Dutch Design Week 2023; Vij5 tips ter voorbereiding

met Geen reacties

Dutch Design is wat in Eindhoven de klok slaat van zaterdag 21 oktober tot en met zondag 29 oktober 2023, de stad is dan weer het toneel van Dutch Design Week. Verspreid over maar liefst tien gebieden en verschillende locaties kan je je onderdompelen in het werk van Nederlandse ontwerpers. Alles meekrijgen en overal bij zijn is onmogelijk, maar met een goede voorbereiding haal jij wel het beste uit je bezoek. Heb je al tickets gekocht voor DDW of ben je van plan dit te doen? Lees dan onze blog, die staat namelijk boordevol nuttige tips en weetjes.

Tekst: Daniëlle van de Haterd (Staaldraad Tekstschrijver) & Anieke Branderhorst.
Fotografie: Vij5, Max Kneefel, Jella Lena van Eck, Britt Roelse, Nick Bookelaar, Tommy Köhlbrugge en Blickfänger.

Picture This

Het thema voor DDW 2023 is ‘Picture This’. Hiermee wordt een beroep gedaan op ons voorstellingsvermogen én het viert de verbeeldingskracht van ontwerpers. Het thema nodigt uit om te overdenken waar onze samenleving en planeet naartoe gaan en hoe we verandering kunnen omarmen. Het benadrukt de kracht van esthetiek en schoonheid als middel om betekenis te creëren en mensen in beweging te brengen. Ontwerpers spelen hierin een cruciale rol door nieuwe perspectieven te visualiseren en verandering te stimuleren. Dutch Design Week 2023 streeft ernaar een beweging op gang te krijgen en inspirerende veranderingen te laten zien, waarbij ‘Picture This’ ruimte biedt voor verwondering.

Maak je klaar voor Dutch Design Week 2023 en doe je voordeel met deze Vij5 tips.

Arjan & Anieke, oprichters van Vij5

#1 Check het DDW-programma en maak een plan

Wanneer je Dutch Design Week bezoekt, wil je natuurlijk het liefst zo veel mogelijk uit je dag halen. Verdiep je van tevoren in wat er allemaal te zien en beleven is, maak een plan. Je vindt het hele programma op de website van DDW. Je kunt hier bijvoorbeeld zoeken op locatie of discipline. Als je een account aanmaakt en jouw favorieten een hartje geeft komen ze in een handig lijstje te staan in je ‘My DDW account’. Vind je het lastig om te kiezen? Het is ook leuk om een DDW route te volgen. Je zult van alles wat ervaren, van het werk van getalenteerde jonge ontwerpers tot de laatste technische innovaties.

#2 DDW is groot; regel vervoer

DDW is uitgegroeid tot een groot evenement en vindt verspreid door heel Eindhoven plaats, de locaties liggen niet allemaal op loopafstand van elkaar. Wil je exposities op meer dan één plek bezoeken, zorg dan dat je van tevoren nadenkt over hoe je van A naar B komt.

  • Als het weer een beetje meezit, is een fiets een fijne optie. Kan je deze niet zelf meenemen, huur er dan eentje op het Ketelhuisplein of op het terrein van de Fuutlaan. Houd er in dat geval wel rekening mee dat je vroeg komt want later op de dag is er vaak geen beschikbaarheid meer.
  • Tijdens DDW rijden er Renault Design Rides door de stad. Dat zijn taxi’s die je in stijl naar verschillende DDW-locaties brengen. Om er gebruik van te kunnen maken moet je een DDW-ticket hebben. Op vertoon van je polsbandje kun je dan gratis meerijden. Er zijn vaste standplaatsen bij de Trudo Toren (Strijp-S), Piet Hein Eek, Stadhuisplein, Fuutlaan en Sectie-C. Maar ook vanaf kleinere locaties zoals bijvoorbeeld de Hallenweg kun je een Renault Design Ride bestellen door te bellen naar 040 218 00 00.
  • Tot slot kan je natuurlijk ook nog kiezen voor de stadsbus. Dit jaar is er geen DDW hop on – hop off bus beschikbaar, dus check even de site van Hermes of 9292 om te kijken hoe je jouw vervoer per bus kunt vormgeven. Op de site van DDW vind je welke buslijnen naar welke Area/locatie rijden.

DDW fietsen zijn te huur bij het Ketelhuisplein of bij Design Perron aan de Fuutlaan.

Heb je een OV-chipkaart, dan kan je voor een fiets ook terecht bij de NS. Kijk op de website van de NS voor meer informatie over het huren van een OV-fiets.

Reserveer bij voorkeur minimaal een dagje extra in je agenda!

