Dutch Design Week 2024; Vij5 tips ter voorbereiding

met Geen reacties

Dutch Design Week (DDW) is hét jaarlijkse evenement waar innovatie en creativiteit samenkomen. Tijdens deze week kun je je volledig onderdompelen in de wereld van Dutch Design, met het werk van veelbelovende en gevestigde ontwerpers. Van 19 t/m 27 oktober 2024 transformeert Eindhoven in een stad vol inspirerende tentoonstellingen, lezingen en evenementen. Alles zien is eigenlijk onmogelijk, maar met een goede voorbereiding haal je wel het maximale uit je bezoek. Heb je al tickets gekocht voor DDW of ben je van plan dit te doen? Lees dan deze blog, die staat namelijk boordevol nuttige tips en weetjes.

Tekst: Daniëlle van de Haterd (Staaldraad Tekstschrijver) & Anieke Branderhorst.
Fotografie: Vij5, Max Kneefel, Jella Lena van Eck, Britt Roelse, Nick Bookelaar, Tommy Köhlbrugge en Blickfänger.

Thema Dutch Design Week 2024: Real Unreal

Het thema van 2024, “Real Unreal“, speelt in op de vraag wat we beschouwen als de realiteit en hoe ontwerpers nieuwe perspectieven bieden door deze realiteiten te bevragen. Door middel van verbeeldingskracht en collectieve kennis helpen ontwerpers ons het onmogelijke voorstelbaar te maken. DDW 2024 viert de kracht van ontwerpkracht en daagt bezoekers uit om verder te kijken dan wat ze denken te weten. Van slimme innovaties tot bizarre, mooie en hoopvolle creaties—de toekomst wordt hier tastbaar. Stap binnen in een wereld vol nieuwe mogelijkheden, waar verandering echt is, en ontdek hoe ontwerp de toekomst kan vormgeven.

Wat kun je verwachten bij Vij5?

Het thema van Dutch Design Week sluit perfect aan bij de filosofie van Vij5: ontwerpen die prikkelen, verrassen en verbinden. Tijdens de week opent Vij5 opnieuw haar deuren voor een exclusieve preview van nieuwe producten. De expositie ‘Introducing Tomorrow: Preview van nieuwe Vij5-producten‘ is te vinden in onze werkplaats aan de Hallenweg in Eindhoven, en dit jaar laten we bezoekers kennis maken met zes nieuwe en vier vernieuwde ontwerpen, die binnenkort deel zullen uitmaken van onze collectie. Deze ontwerpen zijn het resultaat van experimenten met gekleurde linolie op verschillende soorten hout, wat verrassende afwerkingen en texturen oplevert. Elk stuk vertelt een eigen verhaal en combineert vakmanschap met eigentijdse designelementen.

Jouw feedback kan ons helpen om de laatste puntjes op de i te zetten voordat de producten officieel worden gelanceerd. Laat je inspireren door onze nieuwe ontwerpen en deel je gedachten met ons tijdens DDW! Dit is dé kans om de toekomst van interieurdesign te ervaren voordat de producten officieel gelanceerd worden.

Maak je klaar voor Dutch Design Week 2024 en doe je voordeel met onze Vij5 tips.

Arjan & Anieke, oprichters van Vij5

Handige tips om je bezoek aan Dutch Design Week 2024 te plannen

Om je Dutch Design Week bezoek dit jaar zo soepel mogelijk te laten verlopen, hebben we een paar praktische tips voor je verzameld. Deze helpen je niet alleen om het meeste uit je bezoek te halen, maar zorgen er ook voor dat je ons niet mist! Van het plannen van je route tot de beste vervoersopties, hieronder vind je alles wat je nodig hebt om je onder te dompelen in de wereld van design.

