besteedde ik twee uur aan het belijmen en oprollen van kranten en zo ontstond een papieren ‘stam’.”

“De werkplaatsbeheerders van de academie waren minder blij met mij: ‘Of ik de stam even mocht doorzagen op de lintzaag?’ Ik denk dat het de school een zaaglint gekost heeft maar het resultaat was boven verwachting: het materiaal leek sterk en het was ook nog eens heel mooi! De paar dagen die nog restten voor de beoordeling besteedde ik aan experimenten met het nieuwe materiaal. Het bleek verrassend veel overeenkomsten met hout te hebben: het trok krom, je kon het schuren, er verbindingen in maken etc. Ik haalde mijn module en… het project belandde in de kast.”

Vij5

Mieke Meijer:

“Pas in 2007 kwam ik in contact met Arjan en Anieke van ontwerplabel Vij5. Bij het doorbladeren van mijn portfolio kwamen zij het KrantHout project tegen. Ze wisten van het bestaan van het materiaal, maar niet dat het van mij was. Ze wilden er meteen mee aan de slag!”

“In 2008 hebben we het materiaal opnieuw gepresenteerd aan het publiek tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. De reacties waren overweldigend en in 2009 werd KrantHout zelfs genomineerd voor de ‘Doen-materiaalprijs’.”

Productie

“Ondertussen gingen we achter de schermen gestaag door met de ontwikkeling van het materiaal. Het produceerbaar maken van KrantHout ging niet over één nacht ijs. Van een handmatig proces moesten we naar een minder arbeidsintensief en kostenefficiënt product. Stapje voor stapje kwamen we daarin verder maar bij iedere oplossing stuitten we ook vaak weer op een nieuw probleem. Dat was soms erg frustrerend en ik vind het knap van Arjan en Anieke dat ze hebben volgehouden. Ik denk dat dat ook hun kracht is: projecten die in de kast liggen te ‘verstoffen’ oppakken en koste wat het kost tot een succes maken. Als het aan mij had gelegen had ik al lang opgegeven …”

Mieke Meijer

Collectie

Mieke Meijer:

“Op een gegeven moment kon de stap naar ontwerpen gemaakt worden! We hadden zelf al ideeën, maar het leek ons ook leuk om andere ontwerpers met het materiaal te laten werken om zo de mogelijkheden met KrantHout breed te onderzoeken en te laten zien. Zo gezegd zo gedaan: Vij5 stuurde een uitnodiging rond met vele reacties tot gevolg.”

“Uiteindelijk is hier een geselecteerde groep ontwerpers uit samengesteld. Regelmatig kwamen we bij elkaar om te brainstormen, ideeën uit te wisselen en ontwerpen te bespreken. De eerste prototypes worden in Milaan gepresenteerd.”

NewspaperWood BV

newspaperwood setting 1040x693 1

Door het groeiende succes van NewspaperWood bundelen Vij5 en Studio Mieke Meijer tegenwoordig de krachten in een nieuw apart bedrijf genaamd NewspaperWood bv. Dit bedrijf zet zich in voor de productie en ontwikkeling van het NewspaperWood materiaal om zo nieuwe halffabricaten, producten en innovatieve toepassingen te onderzoeken. 

Voor meer informatie kun je onze website bezoeken: www.newspaperwood.com

Over Studio
Mieke Meijer

Studio Mieke Meijer manoeuvreert tussen het architectuur- en ontwerpveld en vermijdt de traditionele beperkingen van beide.

Studio Mieke Meijer is opgericht door Mieke Meijer en Roy Letterlé. De studio ontwerpt, ontwikkelt en produceert bijzondere objecten voor het publieke en private domein. Meijer (Wezep, 1982) is afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Letterlé (Kerkrade, 1978) studeerde af als bouwkundig ingenieur aan PTH Eindhoven. Meijer en Letterlé geven lezingen en workshops bij verschillende educatieve en culturele instellingen. Momenteel geven ze les aan Design Academy Eindhoven en HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Daarnaast zijn ze mede-oprichters van NewspaperWood BV.