#3 Reserveer minimaal twee dagen voor je bezoek aan DDW 2023

De vorige twee punten hebben het al duidelijk gemaakt; het programma van Dutch Design Week is zó uitgebreid en divers dat je het eigenlijk niet in één dag kunt bevatten. Reserveer dus bij voorkeur minimaal een dagje extra in je agenda. Zo zorg je ervoor dat je de tijd kunt nemen voor de exposities en activiteiten van jouw keuze. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je overprikkeld raakt van DDW, maar juist verrijkt en geïnspireerd.  Creëer rust om stil te staan en de achterliggende gedachte te voelen.

DDW wordt bezocht door mensen uit heel Nederland en daarbuiten. Woon je niet in de buurt, blijf dan een nachtje slapen! In Eindhoven vind je diverse leuke hotels en andere overnachtingsopties. Reserveer op tijd, want voor je het weet is alles volgeboekt.

Wil je graag in designsferen blijven, kijk dan eens naar beschikbaarheid bij:

Design Hotel Kazerne

Hotel Piet Hein Eek

Hotel Mariënhage

#4 Reserveer een restaurant

Feit is dat je de hele dag gaat vullen tijdens DDW 2023. Je hebt een prachtige planning gemaakt die je langs alle exposities van jouw voorkeur leidt en aan het einde van de rit ben je moe, voldaan en….hongerig. Zoveel indrukken, zoveel stof tot nadenken. Het liefst wil je ergens neerploffen en een hapje eten. Daarin ben je niet de enige want Dutch Design Week trekt naar schatting zo’n 350.000 bezoekers. Een plekje reserveren bij een restaurant in Eindhoven is dus geen overbodige luxe.

Helemaal leuk is het natuurlijk om de DDW sfeer nog even vast te houden terwijl je een vorkje prikt. Bij restaurant/bar ‘De Kazerne’, ben je daarvan verzekerd!

Een plekje reserveren bij een restaurant is geen overbodige luxe.

#5 Begin DDW 2023 NIET op een grote locatie

Jouw tickets voor Dutch Design Week zijn in the pocket en je hebt hartjes geplaatst bij de expo’s die je wilt bezoeken, vervoer geregeld, een restaurant gereserveerd en eventueel een overnachting geboekt. Sowieso wil je zo veel mogelijk zien en meemaken, dus ligt het voor de hand om te starten op een grote locatie.

En precies hiervoor…willen we je waarschuwen. Doe het niet!

Voor je het weet is een groot gedeelte van de dag voorbij en heb je eigenlijk maar een heel beperkt beeld van de DDW, terwijl er zoveel meer te zien is… Begin je dag liever op een off-site locatie zoals bijvoorbeeld de Hallenweg. Geniet in alle rust, houd je oren en ogen goed open en kom op die manier vanzelf bij de echte pareltjes uit.

TIP: Er zijn een aantal DDW locaties waar je sowieso veel tijd voor nodig hebt en die je dus beter niet allemaal op één dag kunt plannen. We noemen er een aantal, zodat je hier rekening mee kunt houden in jouw dagplanning: van Abbemuseum, Design Academy Graduation Show, Sectie-C en Stijp-S.

Vij5 en Dutch Design Week 2023

Ook wij van Vij5 zijn natuurlijk DDW deelnemers. Met onze expositie ‘Why product design matters’ sluiten we aan op ‘Picture This’, het algemene thema van Dutch Design Week.

In onze expo nemen we je mee door diverse boeiende thema’s. We presenteren niet alleen nieuwe producten, maar delen ook het diepgaande verhaal en de visie van de ontwerpers achter deze creaties. Hierdoor krijg je een dieper inzicht in de toegevoegde waarde van productontwerpers en begrijp je hoe ze anno 2023 op diverse manieren een belangrijke rol spelen en onze perspectieven verruimen met hun ontwerpen. Tijdens DDW tonen we specifiek drie nieuwe aanwinsten in de Vij5 collectie, namelijk het OER Servies Eindhoven van Lotte de Raadt & Kirstie van Noort, de Stainless Steel Mirror van Theodóra Alfreðsdóttir en het Foarme porselein van Idwert Pettert. Deze expo is een eerbetoon aan het ambacht van de productontwerper en biedt een unieke inkijk in hun wereld.

Ben je nieuwsgierig hoe de toekomst van interieurdesign eruitziet en welke impact ontwerpers hebben in 2023? Bezoek ons dan tijdens DDW 2023 en ontdek hoe onze nieuwe collectie de grenzen van creativiteit en functionaliteit verkent! Je slaat hiermee veel vliegen in één klap want behalve de nieuwe ontwerpen zie je in onze showroom ook werk van bijvoorbeeld David Derksen, Floris Hovers, Gustav Rosèn en Maarten Baptist.

Te zien tijdens DDW, maar nu al verkrijgbaar!