#1 Check het DDW-programma en maak een plan

Wanneer je Dutch Design Week bezoekt, wil je natuurlijk het liefst zo veel mogelijk uit je dag halen. Verdiep je van tevoren in wat er allemaal te zien en beleven is, maak een plan. Je vindt het hele programma op de website van DDW. Je kunt hier bijvoorbeeld zoeken op locatie of discipline. Als je een account aanmaakt en jouw favorieten een hartje geeft komen ze in een handig lijstje te staan in je ‘My DDW account’. Vind je het lastig om te kiezen? Het is ook leuk om een DDW route te volgen. Je zult van alles wat ervaren, van het werk van getalenteerde jonge ontwerpers tot de laatste technische innovaties.

Pro tip: Ben je op zoek naar een ongefilterd overzicht van de Dutch Design Week? Bezoek dan www.designweekmap.com! Dit platform helpt je om de Design Week gemakkelijk te verkennen op een overzichtelijke en moeiteloze manier, zodat je zelf kunt kiezen waar je naartoe wilt en wat je wilt ontdekken.

#2 DDW is groot; regel vervoer

DDW is uitgegroeid tot een groot evenement en vindt verspreid door heel Eindhoven plaats, de locaties liggen niet allemaal op loopafstand van elkaar. Wil je exposities op meer dan één plek bezoeken, zorg dan dat je van tevoren nadenkt over hoe je van A naar B komt.

  • Als het weer een beetje meezit, is een fiets een fijne optie. Kan je deze niet zelf meenemen, huur er dan een op het Ketelhuisplein of de Fuutlaan. Houd er in dat geval wel rekening mee dat je vroeg komt want later op de dag is er vaak geen beschikbaarheid meer.
  • Met een DDW-polsbandje kun je gebruik maken van de XPENG Design Rides, een handige service die je van en naar alle officiële DDW-locaties brengt. Deze elektrische auto’s rijden dagelijks tussen 11:00 en 18:00 uur en hebben vaste haltes bij onder andere het Ketelhuisplein, Piet Hein Eek, en Sectie-C. Maar ook vanaf kleinere locaties zoals bijvoorbeeld de Hallenweg kun je een XPENG Design Ride bestellen door te bellen naar 040 218 00 00. Let op: zonder DDW-polsbandje kun je helaas niet meerijden.
  • Tot slot kan je natuurlijk ook nog kiezen voor de stadsbus. De meeste Dutch Design Week locaties zijn goed te bereiken met de Eindhovense stadsbussen. Check even de site van Hermes of 9292 om te kijken hoe je jouw vervoer per bus kunt vormgeven.

DDW fietsen zijn te huur bij bij Adams Fietsverhuur op het Ketelhuisplein of de Fuutlaan, dagelijks tussen 10:30 en 18:00 uur.

OV-fietsen zijn te huur vanuit de bewaakte fietsenstallingen aan de noord- en zuidzijde op station Eindhoven Centraal en vanuit een pop-up in het station zelf.

Let op: je hebt een gratis OV-fietsabonnement nodig om een OV-fiets te kunnen huren. Kijk op de website van de NS voor meer informatie over het huren van een OV-fiets.

Reserveer bij voorkeur minimaal een dagje extra in je agenda!

#3 Reserveer minimaal twee dagen voor je bezoek aan DDW 2024

De vorige twee punten hebben het al duidelijk gemaakt; het programma van Dutch Design Week is zó uitgebreid en divers dat je het eigenlijk niet in één dag kunt bevatten. Reserveer dus bij voorkeur minimaal een dagje extra in je agenda. Zo zorg je ervoor dat je de tijd kunt nemen voor de exposities en activiteiten van jouw keuze. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je overprikkeld raakt van DDW, maar juist verrijkt en geïnspireerd.  Creëer rust om stil te staan en de achterliggende gedachte te voelen.

DDW wordt bezocht door mensen uit heel Nederland en daarbuiten. Woon je niet in de buurt, blijf dan een nachtje slapen! In Eindhoven vind je diverse leuke hotels en andere overnachtingsopties. Reserveer op tijd, want voor je het weet is alles volgeboekt.

Wil je graag in designsferen blijven, kijk dan eens naar beschikbaarheid bij:

Design Hotel Kazerne

Hotel Piet Hein Eek

Hotel Mariënhage

#4 Reserveer een restaurant

Feit is dat je de hele dag gaat vullen tijdens DDW 2024. Je hebt een prachtige planning gemaakt die je langs alle exposities van jouw voorkeur leidt en aan het einde van de rit ben je moe, voldaan en….hongerig. Zoveel indrukken, zoveel stof tot nadenken. Het liefst wil je ergens neerploffen en een hapje eten. Daarin ben je niet de enige want Dutch Design Week trekt naar schatting zo’n 350.000 bezoekers. Een plekje reserveren bij een restaurant in Eindhoven is dus geen overbodige luxe.

Een fijne maaltijd is de perfecte afsluiting van een volle DDW-dag, en een goede manier om even bij te komen van al die indrukken. Helemaal leuk is het natuurlijk om de DDW sfeer nog even vast te houden terwijl je een vorkje prikt. Bij restaurant/bar ‘De Kazerne’, ben je daarvan verzekerd!

Pro tip: ben je op zoek naar een echt unieke en intieme diner ervaring? Tijdens DDW’24 serveert Vaderland avondvullende diners in de kerk van Atelier NL. Dit diner nodigt je uit om de essentie te proeven van de vruchtbare bodem waarop Vaderland floreert. Elk gerecht is een kunstwerk en vertelt het verhaal van de kringloop van de natuur. Het menu wordt bereid door chef-kok Joep met eigen geteelde ingrediënten.

#5 Begin DDW 2024 NIET op een grote locatie

Jouw tickets voor Dutch Design Week zijn in the pocket en je hebt hartjes geplaatst bij de expo’s die je wilt bezoeken, vervoer geregeld, een restaurant gereserveerd en eventueel een overnachting geboekt. Sowieso wil je zo veel mogelijk zien en meemaken, dus ligt het voor de hand om te starten op een grote locatie.

En precies hiervoor…willen we je waarschuwen. Doe het niet!

Voor je het weet is een groot gedeelte van de dag voorbij en heb je eigenlijk maar een heel beperkt beeld van de DDW, terwijl er zoveel meer te zien is… Begin je dag liever op een off-site locatie zoals bijvoorbeeld de Hallenweg, waarna je later de grotere, drukkere locaties kunt bezoeken zonder je te haasten. Geniet in alle rust, houd je oren en ogen goed open en kom op die manier vanzelf bij de echte pareltjes uit.

TIP: Er zijn een aantal DDW locaties waar je sowieso veel tijd voor nodig hebt en die je dus beter niet allemaal op één dag kunt plannen. We noemen er een aantal, zodat je hier rekening mee kunt houden in jouw dagplanning: van Abbemuseum, Design Academy Graduation Show, Sectie-C en Stijp-S.

Bezoek Vij5 tijdens DDW 2024

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog helemaal klaar voor een inspirerende week vol design. Vergeet niet om onze expositie Introducing Tomorrow: Preview of New Vij5 Products te bezoeken voor een exclusieve preview van onze nieuwe ontwerpen!

We vinden het belangrijk om onze producten in een vroeg stadium te laten zien, zodat we jouw feedback kunnen meenemen. Kom langs, deel je gedachten en laat je verrassen door innovatieve ontwerpen van verschillende ontwerpers, waaronder Isabel Quiroga, Studio Thier & van Daalen, Jeroen Wand, Tjalko Lokhorst, KellerFreyschmidt, Hanne Willmann, Marc Th. van der Voorn, Daphna Laurens en Floris Hovers. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen in onze werkplaats aan de Hallenweg tijdens de Dutch Design Week 2024! Zien we je daar?

Te zien tijdens DDW, maar nu al verkrijgbaar!